maandag, mei 31, 2004
weblogtracking
Ik heb me, na bijna een jaar webloggen, aangemeld bij de grote weblogaggregatoren zoals Technorati, blogdex en blogrolling. Ik wilde nl eerst zeker weten of ik dat bloggen wel vol zou houden. Maar het komt er op neer dat ik niet meer kan stoppen met bloggen. De New York Times heeft een herkenbaar stukje over bloggers:
[quote]"I wouldn't call it dedicated, I would call it a problem," he said. "If this were beer, I'd be an alcoholic."[/quote]
Sinds ik me bekend heb gemaakt krijg ik bezoek van allerlei geinige weblogrobots:
[list]
[*] Pubsub
[*] Blogsnow
[*] Breakingblogs
[*] The world as a blog
[*] Weblog bookwatch
[*] Waypath
[/list]
Waypath heeft ook een Buzz-o-meter Maker. Daarmee kun je grafisch, op basis van trefwoorden, weergeven waarover de getrackte weblogs schrijven. Hierboven zie je als voorbeeld een grafiek over Gmail en de buzz-o-meter.
zondag, mei 30, 2004
Datamining en de overheid
Trackingthethreat.com (via Metafilter) lijkt op een wiki maar het is een analysetool voor sociale netwerken. In dit geval is het een showcase van Sentinel TMS voor het analyseren van terroristische netwerken. De data ziet er echt uit.
Over analyse gesproken: Wired heeft een goed artikel over het GOA-rapport dat de datamining activiteiten van de Amerikaanse overheid beschrijft. GAO, het Amerikaanse broertje van de Algemene Rekenkamer, heeft het begrip datamining overigens wel erg breed gedefinieerd. Ook managementrapportages en -analyses vallen binnen deze definitie.
vrijdag, mei 28, 2004
Transhumanisme
Binnenkort is er weer het jaarlijks terugkerende TransVision 2004 een congres voor en door Transhumanisten(via Bruce Sterling). Het Transhumanisme is een stroming van 'utopisten' die geloven in een wereld van Posthumanisten. Met de juiste geheugen- en stemmingsverbeterende pillen, cybernetische ledematen, breinimplantaten met netwerkaansluiting en genetisch gesleutel is het mogelijk onze beperkte, zwakke geest en ons vleselijk, sterfelijk lichaam achter ons te laten om te transformeren naar de nieuwe mens.
Locatiebewuste apparaten
Wat kunnen we verwachten van apparaten die 'weten' waar ze zijn? TheFeature heeft een interview met William J. Mitchell, directeur van het MIT Media lab.
"I think what designers and writers need to do is paint really compelling pictures of possible futures in very human terms so that the public debate can really evolve at a high level in a sophisticated way. We must understand the relationship between these rather abstract technologies and our everyday lives."
Nu nog even dat 'painten', 'human terms' en 'compelling' onder de knie (en publiek) krijgen.
(via Boing Boing)
woensdag, mei 26, 2004
DHS en datavisualisatie
The New York Times (via Marie Jose Klaver ) meldt dat het Department of Homeland Security voor 15 miljard dollar een informatiesysteem wil laten bouwen om toeristen gedurende hun verblijf in Amerika te volgen. Het is een uitbreiding van het inmiddels beruchte US-VISIT-programma.
Een 'klein onderdeel' van het programma bestaat uit het aan elkaar knopen van 20 databases met de gegevens van de 300 miljoen toeristen die jaarlijks naar de States komen. Een niet geringe klus kan ik, als business intelligence specialist, uit eigen ervaring vertellen. Een van de grootste commerciele data warehouses* in de wereld is van France telecom met 30 Terabyte (=30.000 Gigabyte). France Telecom heeft wereldwijd 112 miljoen klanten. Dit 'monster' wordt alleen al op jaarbasis en klantenaantallen minimaal 3 keer zo groot.
Hoe kunnen data-analisten in zo'n enorme hoeveelheid informatie nog zinnige verbanden of terroristische activiteiten vinden? Je kunt bijvoorbeeld datavisualisatie gebruiken. Washington Technology bericht dat het Department of Homeland Security een datavisualisatie centrum heeft opgericht. Het centrum krijgt 2,5 miljoen dollar per jaar.
Update: Accenture krijgt het contract. Een belangrijke reden om voor Accenture te kiezen is de uitdaging om die verschillende databases te integreren.
(*een database om gegevens te analyseren)
dinsdag, mei 25, 2004
Het Dali jaar
2004 is het jaar van Dali. In Barca is een mooie tentoonstelling over Dali:
zaterdag, mei 22, 2004
Scopeware en de cyberbody
Op het moment dat Google een dienst aankondigt om prive pc's te doorzoeken gaat bij Mirror Worlds Technologies, Inc. de stekker eruit. Hun product, Scopeware vision was een van de meest innovatieve zoekprogramma's op de desktop.
