donderdag, september 30, 2004

dinsdag, september 28, 2004

Stimulatiegame

rez.gif Niets is zo ontspannend als op serious speed boots een horde gillende, onthoofde? monsters met een rocketlauncher om te leggen. Funest voor het toetsenbord maar het hoofd raakt leeg. Een 'guy thing' want ik ken maar 2 vrouwen die graag schieten en met 1 ervan woon ik samen. Voor de minder gelukkige heren is er goed nieuws: De shooter Rez inclusief Vibrator. Game Girl Advance doet verslag van haar ervaringen. (via Futurismic) Mocht ze niet overtuigd zijn; er zijn ook games die op een iets verheffender en meditatievere manier de juiste zenuwen weten te prikkelen. Corante geeft een overzicht van zgn. neurogames, games die via biofeedback de mentale gezondheid willen verbeteren. Een voorbeeld is de Wild Divine. Nee? Ook niet het poppenkastspel Sims 2 of Feeding Frenzy? Dan heb ik nog een telefoonnummer voor je.

zondag, september 26, 2004

Dag_rem.jpg

Dag_rem.jpg

Sloop van een werk van rem koolhaas, het busstation van CS Rotterdam

zaterdag, september 25, 2004

My Google

google_kaltix.gifMaandenlang stond ab logger nummer 1 met de zoekterm 'Priorij van Sion' in Google.nl. Sinds een aantal weken kom ik niet verder dan een lousy 34e plaats, achter sites met de meest vreemde theorieen over de priorij. Bij de kwaliteit van mijn post kun je nog vraagtekens zetten maar voor mij is het evident dat de mysterydatabase (shoot, komen ze weer hoger in de ranking) niet boven stukjes van de Groene, NRC en Trouw hoort. Het resultaat is te begrijpen. Het is snel afgelopen met Google als ze voor ons gaat bepalen welke sites bovenaan staan in de zoekresultaten op basis van een subjectieve beoordeling van de inhoud. Toch wordt Google news van iets dergelijks beschuldigd. Google news schijnt een lichte bias te hebben voor rechtse nieuwssites. Het lijkt vooral een taalkundige kwestie te zijn. Het is nog een onbedoelde feature maar het idee om ook bij Google News mijn persoonlijke/politieke voorkeuren op te geven spreekt me wel aan. Bij de zoekmachine kan dat al een beetje. De gepersonaliseerde Google search op 'priorij van sion' levert bewonderenswaardig goed mijn voorkeuren op. De wikipedia staat bovenaan, gevolgd door NRC. Helaas staat ab logger nog steeds op pagina 3. Het resultaat zal ongetwijfeld nog beter worden als ze in Mountain View mijn surfgedrag, verzameld via de advanced googlebar options, gaan gebruiken. Zo langzamerhand biedt Google alles wat een internetter nodig heeft; een wordprocessor(Blogger), een foto-album (Picasa), gepersonaliseerde en gespecialiseerde zoekfuncties en binnenkort e-mail (Gmail), een browser (Gbrowser) en instantmessaging (hello of Jabber?). Ik mis nog een Google music, Google movies en een Google Books. Als Google zo door gaat wordt de discussie over Linux of Windows op de desktop overbodig. De desktop draait op Linux bij Google. In feite zou een terminal en breedband voor de meeste thuisgebruikers voldoende moeten zijn. Wie weet wordt Larry Allison's visie over de netwerkcomputer alsnog bewaarheid. Het gebruikelijke agressieve antwoord van Microsoft is tot nu toe uitgebleven. Of vlucht Microsoft in de huiskamermultimedia met media center en de Xbox en de kantoortoepassingen (office)? Nu WinFs is komen te vervallen zal Windows, op beveiligingspatches na, de komende 4 jaar niet veranderen. Dat is met concurrenten als Google en Linux veel te lang.

donderdag, september 23, 2004

Excuses..

