donderdag, juli 31, 2003

Ironische wetenschap

John Horgan legt in Edge uit waarom we het einde van de wetenschap naderen. Alle grote wetenschappelijke ontdekkingen zijn gedaan. Wat ons rest is ironische wetenschap: "Ironic science resembles literature or philosophy or theology in that it offers points of view, opinions, which are, at best, "interesting," which provoke further comment. But it does not converge on the truth." Vooral zijn idee van het einde van de wetenschap is door de pers en de wetenschappelijke wereld met de grond gelijk gemaakt, maar van ironische wetenschap zijn toch wel een paar leuke staaltjes te vinden. Hier is er een: Neem bewustzijn en quantummechanica, twee onderwerpen waar we nog geen verklaring voor hebben, mix dit en je hebt de Quantum-Mind. Zelfs een wetenschapper van het kaliber Sir Roger Penrose is door het onderwerp gegrepen. Ook hij gaf op dit congres een lezing gehouden. Ik snap het niet. Ook de hersenen van een vlieg zouden moeten werken volgens quantummechanische principes en ik ben nog geen bewuste vlieg tegengekomen. De aanpak van Damasio lijkt wat realistischer. Misschien moeten de organisatoren van het congres interview met neuroloog Antonio Damasio eens lezen. Volgens zijn bijna-verklaring zetelt het bewustzijn op een hoger niveau in de hersenen. En is bewustzijn een wisselwerking van de regulatieprocessen van het lichaam, emoties en gevoelens over die emoties. Damasio geeft aan het eind van het interview nog een goede tip: "beware of explanations that rely on data from one single level, whatever the level may be" BTW: Ook wij Nederlanders hebben een nuchtere bijdrage aan het Quantum mind- congres geleverd in de vorm van Pim van Lommel: "About the continuity of consciousness: Near-death experience during cardiac arrest." (gepubliceerd in de Lancet) Een citaat uit de samenvatting: "Our opinion on death changes fundamentally because of the almost unavoidable conclusion that on physical death consciousness can continue to exist in another dimension in which all past, present and future is enclosed. Could death, like birth, then be a mere passing from one state of consciousness to another?" Zeker interessant, maar wetenschap?

donderdag, juli 24, 2003

Googel-trucjes

Ok, Google is heilig verklaard in de media. Google is god, alwetend, het Orakel etc. etc. Maar wat zou nu nog beter kunnen? Digging for Googleholes van Steven Johnson toont 3 gaten in Google aan. Ik geef 'm wel gelijk want hier zijn mijn aanvullingen bij zijn verhaal. Het eerste gat gaat over shops. Tik in google iets in over (de problemen met ) je videokaart en je TV-kaart en je moet eerst langs tientallen hardwarewinkels. In groups gaat dat natuurlijk beter. Maar je zou mogen verwachten dat in het webgedeelte de leveranciers bovenaan staan. En het liefst met de posts uit het forum van de leveranciers. Nu zou zo'n leverancier het forum wel voor Google afgeschermd hebben. Want wie wil nu bovenaan staan in Google met een post over het problemen met zijn product. God neemt dus veel 'goed' nieuws tot zich ("..en Google zag dat het goed was" Genesis 1:12). Dit is natuurlijk geen probleem van Google, maar geeft wel aan dat niet altijd de meest relevante informatie met Google te vinden is. Nog een ander probleem is het zelf toevoegen van links. Het duurt wel erg lang voordat Google een link verwerkt, als ie ooit verwerkt wordt. Het tweede gat is niet zo interessant (lees maar). Maar het derde gaat o.a. over nieuws. De A-merken van het nieuws komen in Nederland amper voor in de eerste pagina's van een zoekresultaat als het nieuws vers is. Google zoeken: kelly blair levert alleen de Telegraaf op als (vooruit) A-merk op de eerste bladzijde. De Volkskrant komt op de 25e plek en NRC volgt op 122. Terwijl de Pageranks van NRC en Volkskrant hoger zijn. Op Voelspriet staat een uitleg over de werking van pageranking. Daar staat ook een leuke truc om de pageranks van Nederlandse sites in Google op te vragen: http:// site:.nl Tenslotte is er veel te doen geweest over privacy en Google. NETKWESTIES gaat in op de paranoia over de 'privacy-schendingen' van Google. Google heeft zelfs een watchclub: Google Watch. Een van de redenen om Google in de gaten te houden is dat Google een ex-medewerker van de NSA in dienst heeft. Die persoon heeft vast deze site gemaakt: Google Search: . Deze zoekt alleen maar in Amerikaanse overheidsites.

maandag, juli 21, 2003

ablog is verplaatst

ik heb mijn log verplaatst naar ab logger. Blogger biedt te weinig mogelijkheden. Ik heb nu movable type geinstalleerd. ik wil nl MySQL eens proberen. En ik denk dat movable type nog net iets meer mogelijkheden biedt dan pivot. Als je de handleiding van MT leest en het forum goed doorzoekt, valt het installeren wel mee. Het grootste probleem in het begin was om een goede directory structuur op te zetten. Daar is de handleiding veel te onduidelijk over. Maar op het net zijn een aantal alternatieve installatiepagina's te vinden. Na 2 dagen stoeien is nu al wel duidelijk dat het aanpassen van de standaardtemplates en stylesheets een grote strijd gaat worden.

Doodnormale kennis

Ondanks tientallen jaren onderzoek lukt het AI-onderzoekers maar niet om computers intelligent te maken. Marvin Minsky, een van de grondleggers van AI, verklaart AI zelfs dood. (Een uitgebreidere versie staat in een eerdere Wired ). AI moet volgens Minsky weer een stapje terug. Zolang computers niet weten dat een muis op de tafel moet liggen om de cursor over het scherm te bewegen en niet dat je ermee naar het scherm moet wijzen en een 'cd branden' wat anders betekent dan 'm in de fik te steken, wordt het nooit wat met ze. De truc is dat je een computer alledaagse regeltjes leert die wij als vanzelfsprekend beschouwen. Bij Cycorp zijn ze al twintig jaar een computer aan het opvoeden. Een niet-commerciele tegenhanger is OpenMind Commonsense (voor meer achtergrondinformatie). In deze database kun je ook zelf alledaagse regeltjes en feitjes toevoegen. Dat is best lastig.

woensdag, juli 16, 2003

tech-no-verheidsbeleidscommunicatie

Wat een goed idee de Partij voor de Informatiesamenleving. Een politiek initiatief uit de samenleving om na te denken over ICT, dat nu eens niet door de overheid geinitieerd lijkt te zijn. Tot nu toe voeren hoofdzakelijk ambtenaren het debat over Technologie & maatschappij. Sites van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid en het Rathenau Instituut zijn ook wel erg stoffig. Een doorsnee internetter zal zich hier niet regelmatig laten informeren. Het hermetisch taalgebruik en de dikte van de p(d)ffff-en nodigen niet uit om te lezen welke bedoelingen deze instituten met onze samenleving hebben. Bovendien moet je voor een aantal rapporten betalen!! Het bedrijfsleven moet aan e-commerce doen, niet de overheid. Meer toegankelijk is het inmiddels ter ziele maar nog steeds actuele Infodrome, met tientallen andere links naar Technologie & Overheids-initiatieven/projecten/organisaties. Naast de Partij voor de Informatiesamenleving bestaan al een aantal maatschappelijke organisaties om de technologie in Nederland op een hoger plan te brengen. De meest pragmatische is Kennisland. Een nieuwssite over politiek en nieuwe media is Politiek-digitaal.nl. Heel vernieuwend is bijvoorbeeld de issuetracker in de rechterkolom, bedacht door Govcom.org Foundation Amsterdam. Deze trackt hoe vaak een issue van een politieke partij in de landelijke dagbladen wordt genoemd. Een idee ga ik in ieder geval op het forum van de pvdi publiceren. Of we de forums met een stelling anders kunnen organiseren. De huidige opzet van forums leidt niet tot meer inspraak en democratie. Op ieder forum moet je eerst langs een hoop bullshitters voordat je iemand tegenkomt met een zinnige opmerking, als je al niet afgehaakt bent. Forums zou je op meerdere niveau's moeten hebben. Je begint op het laagste niveau. En als je goed genoeg bevonden bent door je eigen leden en door leden op een hoger niveau, kun je promoveren. Dat zou het niveau van de discussies kunnen verbeteren. Je moet alleen het gekakel op het laagste niveau zien te overleven.

maandag, juli 14, 2003

Ray Kurzweil essay's

Ray Kurzweil heeft een bundel samengesteld met essay's over Kunstmatige Intelligentie, virtuele werkelijkheid, levensverlenging, bewuste machines en de beloften en gevaren van nieuwe technologie in de toekomst. De toon van zijn site, KurzweilAI.net, is voor ons Europeanen misschien iets te Amerikaans optimistisch over de menselijke (en binnen 20 jaar machinale) technologische vooruitgang. De site is gewijd aan zijn idee dat de groei van technologische veranderingen exponentieel is. Hij verwacht in de 21e eeuw een groei van technologie die gelijk staat aan 20.000 jaar!! Als je op de de wekelijkse nieuwsbrief bent geabonneerd krijg je ook het gevoel dat deze maand bij Dell de eerste quantumcomputer is te bestellen. Maar Kurzweil is een van Amerika's meest vooraanstaande technologen. Hij is bekend en rijk geworden met zijn uitvindingen, waaronder de synthesizer, een leesmachine voor blinden en spraakherkenningssoftware. Een permanente link naar zijn site staat hiernaast.