Alle bestanden zoals foto's, mp3s, email, office-documenten en RSS presenteert Scopware Vision in een visuele, chronologische stroom, een 'lifestream'. Zo zouden we verlost worden van het juk van de windowsfolders. Dr. David Gelernter, professor aan de Yale Universiteit, is de bedenker.
Het idee is te vergelijken met een weblog. Ook met een weblog bewaar je de posts op basis van een tijdlijn. Je hoeft je niet druk te maken in welke map je een post hebt opgeslagen. Via een simpele zoekactie kun je de informatie weer terugvinden zonder door alle mappen en submappen op je webserver te bladeren. De gegenereerde lijst op basis van de zoekterm of onderwerp is een 'lifestream'. Zo'n lifestream is dynamisch en ligt niet vast een hierarchische mappenstructuur.
zondag, mei 16, 2004
Mijn Fotoblog is live!
De eerste foto's staan erop. Het zijn voorlopig foto's uit het archief van mijn vriendin en mij, dus veel vakantiekiekjes. De mooie foto's zijn van haar. De link: http://ablogger.com/fotoblog/
EyeBlog
EyeBlog is een videoblogtool dat gesprekken opneemt zodra je oogcontact hebt met een gesprekspartner. Die oogcontactsensoren en de camera zijn verwerkt in een bril. Een voordeel is dat je tijdens een gesprek geen gedoe hebt met een handcamera. Dat leidt alleen maar af.
Maar wat doe je als allebei met Eyeblog het gesprek wilt opnemen? Wil de een het gesprek opnemen dan moet de ander eerst zijn bril afzetten als hij begint te praten. Als ze nu nog een sensor inbouwen die de bril automatisch omhoog doet als je begint te praten, een EyeOpener, dan werkt het weer wel. Of ze moeten gewoon geen donkere glazen gebruiken.
Het is een spin off van het :: human media lab :: van Queens, waar Roel Vertegaal directeur is. Op de site van Noorderlicht radio staat een interview met hem.
(via Boing Boing)
zaterdag, mei 15, 2004
MovableType 3.0
Dit is mijn eerste post in Movabletype 3.0. Eigenlijk valt de nieuwe versie mij een beetje tegen. Deze versie schijnt vooral pluginontwikkelaars veel nieuwe mogelijkheden te bieden. Het is ook de intentie van Six Apart, de makers, dat de echt leuke en nieuwe weblogfuncties daar vandaan gaan komen. Ze noemen Movabletype niet voor niets nu een platform in plaats van een personal publishing systeem. Maar ik had meer nieuwe functionaliteit voor het opmaken van een weblog verwacht, moet ik nog steeds aan de slag met CSS en HTML.
TypeKey, een nieuw commentaarregistratiemanagementsysteem en betaalde licenties zijn de meest in het oog springende veranderingen. Bovendien kun je nu vrij makkelijk een Fotoblog maken. Daarnaast is de interface mooier en sneller geworden. Een leuke vernieuwing van Movabletype en op mijn site is de atomfeed. Hiermee komen nu ook de illustraties mee, itt RSS 1.0.
Movabletype is nog steeds gratis voor eenzame niet commerciele bloggers, zoals ik.
Update: Hee! Die fotoblogtemplates zijn nergens meer op de site van Movabletype te vinden. Blijkbaar heb ik mazzel gehad. Ik heb ze zondag 16 Mei gebruikt voor mijn fotoblog. Maandag waren ze al weg.
vrijdag, mei 14, 2004
Arthur C. Clarke Award
Neal Stephenson (of Stephenson of Neal Stephenson) heeft de Arthur C. Clarke Award gewonnen. Zijn boek, Quicksilver, is verkozen tot beste Science Fiction boek van 2003 in de UK. Ik ben op blz. 10 en heb nog 890 bladzijden Quicksilver te gaan.
Quicksilver is het eerste deel van de driedelige Baroque Cycle. Het is science en fiction maar dan in 17e eeuw. Het boek speelt zich af in de tijd van Isaac Newton en Gottfried Leibniz, de uitvinder van het Binaire systeem en de eerste mechanische computer. Stephenson heeft een Metaweb wiki (een soort FAQ) over Quicksilver.
Salon.com heeft bij hoge uitzondering een lang interview met de auteur. De man wordt namelijk liever niet gestoord in zijn concentratie.
donderdag, mei 13, 2004
Mr Knowitall
Google is los. Het bedrijf kondigt het ene na het andere nieuwtje aan. Blogger is vernieuwd (nu ook met Atom feeds), het Google Blog is geintroduceerd, Google AdSense krijgt naast tekst, ook beeldadvertenties en AdWords verbetert de service voor grote adverteerders (1). Bovendien kaapt Google Usenet en heeft ze Usenet voorzien van Atom feeds (2).
New Scientist heeft nog een nieuwtje over Google. De Universiteit van Washington ontwikkelt KnowItAll, een zoekmachine die lijstjes maakt. Dat kan handig zijn als je bv alle Nederlandstalige popmuzikanten van de jaren '70 tot heden, wilt opvragen. Dat is nu nog niet mogelijk volgens Etzioni, een van de bedenkers, omdat de machine nog geen natuurlijke taal herkent. Maar er zijn al vragen te stellen als 'list actors'. DARPA ('list terrorists' ?) en Google zijn de sponsoren van het KnowItAll-project.
Dit is de KnowItAll - Database Web Interface
(1. via Marie Jose Klaver 2. via Micro Persuasion)
dinsdag, mei 11, 2004
Metafysische hersenkrakers
Geinig, een linkdump van Online Papers in Filosofie met het motto you think, we link. Na een jarenlange populair wetenschappelijke studie in QM hoop ik onderstaande papers nog enigszins te begrijpen. Ik weet zeker dat ik niet de enige liefhebber in Nederland ben die van dit genre houdt, vandaar de linkjes. Ik wacht nog even met lezen totdat er meer duidelijkheid is over het Afshar experiment.
Allan Hazlett, Two Arguments in Defense of Impossible Worlds
Hilary Greaves, Understanding Deutsch's probability in a deterministic multiverse
Michael Esfeld, Quantum entanglement and a metaphysics of relations
Michel Janssen, Relativity
zondag, mei 09, 2004
Ned (erlandse) Art
zaterdag, mei 08, 2004
Sem@code
Dit is de URL van mijn website voor Sem@code. Als je met een mobieltje een foto maakt van dit plaatje, kom je op deze website terecht, mits je de goede software hebt geinstalleerd, een smartphone en mobiel internet hebt.
Met Sem@code kun je de buitenwereld voorzien van hyperlinks. Sem@code is gemaakt door Simon Woodside en gratis te downloaden.
(via Smart Mobs)
vrijdag, mei 07, 2004
Cyberwar
Een spannende site van PBS over de cyber war die gaande is. De documentaire kun je online in zes delen zien. Naast de documentaire zijn er interviews en discussies en animaties over o.a. de wereldwijde verspreiding van de de snelste worm tot nu toe: de slammer worm.
(via Beyond the Beyond)
('Computer worms B 04b' is van Hans-Rudolf Rohr)
Velvet-Strike
Velvet-Strike is een mod(ificatie) van het spel counter-strike. Met deze mod kunnen 'velvet-strikers' al zo'n 2 jaar anti-oorlogsleuzen of -posters op de virtuele muren van het online spel kalken. De makers van de mod willen hiermee het pro-militaire karakter en de ultraviolence van dit soort games aan de kaak stellen. De posters of sprays hebben steeds meer de oorlog in Irak als thema waardoor hun protest aan relevantie wint. De mod was te spelen op het filmfestival in Rotterdam.
Salon.com heeft een uitgebreid artikel over velvet-strike. Ook Wired heeft een 2 jaar oud artikel over de opkomst van het activisme in online games.
Je kunt je afvragen of Counter-Strike nu de meest aangewezen game is om in te protesteren. Er zijn 'ergere' mods op de markt. De mod van Battlefield 1942, Desert Combat heeft maps als Road to basrah en Iraqi invasion. Zelf schiet ik ook graag, maar deze mod staat voor mij nog te dicht bij de werkelijkheid.
Ook het Amerikaanse leger zelf heeft een aantal shooters. America's Army is een gratis online shooter van het Amerikaanse leger om mensen te recruteren. 2 miljoen mensen hebben zich al voor het spel geregistreerd. Het Franse Ubi Soft brengt in 2005 het spel op de markt voor de consoles. Als kids dit gaan spelen, kunnen we dan spreken van virtuele kindsoldaatjes?
Momenteel ontwikkelt het Amerikaanse leger voor haar troepen AWE, Asymmetric Warfare Engine, een simulatietrainer voor stadsgevechten. De game wordt gemaakt met de engine van There en is open source. Misschien kunnen de deelnemers aan de virtuele wereld There!! binnenkort een online demonstratie houden tegen de makers.
woensdag, mei 05, 2004
Superbieb
In Business week een interview met Larry Page, een van de oprichters van Google. Google's doel: "Understand Everything". Het woord superlibrary is gevallen! Conspiracy theorists start your engines! http://www.google.com/blog/ (van Ben Hammersley's Dangerous Precedent)
Dit is de toekomstvisie die ik met die linkjes probeer duidelijk te maken; Via foto- en videomobieltjes zetten wij, bloggers, binnenkort alles, wat ons 'buiten op straat' interesseert, op het web. Dat wordt naast o.a. email en sms en weer geindexeerd door Google. Als die informatie voor anderen interessant genoeg is, willen ze daarvoor eventueel betalen en via een nog te realiseren systeem van Google komt dat geld weer bij de 'dataleverancier' terecht. Google wordt de Central Intelligence Corporation (CIC) uit Snowcrash. Dit klinkt misschien enger dan het zal zijn.
next-gen game graphics
Net voor de E3 2004 staat in ACM Queue een artikel over de geschiedenis van en de aanstaande revolutie in game graphics en de concepten die ons naar de volgende generatie gamecomputers moeten leiden. Een nogal technisch artikel, bedoeld voor degene die wil weten wat o.a. shaders en rendering pipelines zijn. Dit was alles wat ik wilde weten:
"Today's game systems expend around 10 GPU cycles per vertex on average; the next generation will be able to expend 100 or more. This amount of processing per pixel will allow shading effects as complex as those we see in special-effects-rich feature films or animated films such as those produced by Pixar Studios."[..]"Not so long ago, cinematic-quality renderings took hours to complete; with the advent of next-generation game systems, images approaching that quality will be generated at 60 frames per second."
Kortom mooier, sneller, beter..
zaterdag, mei 01, 2004
Oude Romeinen in 3D
Mijn vakanties zijn, tot ergernis van mijn vriendin, nooit compleet als ik geen resten van de oude romeinen heb gezien. "Waarom?" vraag je je af bij 40 graden in de volle zon op een oude Romeinse begraafplaats, na een detour van 40 km en de uitleg van een Spaanse gids waar je alleen van begrijpt dat het een oude Romeinse begraafplaats betreft.
Ook bij de meeste andere sights heb je veel fantasie nodig om van die stapeltjes stenen nog wat te kunnen maken, zelfs in Rome. Hoewel je daar van die handige boekjes met transparanten van het oorspronkelijke gebouw hebt om die stompjes zuilen en restjes muur nog enige betekenis te geven.
Gelukkig biedt de huidige techniek mogelijkheden genoeg om het oude Rome weer tot leven te wekken. Je kunt ITALICA, de wieg van de Keizers Hadrianus en Trajanus, virtueel bezoeken. Het Centre for Research in Social Sciences van de Universiteit van Caen reconstrueert het oude Rome in 3D. De 3d Visualisatie Groep van Warwick heeft zich gespecialiseerd in de visualisatie van oude gebouwen, waaronder het theater van Pompeii en oude romeinse fresco's. En via de BCC kun je een virtuele tour maken langs, over en door het Romeinse fort van Housestead. Bovendien hebben we in Nederland een Romeins schip in de Leidsche Rijn.
Ook spelletjes als Caesar III en het langverwachte ROME : TOTAL WAR (zie plaatje) geven een waarheidsgetrouw beeld van de oude Romeinen.
In de nabije toekomst worden de bezoekjes aan historische monumenten pas echt spectaculair als het ARCHEOGUIDE, een augmented reality project, slaagt. Een mobiele unit met bril zorgen er voor dat computergegenereerde 'transparanten' de ontbrekende delen en artefacten van een monument invullen waardoor je het monument in volledig herstelde staat kunt zien. Het gebouw is, al lopend, vanuit alle hoeken te bekijken. Ok, ik draaf door maar stel dat je dit combineert met een variant van NetAttack (via Roland Piquepaille); Je eigen Gladiator film in het Colosseum. Dat is het gevoel dat ik wil hebben als ik weer langs Romeinse restanten scharrel.
Misschien moet ik me maar eens opgeven voor een weekje reenactment in Engeland.
Abonneren op:
Posts (Atom)
Labels
Blogarchief
-
▼
2004
(149)
-
▼
mei
(20)
- weblogtracking
- Datamining en de overheid
- Transhumanisme
- Locatiebewuste apparaten
- DHS en datavisualisatie
- Het Dali jaar
- Scopeware en de cyberbody
- Mijn Fotoblog is live!
- EyeBlog
- MovableType 3.0
- Arthur C. Clarke Award
- Mr Knowitall
- Metafysische hersenkrakers
- Ned (erlandse) Art
- Sem@code
- Cyberwar
- Velvet-Strike
- Superbieb
- next-gen game graphics
- Oude Romeinen in 3D
-
▼
mei
(20)