a title="ButtUgly: Main_blogentry_210904_1" href="http://www.ecyrd.com/ButtUgly/Wiki.jsp?page=Main_blogentry_210904_1">Een open brief van de computer-industrie aan de entertainment-industrie... (Via Boing Boing)

woensdag, september 22, 2004

Infojunkietools

RSS is een van de betere uitvindingen van de laatste tijd op het internet. Wat een tijdsbesparing levert dat op. Of zou het moeten opleveren want de gewonnen tijd gebruik je natuurlijk om nog meer sites te scoren. Na rssreader voor sharpreader te hebben omgeruild neem ik regelmatig wat extra nieuwsshots met de ingebouwde Feedster zoekfunctie. Een aantal onderwerpen volg ik met de feeds van mijn favoriete nieuwsdealer topix.net. Met het succes onstaan de eerste initiatieven om geld met RSS te verdienen. Zesser verwijst naar blender en Battelle filosofeert over een aantal businessmodellen met RSS. Naast RSS houd ik, heel ouderwets, via dagelijkse Google newsalerts mijn nieuwsgehalte op peil. Vooral om nieuws te scoren dat niet uit de blogosphere afkomstig is. Die emailalerts vervuilen al snel de inbox als je ze niet dagelijks bijhoudt. Het is geen geniale tip maar ik heb voor iedere alert een mapje aangemaakt en een rule om ze naar dat mapje te verplaatsen. Zo komen Cyber en science fiction netjes in een mapje terecht waar ik ze regelmatig scan op interessante nieuwsfeitjes. Het is grappig om te zien hoe zo'n nieuwsfeitje of meme zich vaak langzaam en soms snel via andere sites over de wereld verspreidt.

dinsdag, september 21, 2004

Shocking goed

shocking.gifHet is volgens mij een mijlpaal in de Nederlandse gameindustrie. Het Nederlandse Guerilla heeft een game uitgebracht dat kan concurreren met de andere topgames van dit moment. Shellshock nam '67 scoort bij de verschillende internationale reviews tussen een 7 en een 8 . Alleen de Nederlandse (p)reviews zijn iets harder in hun oordeel. Een goede indicator voor de populariteit van een spel is het aantal downloads. Een snelle telling met go-supernova leert dat de game momenteel in de top 15 van populaire downloads staat van suprnova met 800 downloads, net achter Conflict Vietnam met 1000 downloads, de grote concurrent van het moment. Dat is een knappe prestatie voor een game die zich op een volwassen publiek richt. Zo kun je, tussen het schieten door, je vermaken in het plaatselijke hoerenhuis. En de 'do it like rabbits'-button lijkt een verrijking van het shooter-genre te worden. Arjan Brussee, Development Director bij Guerilla, mag je dankzij deze game onderhand de Paul Verhoeven van de Nederlandse Game-industrie noemen. En dan moet het meesterwerk Killzone nog verschijnen. Het wordt eens tijd voor een interview in de Kunst-bijlage van de Volkskrant. Datzelfde geldt trouwens voor Jan Paul van Waveren, een van de programmeurs van het prachtig vormgegeven Doom 3. Wanneer gaan de 'kwaliteits'-kranten uberhaupt games serieus nemen? 40% van de games schijnt gekocht te worden door jongeren tussen de 30 en de 39 jaar. [quote] It was a tense moment - stuck in the middle of a deatmatch fragfest was no time to ponder whether or not games should be considered 'art'.. [/quote]

zondag, september 19, 2004

Een werkend compressie-wonder.

WinZip_logo.gifOver het spannende verhaal van Jan Sloot die zijn wondercompressieuitvinding mee het graf in nam, is veel geschreven. R-win.com heeft dit o.a. goed geblogd. Rolf Zaal had deze week in de automatiseringsgids een artikel over nog een andere opmerkelijke compressie-ontdekking van Nederlandse bodem, een algoritme gebaseerd op Kolmogorov-complexiteit. Met dit algoritme was binnen een uur bekend aan wel virus het SARS-virus verwant was. Biologen hebben hier maanden over gedaan. Het algoritme is zo generiek dat je het op verschillende terreinen kunt inzetten. Het voorbeeld dat de wereldpers haalde is een analyse of je muziekwerken van onbekende herkomst aan een bekende componist kunt toeschrijven. In dit linkje wordt ook de werking uitgelegd. De uitvinders, professor Vitanyi en zijn promovendus Rudi Cilibrasi hebben ook uitgezocht, aan de hand van verschillende vertalingen verklaring van de universele rechten van de mens, welke talen aan elkaar verwant zijn. Ook zien zij mogelijkheden op het gebied van commerciele datamining. Helaas is het artikel van Rolf Zaal alleen nog te lezen in de papieren versie van 17 september 2004. Daar staan nog meer voorbeelden. Het aardige is dat je, itt Jan Sloot's uitvinding, zelf kunt experimenteren met dit algoritme want het is opensource en hier te downloaden.

zaterdag, september 18, 2004

Afbeeldi.jpg (moblog)

Afbeeldi.jpg

Bruiloft terschelling

hehe, eindelijk een moblog-foto. Movabletype bevalt me prima maar ik had nog geen manier gevonden om ermee te mobloggen. Via de gratis online fotodienst Flickr is het nu eindelijk mogelijk om rechtstreeks via mijn mobiel foto's op mijn weblog te posten. Het opzetten van een moblog met flickr is zeer simpel. Het heeft nl standaard interfaces naar de bekendere weblogsoftware. Binnen 20 minuten had ik deze foto gepost. Het is niet zo duidelijk waar je die moblogoptie kunt instellen maar via de help-functie wordt je naar de juiste pagina geleid. Mijn volgende stap naar totale blogvrijheid is Wink, waarmee je een mobiele editie van je weblog kunt maken of rss-feeds kunt lezen.

donderdag, september 16, 2004

Mijn radio-optreden als weblogger

Zo dat was vreemd. Zat ik opeens op 14 september in de studio voor Tros Radio Online omdat ik op mijn weblog iets over downloaden had geschreven. Ik was wel een beetje gespannen want mijn laatste mediaoptreden - waar ik, als grapje in Avro's Sportpanorama, met mijn voetbalelftal de toekomst van het Nederlands elftal moesten verbeelden door op een knolleveld te spelen en waar ik pontificaal in beeld kwam met een mislukt hakje - was geen groot succes. Ik was 'als consument' uitgenodigd om te discussieren met de voorzitter van de campagne tegen filmdiefstal. Achteraf zeer leerzaam want downloaden blijkt niet illegaal te zijn, maar het delen wel. Voor de meeste Internetters de omgekeerde wereld want 'niet delen' druist in tegen alle download etiquettes. De discussie was kort en hevig en ik heb niet alles kunnen zeggen wat ik wilde zeggen. Gelukkig heb ik een weblog. Hier alsnog mijn hele verhaal: De campagne is een reactieve en paniekerige boodschap uit de entertainment-industrie omdat ze niet snel genoeg kunnen reageren op de markt. Onderling Muziek, Films en Viva's en kranten uitwisselen is al decennia lang geaccepteerd. Autodiefstal niet. Je kunt proberen het gedrag te veranderen. Maar dat gaat je niet meer lukken. Een betere strategie is inspelen op wat de consument wil. Wil je als consument bij blijven en alles kunnen kijken, luisteren en spelen wat je wilt dan heb je een behoorlijk betalende baan nodig. Die hebben de meeste screenagers, de doelgroep, niet. De prijzen van DVD's en muziek zijn hoog maar het aanbod is aanlokkelijk en nauwelijks te weerstaan. Dat betekent dat je keuzes moet maken waarvoor je wel of niet wilt betalen. Op de fora lees je vaak genoeg of ze 'm de moeite van het kopen waard vinden of toch maar downloaden. Idem in de bios bij de trailers. Je ziet aan het succes van Itunes dat consumenten bereid zijn om te betalen, mits redelijk geprijsd. Voor bijv. een Doom 3 wil ik wel betalen. Te goed om zo maar te downloaden. Bovendien heb je een key nodig om 'm op het internet te spelen. Daarnaast lag Doom 3 gelukkig een week na de release in Amerika in de Nederlandse winkels. Het had ook niet langer moeten duren. Neem nu Six Feet Under, een geweldige serie maar de NPS loopt een jaar achter. De verleiding is te groot om 'm niet te pakken als ie voor het grijpen ligt op het internet.

woensdag, september 15, 2004

Wetenschaps-DVDs

Een paar weken geleden is Blade Runner (met in de hoofdrol 'cyborg van Oranje', Rutger Hauer) door wetenschappers verkozen tot de beste scienfiction-films aller tijden. George P. Dvorsky, een transhumanist schrijft in in zijn Columns in BetterHumans waarom die film steeds relevanter wordt. Ik probeer Blade Runner the Director's cut al een paar maanden te kopen om mijn Ridley Scott-verzameling (o.a. Alien en Gladiator) completer te maken. Maar die DVD is in geen enkele Nederlandse DVD-zaak te krijgen. Ondertussen is een jaar na mijn post The elegant Universe, als de eenheid van het universum, op de buis bij Teleac. Na die uitzending was er een prachtige close-up documentaire over Dali's fascinatie voor de wetenschap. Het programma is niet te vinden op uitzendinggemist maar verschijnt binnenkort wel op DVD. In die docummentaire komen wel meer bijzondere mensen aan het woord, zoals Thomas Banchoff , pioneer in het visualiseren van de vierde dimensie, Rene Thom, ontdekker van de catastrofe-theorie en Ilya Prigogine, Nobelprijswinnaar in de Chemie.

