donderdag, juli 24, 2003
Googel-trucjes
Ok, Google is heilig verklaard in de media. Google is god, alwetend, het Orakel etc. etc. Maar wat zou nu nog beter kunnen? Digging for Googleholes van Steven Johnson toont 3 gaten in Google aan. Ik geef 'm wel gelijk want hier zijn mijn aanvullingen bij zijn verhaal.
Het eerste gat gaat over shops. Tik in google iets in over (de problemen met ) je videokaart en je TV-kaart en je moet eerst langs tientallen hardwarewinkels. In groups gaat dat natuurlijk beter. Maar je zou mogen verwachten dat in het webgedeelte de leveranciers bovenaan staan. En het liefst met de posts uit het forum van de leveranciers.
Nu zou zo'n leverancier het forum wel voor Google afgeschermd hebben. Want wie wil nu bovenaan staan in Google met een post over het problemen met zijn product. God neemt dus veel 'goed' nieuws tot zich ("..en Google zag dat het goed was" Genesis 1:12). Dit is natuurlijk geen probleem van Google, maar geeft wel aan dat niet altijd de meest relevante informatie met Google te vinden is.
Nog een ander probleem is het zelf toevoegen van links. Het duurt wel erg lang voordat Google een link verwerkt, als ie ooit verwerkt wordt.
Het tweede gat is niet zo interessant (lees maar). Maar het derde gaat o.a. over nieuws. De A-merken van het nieuws komen in Nederland amper voor in de eerste pagina's van een zoekresultaat als het nieuws vers is. Google zoeken: kelly blair levert alleen de Telegraaf op als (vooruit) A-merk op de eerste bladzijde. De Volkskrant komt op de 25e plek en NRC volgt op 122. Terwijl de Pageranks van NRC en Volkskrant hoger zijn.
Op Voelspriet staat een uitleg over de werking van pageranking. Daar staat ook een leuke truc om de pageranks van Nederlandse sites in Google op te vragen: http:// site:.nl
Tenslotte is er veel te doen geweest over privacy en Google. NETKWESTIES gaat in op de paranoia over de 'privacy-schendingen' van Google. Google heeft zelfs een watchclub: Google Watch. Een van de redenen om Google in de gaten te houden is dat Google een ex-medewerker van de NSA in dienst heeft. Die persoon heeft vast deze site gemaakt: Google Search: .
Deze zoekt alleen maar in Amerikaanse overheidsites.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten