dinsdag, april 27, 2004
Transactie interpretatie
Vastbesloten om alleen maar even andere blogs te lezen en niets te posten, stuit ik opeens via Boing Boing op een nieuwe quantummechnische interpretatie van John G. Cramer, de Transactie Interpretatie, op het weblog van zijn dochter Kathryn Cramer. Nou ja nieuw, Cramer heeft zijn idee al in 1986 gepubliceerd.
Zijn interpretatie staat in de belangstelling omdat er een experiment (van Afshar) is dat de Copenhagen en de 'Vele werelden' theorieen weerlegt maar niet de Transactionele interpretatie. Ja en nu zou ik moeten uitleggen hoe dat experiment werkt en wat die nieuwe interpretatie inhoudt. Ik heb de powerpoint-presentatie van Cramer gelezen en euh, best een knappe theorie...
Cramer heeft jarenlang columns geschreven voor Analog Science Fiction & Fact Magazine. Die zijn beter te volgen dan zijn powerpoint-presentatie. De Quantumpagina van de Universiteit van Wageningen beschrijft alle interpretaties, ook de 'Transactie Interpretatie' en legt heel helder uit wat de zwakke punten zijn van elke interpretatie.
maandag, april 26, 2004
Bio van Dennett
Een heel, heel erg goed stukje over het leven en werk van Daniel Dennett in de Guardian naar aanleiding van zijn volgende boek "Breaking the Spell".
Hier staat een overzicht van de publicaties van Daniel Dennett.
zondag, april 25, 2004
Google wordt persoonlijk
Uit het interview van Steve Gillmor met Google's Sergey Brin komt duidelijk naar voren dat Google de data van Gmail aan de andere diensten wil koppelen (zie de vorige post over Gmail). Ik had het ook raar gevonden als ze dat niet gingen doen. Brin noemt 2 voorbeelden: Als je zoekt met Google krijg je bij de resultaten te zien of je nieuwe mail hebt ontvangen. Hetzelfde gebeurt als je aanlogt bij Orkut.
Met die gekoppelde data kan Google marketingtechnisch veel meer doen dan alleen het personaliseren van advertenties in email en "you've got mail" alerts. Misschien weer iets vernieuwends want naast de nieuwste technologie beheersen ze ook het marketingvak erg goed. Google is viraal geintroduceerd; van contentads had, tot Google ermee kwam, nog nooit iemand gehoord; Orkut is gebracht als een exclusieve dienst voor de internetelite waar je alleen op invitatie bij mag, met als gevolg dat iedereen er bij wil en Gmail bleek toch geen 1 aprilgrap te zijn.
Google brein
Chatbots zijn kunstmatig intelligente robots waarmee je een gesprek kunt aangaan. Een beroemde chatbot is A. L. I. C. E.. Zelf vind ik Ramona wel geslaagd, zij zingt ook.
De makers moeten een enorme kennisdatabase aanleggen om zo'n robot een zinnig gesprek te kunnen laten voeren. De vrij te downloaden versie van ALICE bevat bijv. 41.000 stukjes kennis.
Dat vond Michael Zalewski iets te veel werk. Hij kwam op het brilliante idee om zijn chatbot [catty v2 cR] aan te sluiten op de grootste kennisbank die er is: Google.
Verwacht niet al te intelligente gesprekken.
(via collision detection)
Definities van privacy
Privacy is een leeg begrip. Het is een verzamelnaam voor een aantal morele vraagstukken die samenhangen met het gebruik van persoonsgegevens, aldus De Mul en van der Ploeg. Zij definieren privacy vanuit een ethisch, juridisch en sociologisch perspectief.
Cristopher Allen benoemt op zijn weblog vier soorten van privacy.
(via Smart Mobs)
zaterdag, april 24, 2004
War president
vrijdag, april 23, 2004
Leonardo's Lijkwade
Nog meer geheimen van Leonardo da Vinci. Op de lijkwade van Turijn is een tweede gezicht ontdekt. Volgens een artikel in Trouw zou de lijkwade van turijn een dubbelportret van Da vinci zijn. De sceptici moeten weer aan de bak.
Metahaven
dinsdag, april 20, 2004
maandag, april 19, 2004
brain wave controller
Ik koop niet snel een nieuwe computer maar vorig jaar rond deze tijd was het moment daar om een beest van een machine aan te schaffen in blijde verwachting van doom III en halflife2...Ik wacht nog steeds met mijn inmiddels achterhaalde ATI9800 8xAGP.
Mijn oudje had ik daarvoor al opgevoerd met een Geforce3 TI nog wat. Ik viel als een blok voor de 3D stereo Goggles die als extraatje werden meegeleverd. Eindelijk een nieuwe 3D ervaring na viewmaster en Vrijdag de Dertiende 3D. Het was voor 2 dagen leuk maar daarna had ik het wel gehad met dat flikkerende beeldscherm op 640x480 en de schele hoofdpijn.