zondag, september 12, 2004

Blogblock

Ik had al een maand last van een kleine blogdip of blogblock. Ik kon me amper er toe zetten andere weblogs te lezen laat staan erover te bloggen. Al dat geneuzel dat er niet toe doet en de tijd die je erin moet steken voor die paar lezers. Maar na het lezen van Simon's post gaat het al weer een stukje beter: Everything you wanted to know about blogging but were afraid to ask. Een aanrader voor iedereen die wil gaan bloggen of in een blogdip zit. (via Micro Persuasion)

zaterdag, september 11, 2004

Wedergeboorte WTC

Project Rebirth documenteert dagelijks de wederopbouw van Ground Zero. Ieder 5 minuten maken 6 camera's vanuit verschillende standpunten een 'frame' van het WTC-terrein. (via Metafilter) R.A.M. heeft online portret over Libeskind de architect van het nieuwe WTC. Ik heb het idee dat architecten denken dat achter ieder detail in hun ontwerp een enorme gedachtenwereld schuil moet gaan. Dat leidt ook in dit tv-portret af en toe tot oeverloos gebabbel, maar van de symboliek en de verwijzingen naar de aanslag in het nieuwe compex wist ik nog niet zo veel af. Zo wijzen de schuine daken naar de plek waar ooit het oude WTC stond.

dinsdag, september 07, 2004

Het nieuwe kijken

Ik heb nu 4 jaar ADSL en dat heeft mijn tvkijkgedrag behoorlijk veranderd. Vanuit mijn luie stoel gooi ik regelmatig een digitaal lijntje uit in de grote internetvijver om vervolgens mijn vangst op ons moderne haardvuur te grillen. Zo staat iedere maandagavond op suprnova een nieuwe aflevering klaar van de beste serie ooit, Six Feet Under, vaak in HDTV-kwaliteit. Tegenwoordig is die met mijn adsl-basic abo en Azureus gemiddeld binnen 3 kwartier binnen. De NPS zendt de serie ook uit maar loopt een seizoen achter en zo lang kan ik niet wachten. In Amerika is het vierde seizoen al weer halverwege. Illegaal? Ik betaal kijk- en luistergeld via de belasting maar voor een programma dat nog uitgezonden moet worden. Begin dit jaar hebben we Pinnacle Showcenter early geadopteerd en dat bevalt goed. Kijken voor de PC is toch niet echt comfortabel en via het Showcenterkastje kunnen we films, foto's en mp3's op de pc draadloos beelden afspelen op de tv en het geluid via de stereo.

zondag, september 05, 2004

Xtreme Denker: Paul Davies

Het thema is bekend van de Matrix: "Leven we in een computer simulatie". Smh laat Paul Davies, professor aan het Australische Centrum voor Astrobiologie, aan het woord. Hij gelooft heilig dat ons universum niets meer is dan een grote simulatie. Je kunt tot deze conclusie komen door je af te vragen waarom ons universum zo bio-vriendelijk is. Dat heeft te maken met de fundamentele krachten in ons universum. Als de waarden van deze krachten een maar klein beetje zouden afwijken dan was leven, gebaseerd op koolstof, niet mogelijk geweest. Nick Bostrom, filosoof aan de Oxford Universiteit, heeft een hele website aan dit simulatie argument gewijd. (Dit was een oude nooit geposte post over Paul Davies. NAV de vorige post leek het me nu toepasselijk het alsnog te posten.)

Buiten?aards leven

Het seti-insituut schat in dat het nog 20 jaar duurt voordat we signalen zullen vinden van een buitenaardse beschaving. Deze week leek het, door een bericht in the New Scientist, dat ze al na 6 jaar zoeken een signaal hadden gevonden dat van aliens afkomstig zou kunnen zijn. (via Klaver). Maar via de seti@home-site maakte het Instituut bekend dat het verhaal in New Scientist zwaar overdreven is. Hoewel het een interessante kandidaat is, is de kans dat het van aliens afkomstig is, extreem klein. Volgens alweer New Scientist is er voor aliens een veel economischer manier om contact met ons te maken, nl via interstellaire flessenpost. Het is te vergelijkem met de beeldplaat die wij de Voyagers hebben meegegeven. Het wetenschapslog Noordelicht weblog meldt dat Paul Davies denkt dat die boodschap al als virus in prehistorische tijden is aangekomen en het DNA op aarde veranderd heeft. De boodschap zou verstopt zitten in Junk DNA, een algemene naam voor DNA waarvoor men nog functie heeft gevonden.