zondag, november 28, 2004
Sociaal bookmarken, de bomen en het bos
Ik heb Furl op mijn weblog geintroduceerd nadat ik op Frankwatching zijn linkblog zag (via Zesser). Het idee is dat ik meer lees dan ik kan bloggen en op deze manier kan ik snel naar andere interessante links verwijzen. Furl is een van de zgn. sociaal bookmarktools om je favoriete links op het web te delen. De 3 meest gebruikte op dit moment zijn:
[list]
[*] Furl
[*] del.icio.us
[*] Spurl
[/list]
Roxomatic vergelijkt grondig de verschillende kenmerken (in pdf) van deze tools (via soapbar.de). En The Net Takeaway geeft een overzicht van nog andere bookmarkmanagementtooltjes waaronder Simpy.
Spurl en Furl zijn duidelijk verder dan Del.icio.us dat lijkt te blijven steken in de pre-alpha fase. Wat Furl onderscheidt van de rest is het collaborative filtering systeem (ppt) dat je aanbevelingen geeft op basis van de door jouw ingebrachte links. Furl's systeem is een aangepaste versie (peoplerank?) van het open source systeem COFE. Net als furl biedt Spurl de mogelijkheid om pagina's te cachen. Met Spurl kunnen anderen de gecachede spurlversie bekijken. Dat zou handig zijn voor de NYT waar pagina's na verloop van tijd verdwijnen naar het betaalde archief. Maar na een klein onderzoekje lijkt het er op dat dit soort pagina's niet blijvend worden gecached. Update: Ook Furl cached pagina's (heb het stukje iets aangepast). Met beiden lukt het mij niet om een abonnee-extra pagina van de NRC te cachen.
Alle twee hebben ze het nadeel dat niet zichtbaar is via welk weblog ik aan dat linkje ben gekomen. Bij Furl kun je dat wel vastleggen maar ik heb nog geen handige manier gevonden om dat aan lezers van mijn urls duidelijk te maken. Ik denk dat ik ze voorlopig beiden ga gebruiken. Alvast excuses aan de weblogs waaraan ik niet kan refereren.
woensdag, november 24, 2004
Brutus.1
Stukjes schrijven over leuke links op je weblog is uit. In dit multimedia tijdperk zullen we audiobloggen, videobloggen en Podcasten, een uitvinding van Adam Curry en Dave Winer (of was het toch het idee van Harold Gilchrist?).
En het ambachtelijke webloggen - een stukje typen - dan? Volgens de New York Times kunnen we dat binnenkort overlaten aan Brutus.1. Met wat modificaties zou je 'm een leuk linkje kunnen voeren en vervolgens maakt Brutus er wel een verhaaltje van.
zaterdag, november 20, 2004
Ab's Zeitgeist
Zo.., mijn saaie site heeft na 1,5 jaar een nieuwe wildere look. Onder het vele en lange laden van de scenes in half life 2 (pff) heb ik mijn site aangepast;-). Bovenaan de pagina staat voortaan de Zeitgeist van dit weblog. Dit zijn de zoekwoorden waarmee jullie op mijn site komen. Het is een plugin van Movabletype. De grootte van het woord geeft de populariteit van de zoekterm aan. Daarvoor moet ik wel handmatig mijn serverlogfiles naar de juiste dir kopieeren, aangezien mijn host ipowerweb mij geen andere mogelijkheid biedt. BTW: In IE6 is de Zeitgeist mooier dan in Firefox.
Mijn fotoblog in Movabletype heb ik vervangen door Flickr. Dat scheelt me enorm veel tijd in uploaden, taggen en organiseren. Bovendien kan ik met Flickr mobloggen en een gelikte sidebar met foto's maken, zoals je ziet. Het enige nadeel is dat ik traffic van Google Images naar mijn site mis.
Een andere vernieuwing is mijn 'gelezen' rubriek, een oude wens. De Amerikaanse en Engelse weblogs met Movabletype hebben al langer een plugin (mtamazon) voor Amazon met plaatjes van (niet-Nederlandse) boeken tot hun beschikking. Als partner van Bol heb ik met wat knip- en plakwerk hetzelfde resultaat. In de toekomst komen er nog 'gespeeld' en 'geluisterd' rubrieken. Ik geef waarderingscijfers van 1 tot 5 sterren.
Ook mijn titel is iets verbeterd. Er staat nu Ab logger ipv alphablogger.
woensdag, november 17, 2004
Handige strategietjes
Ik heb deze adviezen natuurlijk niet nodig, maar misschien anderen wel. Thinking like a Genius: de denkstrategieen van genieen als Einstein en Aristoteles.
Op de site staan allerlei studiegidsen die in een paar punten opsommen welke strategie je moet gebruiken om bijv. een presentatie te geven of hoe je voor het web moet schrijven. Ik ga die laatste gids maar eens bestuderen.
(via del.icio.us)
Half-life 2 is er!
dinsdag, november 16, 2004
Netwerken en Terrorisme
zaterdag, november 13, 2004
Niches in de zoekmarkt
Je moet wel een rasoptimist zijn of een superieure techniek hebben om in een markt waar Google alleenheerser is, een zoekmachine te beginnen. Toch wemelt het op het internet van de zoekmachinestartups. Begrijpen wat er op the string coffee Table, een weblog over de stringtheorie, staat, lijkt me een makkelijker opgave dan concurreren met Google.
Misschien dat de bedrijfjes wel een betere of verfijndere zoektechnologie in huis hebben dan de Pageranktruc maar tegen de marketing-, reken- en indexeringskracht van Google kunnen nog maar weinig internetbedrijven opboksen. Amazon met het hele fraaie A9 en Microsoft search maken nog enige kans. Forbes bespreekt 8 van die Google Wannabes.
De meest originele van het stel is manyone, dat nog in Beta is. Geen zoekmachine, maar een nieuw soort browse-ervaring om door het heelal te surfen of het Barrier Reef onder water te verkennen.
Die anderen moeten afwachten of een grote jongen hun zoektechnologie interessant genoeg vindt om over te nemen. Of ze moeten op zoek naar een niche in de markt. Is er al een zoekmachine die niches vindt?
donderdag, november 11, 2004
10 X 10
dinsdag, november 09, 2004
Deaf 04
zondag, november 07, 2004
Theologie
maandag, november 01, 2004
Pompeii digitaal verrijkt
Een releasedatum wordt niet genoemd maar de BBC meldt dat binnenkort computerbeelden de bezoekjes aan Pompeii zullen verrijken. Het idee is om de overblijfselen in Pompeii te vermengen met virtuele beelden. Met een helm en een 3D bril op zul je in Pompeii computergegenereerde historische figuren tegenkomen of fresco's in hun oorspronkelijke staat zien.
Het Lifeplus project een zgn. 'augmented reality' project, gesteund door de EU, is verantwoordelijk voor dit high-tech entertainment.
Nav dit nieuws heeft Planet 'hotlinks' over virtual reality. En in een eerdere post link ik naar een aantal andere touristische virtual reality en 3D toepassingen.
Abonneren op:
Posts (Atom)