Deze keer trap ik er niet meer in en wacht ik totdat er voor de brainwave controller goede recensies en spelletjes op de markt zijn.
zondag, april 18, 2004
Jabberwocky
Ik heb nog wat doorgemaald over Jabberwocky (zie vorige blog). Dit kan commercieel best aantrekkelijk zij voor winkeliers en horeca.
Winkeliers kunnen met een bluetooth-programma zien welke klanten regelmatig terugkomen. Dat kan ook met een klantenkaart maar dan moeten die klanten wel wat kopen. Met jabberwocky kun je ook de niet-kopende klanten vastleggen. Andersom kun je met jabberwocky niet meten of het een kopende klant is. Je zou dus met jabberwocky de mogelijkheid moeten hebben om een kenmerkje vast te leggen. Aan de hand van deze metingen krijg je informatie over hoeveel van de bezoekers nu wat heeft gekocht en of dat vaste klanten zijn.
Je kunt nog een stap verder gaan en klanten vragen een profiel (net als met proxy dating) te maken. Op het moment dat ze binnen komen krijgen ze een bericht met aanbiedingen die afgestemd zijn op hun profiel.
In de horeca kun je meten of klanten regelmatig terugkomen en of iedere keer dezelfde klanten terugkomen op een thema-avond of party.
Vooralsnog is dit natuurlijk toekomstmuziek omdat de meerderheid van de mobiele telefoons nog geen bluetooth heeft. Je kunt ook nog een aantal vraagtekens zetten bij het privacy-aspect. Maar een bluetoothid is anoniemer dan een klantenkaart. Het is alleen een nummer.
zaterdag, april 17, 2004
Beetje vreemd
Kwantumbenaderingen van het bewustzijn
Voor de liefhebber: Quantum approaches to consciousness. Een overzichtsartikel van Henry Stapp. Penrose, Bohr, Bohm, Heisenberg, Tegmark; ze passeren allen de revue.
"Quantum approaches to consciousness are sometimes said to be motivated simply by the idea that quantum theory is a mystery and consciousness is a mystery, so perhaps the two are related. That opinion betrays a profound misunderstanding of the nature of quantum mechanics, which consists fundamentally of a pragmatic scientific solution to the problem of the connection between mind and matter."
Dat is ook mijn reden om zo'n kwantumbenadering niet serieus te nemen (zie een oud blogje) dus ik moet dit lezen. Maar niet op de vrijdagavond.
donderdag, april 15, 2004
Vivisimo
woensdag, april 14, 2004
De Da Vinci Code op het web
maandag, april 12, 2004
Xdrive, DE databank
zaterdag, april 10, 2004
Google OS & Marketing
woensdag, april 07, 2004
Breinimplantaat
Binnen 2 tot 5 jaar is het mogelijk om via een breinimplantaat weer controle te krijgen over verlamde ledematen, aldus BBC online.
dinsdag, april 06, 2004
Topix startup
Topix.net - News organized by topic and location is een voorbode van het semantische Web. Het is een site die nieuws rubriceert naar onderwerp en naar locatie. Hun zoektechnologie labelt automatisch de onderwerpen op basis van de inhoud van een webpagina. De paginabeheerders van startkabel en startpagina zijn gewaarschuwd..
Je kunt zoeken in het plaatselijke nieuws, de nieuwe trend in zoektechnologie, geinitieerd door Google. Maar het krachtige van Topix is voor mij juist de makkelijke manier van zoeken op een onderwerp en de daaraan gerelateerde onderwerpen.
Topix loopt mijlen voor op Googlenews. Want wat Topix zo mooi maakt is de natuurlijke manier van navigeren. Je krijgt bv naast al het nieuws over Christina Aguilera, links gepresenteerd naar andere popsterren, popgenres en entertainment-onderwerpen. Bovendien is het nieuws over je favoriete onderwerp als RSS-feed beschikbaar.. echt waanzinnig handig.
Topix is een startup van 6 jongens die hun sporen op het internet verdiend hebben met het open directory-project. Een groot verschil met Google is het gebruik van hun bronnen. Topix schraapt momenteel nog 'maar' 6000 nieuwsbronnen terwijl Google een allesvreter is. Van beiden is het lokale nieuws momenteel alleen voor de States beschikbaar.
Op John Battelle's Searchblog is meer over dit soort nieuwe zoektechnologieen te lezen.
vrijdag, april 02, 2004
Google Adsense test
Sinds kort ben ik Google AdSense op mijn weblog aan het testen. Tot nu toe serveert Google weinig relevante advertenties op mijn site. Ik heb wat tips gelezen om Adsense beter te laten werken op een weblog.
Het heeft weinig zin om advertenties op je hoofdpagina te zetten als je blogs over verschillende onderwerpen gaan. De robot komt er dan niet uit. Het is beter om ze op pagina's te zetten die over 1 onderwerp gaan. Ik heb ze nu ook van de indexpagina's afgehaald en op mijn individuele pagina's gezet. Het resultaat is nog steeds niet fantastisch. Maar dat heeft, denk ik, meer te maken met mijn cryptische titels en vage blogjes.
Abonneren op:
Posts (Atom)