dinsdag, december 02, 2003
Rondje Nano
Het kabinet investeert 800 miljoenin Nederlandse Kennisprojecten "om in 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld te zijn". 1 van de 21 speerpunten in deze nieuwe kennisecomonie is nanotechnologie.
Dat klinkt behoorlijk ambitieus. Maar de verwachtingen van Kurzweil over nanotechnologie zijn nog hoger, wat blijkt uit zijn commentaar op een recent debat tussen Drexler en Smalley, twee Amerikaanse nanoguru's:
"By the 2020s, molecular assembly will provide tools to effectively combat poverty, clean up our environment, overcome disease, extend human longevity, and many other worthwhile pursuits".
Ik heb maar eens een rondje gemaakt langs de Nederlandse Nano-sites om te zien waar Nederlandse nanologen zich mee bezig houden.
Een goed startpunt om te zien wat er in Europa gebeurt op nano-gebied is het TWAnetwerk, de trendwatchers voor innovatie en technologie. Bij alle genoemde internationale steden staan links over nanotechnologie behalve bij Den Haag, vreemd.
NanoImpuls is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken om de Nederlandse nano-kennis te bundelen en is vorig jaar gestart. Nanoimpuls moet overgaan in Nanoned (de site is nog niet in de lucht) en daarin werken de Universiteit Twente (MESA), Universiteit van Amsterdam (de Fotonica Groep), Technische Universiteit Delft (DIMES), Technische universiteit eindhoven, Rijksuniversiteit Groningen (BioMaDe), Katholieke Universiteit Nijmegen (NSR/RIM-instituut), Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen BioNanoTechnology) en TNO TPD samen met de Nederlandse industrie, waaronder Avantium, ASM International, ASML, DSM Research, Philips en Unilever.
Nanoimpuls heeft een aantal Flagships gedefinieerd.
- Nanofluidics
- Nano-Spintronics
- Nano-Instrumentation and Fabrication
- NanoPhotonics
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten