zaterdag, januari 31, 2004
Geniale plaatjesmaker
BEN FRY visualiseert complexe data-structuren om deze beter te begrijpen. Geheel in de traditie van de vader van datavisualisatie, Edward Tufte, maakt hij prachtige interactieve plaatjes van bijvoorbeeld bezoekers van zijn website (zie plaatje) of van de programmacode van een nintendo-game. Als je een paar uurtjes hebt dan is het zeker de moeite waard om zijn site te struinen.
En als je nog meer tijd hebt, kun je Processing 1.0 _ALPHA_ downloaden. Processing is een op java gebaseerde vrij verkrijgbare programmeertaal, ontwikkeld door o.a. Ben Fry om data te leren visualiseren. De tutorials staan hier.
donderdag, januari 29, 2004
Gamegod worden
Als je ervan droomt om game leveldesigner te worden, lees dan eerst Trying Your Hand at Level Design? op Slashdot: News for nerds, stuff that matters. Wat citaten uit de reacties.
You end up working long hours on a game that will be released when you know it's only half done, only to be laid off the week after the game ships.
Yeah, except people don't realize that being a game programmer is pretty much the same as being a word processor programmer..
you quickly realize there are more Major League Baseball players than there are people working on the creative side of game design.... Translation: you had better be fscking INCREDIBLE and even then, be prepared to be an intern and move across the country or to a different country (say, Canada) to do so...and you'd better be able to do more than just edit levels. You'd better be a god.
If you are willing to sell your life for free Coke, foosball and Boston Market for dinner every night, go for it.
Op IGDA - International Game Developers Association en Gamasutra - The Art & Science of Making Games vind je nog meer carriereadviezen.
maandag, januari 26, 2004
vrijdag, januari 16, 2004
maandag, januari 12, 2004
Zenuwextensie
Ze zijn nog niet in iedere computershop te koop, maar apparaten die je kunt verbinden met het zenuwstelsel zijn al te verkrijgen.
Het Adaptive Technology Center beschrijft een aantal Neurale Interface apparaten die electronische signalen van het lichaam/brein om kunnen zetten in commandos om een computer te besturen. De Mind Drive is zo'n interface. Het Institute of Medical Psychology and Behavioral Neurobiology ALS doet onderzoek naar deze vorm van zenuwextensie.
Bovenstaande methoden zijn indirect maar er zijn ook technieken die rechtstreeks op de zenuwen 'inprikken'. Neural Signals Inc. implanteert een electrode in de hersenen zodat bijna volledig verlamde patienten met hun gedachten een computer kunnen aansturen. Volgens onderzoek van CHILabs weet ons brein zich goed aan te passen aan de input via een electrode. Zo implanteerde Professor Kevin Warwick een microchip in zijn arm met het idee om via het internet zijn gevoelens over te zenden naar zijn vrouw die ook zo'n chip had. Ratten kunnen door geimplaneerde electrodes met hun gedachten een robotarm te verplaatsen. Dit is een recent interview met Warwick.
Neuroelectronica combineert zenuwcellen met chips. Hiermee kunnen we neuroprotheses ontwikkelen om functies in ons zenuwstelsel over te nemen of uit te breiden. Schmidt Molecular Tissue Engineering doet hier onderzoek naar. Voor de mooie plaatjes over brainslices, neuronal nets, nerve cells en ion channels moet je naar Max Planck
Ook DARPA wil hier natuurlijk meer van weten.
De BBC bericht over een breinchip die de hippocampus kan vervangen om patienten met Alzheimer of epilepsieaanvallen te helpen. Wired heeft een uitgebreider artikel over Cyberkinetics Inc, het bedrijf dat deze chip heeft ontwikkeld.
donderdag, januari 08, 2004
autoblografie
Wiki beschrijft waarom mensen bloggen.
Mijn redenen?
Ik stuurde altijd al (denk ik) interessante linkjes door en nu publiceer ik ze maar, zo zijn ze ook voor mij weer makkelijker terug te vinden. Bovendien ordent het schrijven van zo'n blog mijn gedachten en in de ogenschijnlijke chaos van mijn blogjes meen ik zelfs wat structuur te ontdekken. Ik leer hoe moeilijk het schrijven van stukjes is. Op 'papier' vallen die, in gedachten grootse onderwerpen, altijd weer tegen of zijn ze te langdradig voor een blog.
Maar de belangrijkste reden om te bloggen is om iets op het internet te creeeren in plaats van alleen maar linkjes te consumeren.
Autobiografische blogs lees ik amper. Het gros van die online dagboeken zijn stilt niet mijn honger naar kennis. Ik refereer er daarom ook niet naar, hoe goed sommigen ook geschreven zijn. My So-Called Blog van de NYT schrijft er over. Hier en daar begin ik wat gelijkgestemde blogs te vinden maar nog niet in Nederland.
Mijn grootste hit op het internet is "Robosuck". Dit woord heeft tot nu toe de meeste bezoekers getrokken. Eigenlijk zou dat al een reden moeten zijn om te stoppen als ik de illusie had om een grote schare van geinteresseerde lezers te trekken met mijn wereldschokkende links.
IBM heeft nog een leuk onderzoek gedaan naar de evolutie van het bloggen.
Tot slot nog een overzicht van commentaren op het fenomeen bloggen.
woensdag, januari 07, 2004
Googlekiller
Hoewel Google steeds meer leuke gadgets krijgt, lijkt ze te worden ingehaald door zoekprogramma's die naast het pagerankmechanisme betere zoekmethoden en weergaven van zoekresultaten kennen.
IBM Research ontwikkelt Webfountain, een nieuwe internetsearch en analyse-omgeving waarmee naast webpagina's ook databases, email, nieuwsgroepberichten, irc-chats, documenten en messengerberichten zijn te categoriseren. De truc is om in ongestructureerde tekst woorden te herkennen en deze te taggen (labelen).
IBM heeft daarvoor 40 verschillende tag-programma's draaien die ieder gespecialiseerd zijn in een bepaald kennisdomein. Zo is er een programma dat alleen geografische informatie in tekst herkent en deze in XML-stijl labelt.
Omdat de webdata gestructureerd zijn, kunnen database-georienteerde programma's als een dataminingtool de gegevens analyseren. Gelukkig voor Google is deze technologie alleen beschikbaar voor bedrijven die hiervoor willen betalen. Deze presentatie laat zien hoe Webfountain ongeveer werkt en wat je met de resultaten kunt doen.
In Beyond Google: Narrow the Search staan een aantal plugins beschreven om de resultaten van o.a. Google te visualiseren.
Bewegend behang
De maps van Call Of Duty zijn prachtig, de gameplay ademstokkend en het gamegeluid is het beste wat tot nu toe in een game te horen was. (Met nieuwjaar heb ik geen vuurwerk afgestoken maar Stalingrad gespeeld en het volume van de boxen opengedraaid). Maar in het bos is het altijd bladstil, nooit is het geruis van wind door bomen te horen en een blad, struik of grasspriet zul je niet zien bewegen. SpeedTree heeft nu software ontwikkeld om het 'natuurbehang' in games realistisch te renderen. Dit is een demo
zaterdag, januari 03, 2004
Internet in 2004 en 2003
Wired beschrijft 101 manieren om het Internet te redden. Een kleine greep uit de betere voorstellen; een apart .sex domein voor pornosites en een weblogfilter in Google.
Volgens Nielsen/Netratings gebruiken 3 van de 4 Internetters naast de browser nog een andere applicatie om het web op te gaan. Na de browser zijn de media Players en de Messengers het meest populair. P2P-programma's, E-mail-clients, online games en RSS-readers komen niet in de top 5 voor.
Dit zijn de meest invloedrijke sites van de UK in 2003
Abonneren op:
Posts (Atom)