zondag, juli 13, 2003

Personal Information Awareness: Lifelog

De Moblog en Mylifebits zijn nog maar een voorproefjes van wat ons te wachten staat. DARPA gaat met Lifelog nog veel verder. Lifelog moet naast alle (trans)acties die je met je computer, fax en telefoon doet, ook fysieke data vastleggen. Visuele, auditieve en haptische sensoren leggen vast wat je ziet, hoort en voelt. Deze sensoren draag je op je lichaam en scannen en loggen al je gelezen boeken, kranten- en tijdschriftartikelen en gevoerde gesprekken. Lifelog lijkt wel rechtsreeks afkomstig uit Snow Crash van Neal Stephenson. In zijn boek komen twee typen informatieverzamelaars voor: Gargoyles en Stringers. "Gargoyles represent the embarrassing side of the Central Intelligence Corporation. Instead of using laptops, they wear their computers on their body[..]They serve as human surveillance devices.." Dit in tegenstelling tot een stringer. "Hiro (een stringer ab.) gets information. It may be gossip, videotape, audiotape, a fragment of a computer disk, a xerox of a document. It can even be a joke based on the latest highly publicized disaster. ... Millions of other CIC stringers are uploading millions of other fragments at the same time. CIC's clients, mostly large corporations and Sovereigns, rifle through the Library looking for useful information, and if they find a use for something that Hiro put into it, Hiro gets paid. ... [But] he has been learning the hard way that 99 percent of the information in the Library never gets used at all." Als het DARPA lukt om Stephenson's visie te realiseren wordt blogging binnenkort een betaalde job! De natte droom van veel bloggers en de nachtmerrie van iedere privacy-voorvechter. Maar Internet zou leuker zijn geworden als DARPA de Metaverse en Avatars als onderzoeksdoel had gekozen.

woensdag, juli 09, 2003

Personal Information Awareness: Mylifebits

Gordon Bell is met zijn MyLifeBits Project al zijn oude brieven, bonnetjes, foto's en aantekeningen aan het digitaliseren. Als hij hiermee klaar is wil hij in een volgende stap zijn telefoongesprekken en zijn favoriete radio- en televisieprogramma's vastleggen. In 2003 wil hij geheel papierloos zijn. Mylifebits is een project van Microsoft Research en onderzoekt hoe je gegevens zo op kunt slaan dat je ze weer makkelijk kunt terugvinden. En als je ze vindt weet je dan nog wat of wie het was? Dus vooral de verklarende informatie over de gedigitaliseerde gegevens is belangrijk. Het project wil ook de hierarchische directorystructuur (van windows) vervangen. In de nabije toekomst zullen we documenten niet in mappen opslaan maar in een database. Het grote voordeel zou moeten zijn dat je bijv mailtjes niet meer alleen via outlook kan zoeken en lezen en dat je fotos weer een met ander programma moet doorzoeken. Longhorn, de opvolger van XP, gebruikt waarschijnlijk een database in plaats van een filesysteem. Een ander belangrijk onderdeel van mylifebits is de visualisatie van informatie. Op het internet zijn aantal voorbeelden van visualisatie te vinden zoals bij de Openbare Bibliotheek Eindhoven die werken met de Aquabrowser van Medialab Solutions, KurzweilAI.net van TheBrain Technologies Corporation en Scopeware - Information Management Solutions. Maar deze werken alle drie nog met een onderliggende mappen. Volgens Ted Nelson is iets fundamenteel mis met een hierarchische directorystructuur, het web en XML:"The Web isn't hypertext, it's DECORATED DIRECTORIES[..]XML is not an improvement but a hierarchy hamburger. Everything, everything must be forced into hierarchical templates! [...]There is an alternative. Markup must not be embedded. Hierarchies and files must not be part of the mental structure of documents. Links must go both ways." mmm..Dat biedt nog meer blogmogelijkheden. Anyway, in Telephone, Television and Radio in the home of the Future is al goed te zien hoe MylifBits bij ons in de huiskamers zal gaan werken. En het is te hopen voor Gordon dat zijn project slaagt.

dinsdag, juli 08, 2003

MIT OpenCourseWare

Speaking of MIT. Als de baas weigert jouw MBA-opleidng te betalen dan kun je altijd nog een gratis cursus Marketing Management aan de Sloan-School-of-Management volgen via het internet. Een MBA of Certificaat valt niet te behalen, maar het is wel goedkoop. Op de MIT OpenCourseWare site kun je online op elk wetenschapsgebied vakken volgen, compleet met college sheets, te lezen literatuur en examens. Bij filosofie, Brain and Cognitive Sciences en Electrical Engineering and Computer Science kun je al meerdere colleges surfen. Iedere faculteit moet volgens de planning in de herfst 2003 een aantal vakken online hebben staan.

maandag, juli 07, 2003

Open Government Information Awareness

Het MIT is Open Government Information Awareness programma gestart als antwoord op TIA. Alles wat over een overheidspersoon, -orgaan of over een band met de overheid bekend is kun je toevoegen. Er zal geen poging worden gedaan om het waarheidsgehalte van de inbreng te verifieren. "It's sort of a citizen's intelligence agency," said Chris Csikszentmihalyi, assistant professor at the MIT Media Lab. hihi.

Genoa

Een onderdeel van Terrorism Information Awareness-programma is al afgerond: Genoa. Genoa moet onder meer samenwerking tussen de terroristenjagers faciliteren. Een tool dat hiermee in verband wordt gebracht is Groove. Een (overigens fantastisch) p2p-tool om in virtuele teams projectmatig samen te werken over het internet of een intranet. Ieder lid van een team kan documenten toevoegen die in de 'workspace' voor de andere leden direct beschikbaar zijn. Groove zelf en add-ins van derden bieden allerlei mogelijkheden om deze documenten te beheren. Groove kan dus zo goed als zeker dienen als het 'organisatorische geheugen', waar bij Genoa sprake van is. Bij groove staan al een case study van het Inter-American Committee Against Terrorism en een certificatie voor Ministerie van Defensie op de site. Mitch Kapo, een van de oprichters van Groove Networks, heeft vanwege Groove's medewerking aan TIA ontslag genomen. Ray Ozzie, bedenker van Lotus Notes en het brein van Groove, werkt nog bij Groove Networks. En misschien ook wel aan Genoa II. Grootscheepse inbreuk op de privacy hoeven we van dit programma niet te verwachten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zal niet de bedoeling hebben om de dossiers van een paar honderd miljoen amerikanen met Groove te beheren.

zaterdag, juli 05, 2003

Terrorism Information Awareness

De amerikaanse overheid wil moorden voorspellen voordat ze gepleegd zijn. En wij maar denken dat Enemy of the state of Minority Report paranoide sciencefictionfilms zijn. De voorspellingen van de genetische gemanipuleerde paranormaal begaafde mensen uit Minority Report worden in de werkelijkheid vervangen door database, datamining, beeldherkenning en spraaktechnologie. Min of meer op dezelfde wijze als de NSA in Enemy of the state gebruikt. Alle informatie die over iemand electronisch beschikbaar is moet toegangelijk gemaakt worden. Elke bank-, supermarkt-, vliegtickettransactie, iedere bit informatie bij de overheid en elke verstuurde email, google-opdracht of klik moet traceerbaar zijn. DARPA is de hoofduitvoerder van het Terrorism Information Awareness programma, voorheen Total Information Awareness. Onderzoeksinstellingen en bedrijven kunnen een voorstel voor onderzoek indienen. In de TIA FAQ probeert DARPA een aantal misverstanden uit de wereld te helpen.

donderdag, juli 03, 2003

Rekenkunst

Hier worden de grenzen van flash opgezocht. Levitated is een prachtige site. De makers noemen hun kunst zelf 'visual poetry'. Helaas zijn de visuele gedichtjes niet te bewaren als screensaver. Dat kan wel met AARON. Een artificieel intelligente schilder waarin dertig jaar aan traditionele schilderkunstexpertise is verwerkt. Oordeel zelf of computers kunst kunnen maken en welke richting in 'computation' betere kunst produceert. Is dat een programma die een klassieke schilder probeert na te bootsen? Of door mensen bedachte en toegepaste rekenregels die met een computer gevisualiseerd worden? Of is gaat het om de uitwerking van een 'idee' en niet alleen maar mooie plaatjes?

rekenkunst

Hier worden de grenzen van flash opgezocht. Levitated is een prachtige site. De makers noemen hun kunst zelf 'visual poetry'. Helaas zijn de visuele gedichtjes niet te bewaren als screensaver. Dat kan wel met AARON. Een artificieel intelligente schilder waarin dertig jaar aan traditionele schilderkunstexpertise is verwerkt. Oordeel zelf of computers kunst kunnen maken en welke richting in 'computation' betere kunst produceert. Is dat een programma die een klassieke schilder probeert na te bootsen? Of door mensen bedachte en toegepaste rekenregels die met een computer gevisualiseerd worden? Of is gaat het om de uitwerking van een 'idee' en niet alleen maar mooie plaatjes?