dinsdag, november 25, 2003
Doemguru Joy
Bill Joy, ex-ubertechnoloog bij Sun, doet na zijn vrijwillige ontslag weer van zich spreken. In Wired verkondigt hij zijn zwaarmoedig verlichte visie met een paar sterke opmerkingen over democratie, nanotechnologie, Microsoft, TIA en een meditatiemuur.
Bovendien geeft hij commentaar op de impact van" Why the future doesn't need us", zijn apocalyptische essay over de gevaren van robotica, genetica, nanotechnologie. Waar overigens Martin Rees (zie eerdere blog) als commentaar op heeft dat de komende 20 jaar de kans op een biotechnologisch -of kernongeluk groter is.
In Nederland heeft Joys' visie nog niet geleid tot een grote (publieke) discussie over nanotechnologie en robotica na het verschijnen van een artikel in Computable en een Hoofdartikel met commentaar van Hans Achterhuis in NRC handelsblad. Waarschijnlijk omdat een groot deel van Nederland geen idee heeft wat nanotechnologie inhoudt.
Dat zal min of meer wel veranderen als Michael Crichton's technothriller "Prey" als film uitkomt. Wat ik ervan gehoord en gelezen heb is dat hij de Joy's ideeen heeft vertaald in een onzinnig verhaal.
dinsdag, november 11, 2003
MACHiNIMATRIX
De orgie van computer gegenereerde beelden in het laatse deel van de Matrix-trilogie, bevestigt nog eens dat "the machines" het in Hollywood al lang hebben gewonnen van de mensen (die een goed verhaal willen vertellen).
Computer gegenereerde films zijn door de "Wachowski's" met een iets kleiner budget ook thuis te maken. Met hulp van een game-engine kun je films geheel in virtual reality opnemen. Machinima is de naam van dit relatief nieuwe filmgenre. Onlangs is al weer voor het 2e jaar het Machinima Film Festival gehouden.
De huidige goede engines zijn al weer wat ouder, wat de mogelijkheden van de machinima's nog beperkt, maar een nieuwe generatie komt er aan. Als alles volgens de bijgestelde planningen verloopt, worden volgend jaar April eindelijk Doom III en Half-Life 2 gereleased.
De engines van deze games zijn in staat om met de juiste grafische kaart beelden te renderen van het niveau van Pixar's 8 jaar oude Toy Story. De engine van Half-life2, V-Source, is zelfs in staat om een virtuele acteur verschillende gezichtsuitdrukkingen te geven. En half-life2 schijnt nog
maandag, november 03, 2003
Nerdelandse games
Nederland heeft kent geen echte Gamesindustrie. Davilex is de enige ontwikkelaar geweest die meerdere (matige) titels heeft uitgebracht. Inmiddels heeft Davilex de ontwikkeling van haar games uitbesteed. En de grootste prestatie van Lost boys op gamegebied is tot nu toe Schippers van de Kameleon. De game Call of the dragonfly is nooit "Gold" geworden. Ondertussen is de spelletjestak van Lost boys verder gegaan onder de naam Guerilla. Het veelbelovende Killzone moet hun eerste titel worden.
Momenteel zijn nog enkele kleine ontwikkelaars in Nerdeland actief. ZZICT werkt aan de first-person shooter Lost Legion; BumbleBeast heeft Big Scale Racing ontwikkeld, een doorontwikkeling? van gamerws, lijkt het. daxx heeft in maart een aantal mobiele spelletjes geintroduceerd. En Playlogic zal dit kwartaal met een aantal spelletjes op de markt komen. Ook Lunagames - Mobile Gaming heeft een aantal mobiele spelletjes ontwikkeld. Op IGDA Amsterdam Chapter staan nog een aantal Nederlandse ontwikkelaars.
Misschien dat Level Up | Gamesconference 2003 tot nieuwe Nederlandse ontwikkelaars kan inspireren. Het congres wordt georganiseerd door een internationaal gezelschap, Digital Games Research Association in samenwerking met de Universiteit van Utrecht
Dat er wel potentie op game-gebied is, bewijzen 2 Nerdelandse Game-helden:
Arjan Brussee is de ontwerper van het wereldwijd nog steeds populaire Jazz Jack Rabbit. In de jaren negentig heeft hij Orangegames opgericht dat later is opgegaan in Lost Boys.
Maar de held van het moment is Mr Elusive, Jan Paul van Waveren, AI-bot designer voor Quake III bij id Software, de spelletjes(-engine)ontwikkelaar die sinds Wolfenstein 3D al 10 jaar de standaards bepaalt in de 3D gamewereld. Dit is een interview met Jan Paul in Kijk.
Als alle 'oude' nerds hun 20 jaar geleden ontwikkelde Commodore, Amiga en zx-spectrum spelletjes 'porten' naar de Nokia N-gage, staan we als mobiel hightech gameland in 1 keer op de kaart.
Abonneren op:
Posts (Atom)