zaterdag, mei 22, 2004
Scopeware en de cyberbody
Op het moment dat Google een dienst aankondigt om prive pc's te doorzoeken gaat bij Mirror Worlds Technologies, Inc. de stekker eruit. Hun product, Scopeware vision was een van de meest innovatieve zoekprogramma's op de desktop.
Alle bestanden zoals foto's, mp3s, email, office-documenten en RSS presenteert Scopware Vision in een visuele, chronologische stroom, een 'lifestream'. Zo zouden we verlost worden van het juk van de windowsfolders. Dr. David Gelernter, professor aan de Yale Universiteit, is de bedenker.
Het idee is te vergelijken met een weblog. Ook met een weblog bewaar je de posts op basis van een tijdlijn. Je hoeft je niet druk te maken in welke map je een post hebt opgeslagen. Via een simpele zoekactie kun je de informatie weer terugvinden zonder door alle mappen en submappen op je webserver te bladeren. De gegenereerde lijst op basis van de zoekterm of onderwerp is een 'lifestream'. Zo'n lifestream is dynamisch en ligt niet vast een hierarchische mappenstructuur.
Stel nu dat je naast posts ook al je andere informatie kan opslaan in de vorm van een weblog. Om te beginnen met je foto's, video's, mp3s en office-docs en in de nabije toekomst ook al je banktransacties en aankopen en nog verder weg de gesprekken die je hebt gevoerd en de voorkeuren en gewoontes die je hebt. Gelerntner noemt zo'n log een 'cyberbody'. Scopeware mag dan als product niet aangeslagen zijn, de visie erachter is groots.
Gelerntner is een verhaal apart. Hij was in de jaren negentig een van de grote visionairs van het internet totdat de Unabomber hem in 1993 een Bombrief stuurde. Hij overleefde de aanslag en heeft over zijn ervaringen na de aanslag een boek geschreven.
Zijn manifest uit het jaar 2000, THE SECOND COMING, over de toekomst van computers, is de moeite van het lezen waard.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten