zaterdag, september 25, 2004
My Google
Maandenlang stond ab logger nummer 1 met de zoekterm 'Priorij van Sion' in Google.nl. Sinds een aantal weken kom ik niet verder dan een lousy 34e plaats, achter sites met de meest vreemde theorieen over de priorij.
Bij de kwaliteit van mijn post kun je nog vraagtekens zetten maar voor mij is het evident dat de mysterydatabase (shoot, komen ze weer hoger in de ranking) niet boven stukjes van de Groene, NRC en Trouw hoort.
Het resultaat is te begrijpen. Het is snel afgelopen met Google als ze voor ons gaat bepalen welke sites bovenaan staan in de zoekresultaten op basis van een subjectieve beoordeling van de inhoud. Toch wordt Google news van iets dergelijks beschuldigd. Google news schijnt
een lichte bias te hebben voor rechtse nieuwssites. Het lijkt vooral een taalkundige kwestie te zijn.
Het is nog een onbedoelde feature maar het idee om ook bij Google News mijn persoonlijke/politieke voorkeuren op te geven spreekt me wel aan. Bij de zoekmachine kan dat al een beetje. De gepersonaliseerde Google search op 'priorij van sion' levert bewonderenswaardig goed mijn voorkeuren op. De wikipedia staat bovenaan, gevolgd door NRC. Helaas staat ab logger nog steeds op pagina 3. Het resultaat zal ongetwijfeld nog beter worden als ze in Mountain View mijn surfgedrag, verzameld via de advanced googlebar options, gaan gebruiken.
Zo langzamerhand biedt Google alles wat een internetter nodig heeft; een wordprocessor(Blogger), een foto-album (Picasa), gepersonaliseerde en gespecialiseerde zoekfuncties en binnenkort e-mail (Gmail), een browser (Gbrowser) en instantmessaging (hello of Jabber?). Ik mis nog een Google music, Google movies en een Google Books.
Als Google zo door gaat wordt de discussie over Linux of Windows op de desktop overbodig. De desktop draait op Linux bij Google. In feite zou een terminal en breedband voor de meeste thuisgebruikers voldoende moeten zijn. Wie weet wordt Larry Allison's visie over de netwerkcomputer alsnog bewaarheid.
Het gebruikelijke agressieve antwoord van Microsoft is tot nu toe uitgebleven. Of vlucht Microsoft in de huiskamermultimedia met media center en de Xbox en de kantoortoepassingen (office)? Nu WinFs is komen te vervallen zal Windows, op beveiligingspatches na, de komende 4 jaar niet veranderen. Dat is met concurrenten als Google en Linux veel te lang.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten