zaterdag, januari 29, 2005

Spelen.jpg

Spelen.jpg

Ben een weekje spelen in de sneeuw.

Vloeibare informatie

Webpagina's waarop ieder woord een hyperlink is. Is dat de toekomst van het web? Volgens Dougland Engelbert wel. Op de liquid information project website heeft hij een demo van de CNN-website, om een idee te krijgen van zijn bedoelingen. [quote]"But this is only the beginning, Hegland insisted. The Liquid Information project has much grander aims. Eventually, users would be allowed to process information in any way imaginable. For example, if readers prefer The New York Times to Wired News, or Fox News to AlterNet, they will be able to add subsets of preferred sites to hyperword menus."[/quote] (via Wired) Het heeft wel iets weg van de tags(hype) van Technorati en del.icio.us. Handig, die woorden of categorieen waar je doorheen kunt browsen, maar ze zijn nooit specifiek genoeg. Wat moet je nu met de tag music en 8000 hits? 1 woord is vaak niet genoeg om de juiste informatie te vinden. Dat clusteren en categoriseren kun je toch beter over laten aan zoekmachines? Blinkx pakt het slimmer aan. Deze zoekmachine scant het document (mail, webpagina, officedocument, etc.) dat je leest en levert, 'on the fly', gerelateerde informatie, gebaseerd op de inhoud van het document en niet op grond van een enkel woord, zonder enige context. Bovendien clustert Blinkx informatie naar categorieen en daar komt geen handmatig ingevoerde tag aan te pas.

vrijdag, januari 28, 2005

top150 van groene landen

Experts van de universiteiten van Yale en Columbia hebben landen gescoord op milieuvriendelijkheid . Bovenaan staat Finland, helemaal onderaan staat Noord Korea. Nederland komt wereldwijd op de 41e plaats. Binnen de Europese Unie staan we op de 13e plaats. Op het Eurovisie songfestival doen we het wel eens slechter. Vooral op bevolkingsdichtheid scoort Nederland 'slecht'. We staan op de 2e plaats onder respectievelijk Japan en Duitsland. De samenvatting van het rapport is hier (pdf) te downloaden. De experts hebben de landen op 21 punten, zoals de uitstoot van broeikasgassen en de kwaliteit van het water, gescoord. De landenranglijsten per punt kun je hier downloaden.

dinsdag, januari 25, 2005

Huygens en de vermiste data

Weblogs zijn leuk maar er gaat toch niets boven een degelijk journalistiek werkje met informatie uit de 1e hand. Nature vertelt wat mis is gegaan met de transmissie van de gegevens van de Huygensprobe. [quote]"The Channel A receiver was simply not turned on during the mission. "There's no mystery why it didn't turn on," says one scientist on the imaging team, who was upset by the loss. "The command was never sent to switch it on.""[/quote] Net als bij een echte ramp zijn er meerdere dingen mis gegaan. Er had ook een waarschuwing moeten afgaan als de switch niet aanstond. Ook dit is niet gesignaleerd of gebeurd. Govert Schilling had het in de volkskrant over een programmeerfoutje. De ESA zoekt nog verder uit wat hier precies is misgegaan. Ook gegevens van de metingen van de windsnelheid (het dopplerverschuivings experiment) zijn niet goed aangekomen. Deze data kan nog (gedeeltelijk) gereconstrueerd worden mbv een netwerk van radiotelescopen die de gegevens van Huygens rechtstreeks hebben opgevangen.

Kennis delen

bookswelike.gif[quote]"Kennis is geen macht, kennis vinden en delen is macht[...]"[/quote] aldus Navi Radjou van Forrester Research in de Computable van 24-12-2004 Books we like vind ik een van de sympathiekere ideeen op het internet. Het is een vorm van activistische e-commerce om 'publieke media inspanningen' te financieren. (via Smart Mobs) Het idee is heel simpel: Koop een boek via de site. De site verdient geld met de partnerprogramma's van bv een Amazon. Vervolgens stort Bookswelike de winst op de rekeningen van de aangesloten organisaties. Media venture Collective, een van de initiatiefnemers, noemt dit 'instellings (consituency) marketing'. Bookswelike heeft ook voor de donateur voordelen, want het maakt gebruik van een aanbevelingssysteem. Jouw boekentips leiden automatisch tot aanbevelingen van andere boeken. Hoewel geen deelnemer, vat Onthecommons.org eigenlijk samen waar het die organisaties om te doen is: [quote]"Onthecommons.org is a new way to express a very old idea - that some forms of wealth belong to all of us, and that these community resources must be actively protected and managed for the good of all. The commons are the things that we inherit and create jointly, and that will (hopefully) last for generations to come. The commons consists of gifts of nature such as air, water, the oceans, wildlife and wilderness, and shared 'assets' like the Internet, the airwaves used for broadcasting, and public lands. The commons also includes our shared social creations: libraries, parks, public spaces as well as scientific research, creative works and public knowledge that have accumulated over centuries." [/quote] Naast Media venture Collective neemt ook Alternet deel aan dit project. Het zou mooi zijn als we zoiets ook in Nederland kunnen opzetten.

maandag, januari 24, 2005

Op lokatie gebaseerde mobiele berichtjes

spmm.gif We blijken in Nederland 2 landelijke sms-waarschuwingsdiensten te ontwikkelen. Deze waarschuwingsdiensten dienen in eerste instantie om bij calamiteiten, de plaatselijke bevolking een gratis SMS-bericht met belangrijke informatie te zenden. [list=1] [*] de sms alarmdienst. Hiervoor moeten gemeenten en burgers zelf het initiatief nemen om zich aan te melden. De dienst wordt verzorgd door Zorg en veiligheid. Nog niet zo veel gemeenten lijken zich te hebben aangemeld. [*] Technisch en commercieel interessanter, is het Cell Broadcasting systeem dat wordt beheerd door de Stichting Platform Mobile Messaging (via AG 21-01-2005) [/list] Via Cell broadcasting kan de overheid doelgericht berichtjes versturen naar mobiele telefoons in een of meerdere regio's. Die regio's zijn gebaseerd op het bereik van een gsm-mast, een cell. Voor dit systeem zijn er zo'n 5000 cellen beschikbaar. Cell broadcasting stamt al uit 1991 maar door samenwerking van verschillende partijen is deze techniek nu pas goed te exploiteren, voornamelijk vanwege de commerciele mogelijkheden. Want zo'n 'locatie gebaseerde dienst' is aantrekkelijk voor mediadiensten, advertising, informatiediensten en contentproviders. 40% van de capaciteit van het systeem wordt gebruikt voor uitzendingen van derden. De Telegraaf wil bv breaking news brengen en Endemol wil de laatste nieuwtjes uit GTST versturen. De overige capaciteit is voor 40% in handen van een aantal ministeries (BZ, EZ, V&W en VG) en 20% blijft in handen van de stichting.

woensdag, januari 19, 2005

Titan special

Zo Sonde, dat de helft van die foto's van Huygens vanwege een blunder nooit is aangekomen. Ik wil graag weten waarom er geen data binnenkwam via Kanaal A, maar op de ESA site reppen ze er met geen woord over. Dit bericht in Google Groups geeft nog de meeste informatie. Mijn bij voorbaat kansloze speurtocht naar de waarheid leverde me in ieder geval inzicht op in de verschillende onderdelen van de Huygens. Dit ppt-overzicht van de Huygens probe, beschrijft de wetenschappelijke instrumenten, toont een schema van de subsystemen en noemt de verantwoordelijke consortiums. De Cassini-huygenswebsite van de NASA beschrijft de subsystemen van de Huygens. Fascinerend om te lezen dat de eerste ontwerpspecificaties van de Huygens-probe zijn opgesteld in 1991. Het jaar waarin Tim Berners-Lee voor het eerst zijn webbrowser demonsteert op een Next-computer. Genoeg geemmerd, wat ik eigen wilde schrijven is dat Nature een prachtige special heeft over Titan: Destination: Titan.

maandag, januari 17, 2005

De wereld in 2020 volgens de CIA

De CIA heeft een openbaar rapport gepubliceerd onder de titel 'Mapping the Global Future: Report of the National Intelligence Council's 2020 Project'. De CIA schetst vier scenario's tot het jaar 2020: [list=1] [*]Davos World: De Aziatische reuzen en andere zich snel ontwikkelende landen blijven beter presteren dan de westerse economieen. [*]Pax Americana: De Amerikaanse dominantie overleeft de radicale veranderingen in het globale politieke landschap. [*]A new Caliphate: Een nieuw Kalifaat, een krachtige tegenideologie, wordt uitgeroepen die wijdverspreide aanhang krijgt. [*]Cycle of Fear: De angst voor de algemene verspreiding van massavernietigingswapens zorgt voor het nemen van 'intrusieve' maatregelen op grote schaal. [/list] Worldchanging maakt het rapport met de grond gelijk omdat de scenarios de echte veranderingen zoals klimaatverandering buiten beschouwing laten. Niettemin is het de moeite waard om te lezen hoe de CIA tegen de wereld aankijkt en in het bijzonder, tegen Europa. Een citaat uit het hoofdstuk: Could Europe become a superpower?: [Quote]"The experts felt that the current welfare state is unsustainable and the lack of any economic revitalization could lead to the splintering or, at worst, disintegration of the European Union, undermining its ambitions to play a heavyweight international role."[/Quote] .

zondag, januari 16, 2005

17e eeuwse wetenschap

Het Amboinsche Kruidboek is het 6-delige levenswerk van natuuronderzoeker Georg Everhard Rumphius (1627 - 1702), een Duitse botanicus werkzaam voor de VOC op Ambon. Dit 17e eeuwse boek, heeft een woelige geschiedenis achter de rug. Bij het manuscript gingen de tekeningen verloren door een brand. Nadat zijn zoon en een andere tekenaar alle tekeningen opnieuw gemaakt hadden, ging het boek tijdens de verscheping naar Nederland verloren. Een achtergehouden exemplaar bereikte later, alsnog, Amsterdam. De VOC vond echter dat het boek te veel gevoelige informatie bevatte. In 1742, 39 jaar na zijn dood, verscheen Het Amboinsche Kruidboek pas. En nu heeft Eric Buenz, de wetenschappelijk waarde van het boek herontdekt. Tijdens een discussie over etno-botanica - het speuren naar geneeskrachtige planten of grondstoffen waaruit pharmaceuten medicijnen kunnen synthetiseren - kreeg hij de inval om in oude boeken naar de geneeskrachtige beschrijvingen van planten te zoeken.

zaterdag, januari 15, 2005

Het jaar van Einstein

einstein.gifVanuit ons standpunt gezien, een eeuw geleden, legde ene Albert, mijn naamgenoot, de basis voor de moderne natuurkunde. In 1905, zijn wonderjaar, schreef Einstein 3 artikelen, over respectievelijk het foto-elektrisch effect, de Brownse beweging van moleculen en de Speciale Relativiteitstheorie, die onze (kijk op de) wereld radicaal zouden veranderen. Om dit te vieren heeft de VN '2005' uitgeroepen tot jaar van de Natuurkunde. Overal in de wereld worden activiteiten georganiseerd, ook in Nederland, zoals je kunt lezen op Natuurkunde.nl en World Year of the Physics 2005. Een paar uitgaanstips voor de geinteresseerde leek: [list] [*] Het programma in Groningen [*] Het toneelstuk 'Einstein, Picasso en de liefde' [*] De maandelijkse debatten in het science cafe in Nijmegen [/list] Daarnaast wordt op het internet een nieuw gedistribueerd rekenprogramma, a la seti@home, gelanceerd: Einstein@Home. Je kunt de niet gebruikte rekenkracht van je computer ter beschikking stellen om op jacht te gaan naar gravitatie golven. Einstein voorspelde, in zijn Algemene Relativiteits Theorie uit 1915, het bestaan van deze golven, maar ze zijn nog nooit direct waargenomen.

vrijdag, januari 14, 2005

hype-rlokale diensten

Via de Future Vision website wil Vodafone haar toekomstbeeld met ons delen. Vooral de mogelijkheden van de 'op lokatie gebaseerde diensten' (LBS) voor consumenten zijn ongekend. Bedrijven kunnen diensten aanbieden die afhankelijk zijn van de plek waar iemand zich bevindt. Want inmiddels beschikken mobieltjes of pda's over relatief goedkope technieken om positiebepaling van consumenten commercieel interessant te maken. Een positie via een mobieltje kun je op drie manieren bepalen: [list=1] [*]via GPS [*]via het mobiele netwerk: via triangulatie dwz plaatsbepaling met drie zendmasten, een kompas en een kaart. [*]via zendertjes in mobieltjes en pda's uitgerust met wifi of rfid [/list] Een voorbeeld in Nederland is Timespots. Het is een digitale reisgids voor Amsterdam met informatie over horeca, evenementen, bezienswaardigheden, attracties, musea, vervoer, parkeergelegenheden. De gids weet waar de toerist zich bevindt en geeft informatie over de omgeving. (zie planet) In Amerika kunnen bezoekers van de Houston Astros via de WIFI-dienst, Road Runner, de statistieken opvragen van de honkballers. (via AG 14-01-2005) Maar het leukst zijn toch de 'op lokatie gebaseerde spelletjes'. Op induce staat een overzicht (via Zesser). Sommige spelletjes waren of zijn ook in Nederland te spelen. Op Deaf03 kon je in Rotterdam 'Can you see me now', de 'reality versie', van het bordspel Scotland Yard, spelen. En de Waag Society speelt de mobile game pilot frequency 1550 Dit is nog maar het prille begin. De Feature heeft een artikel over een 'gekke onderzoeker' die hele wereld wil hype-rlinken via een soort visuele Google. Neem een foto en via 'visual Google' weet je waar je bent. [quote]"A nice rollout example would be a movie guide. If you see a billboard of a movie on a bus, you take a shot of it and then are routed to a relevant site where you can download a trailer or get show times." [/quote]

woensdag, januari 12, 2005

Technorati 2.0

whitelabel.gifDe winnaar en runner ups van de Technorati developerscontest zijn bekend. De meest innovatieve toepassing van de Technorati API is: GovTrack.us, een web 2.0 toepassing om het Amerikaanse Congress te controleren. Govtrack volgt alle weblogs die schrijven over de activiteiten van het Congress. Ook heel fraai is whitelabel.org dat een sidebar met technoraticommentaar op de BBC newssites toevoegt. Mijn favoriet is de touchgraph integratie met Technorati, waarmee je relaties tussen blogs kunt visualiseren

dinsdag, januari 11, 2005

Marqui betaalt bloggers

tupperware.jpg Naast Google ads en partnerprogramma's is er voor bloggers alweer een nieuwe mogelijkheid om geld te verdienen. Ditmaal als een soort Tupperware-consulente op het internet. Marqui betaalt bloggers om over hun content management systeem te schrijven. Marketingfacts blogde het al eerder. Marc Canter, een betaalde Marqui blogger, meldt dat het werkt: in aug 2004 waren er in Google 450 meldingen van Marqui, nu 139.000 (en 1). Andere bedrijven zullen ongetwijfeld volgen. Dus marketeer: Geef de opinieleiders in de blogosfeer een nieuw product en laat 'm erover bloggen. Met wat mazzl buzzt het product snel rond op het web. Weblogaggregatiesites als technorati zijn uitermate geschikt om de opinieleiders in de blogosfeer op te sporen. Als modale blogger ga ik maar een tupperware-eparty organiseren.

maandag, januari 10, 2005

zoekresultaten Clusteren

clusty.gif In Businessweek staat een verhaal over de te-volgen strategie van Clusty, de redelijk briljante metazoekmachine van Vivisimo die zoekresultaten clustert naar bron, onderwerp, product, grootte van het plaatje, etc. De clustering hangt af van de zoekcategorie. Volgens sommige analisten moet Clusty, wil ze een mainstream zoekmachine worden, allereerst een niche opzoeken. Kansrijke niches zijn reizen, medicijnen en gezondheidszorg. Nadat Clusty een trouw publiek heeft opgebouwd, kan ze de strijd aan met de grote zoekjongens als Google, Yahoo, Microsoft en AOL. Volgens Valdez-Perez, oprichter van Vivismo, is er nu al genoeg ruimte voor een nieuwe zoekdienst voor het grote publiek. Zijn strategie is erop gericht om licenties van Clusty te verkopen aan grote consumentenwebsites. De haast van Valdez-Perez is wel te begrijpen want de technologische voorsprong van Clusty is niet zo heel erg groot. Op web 2.0 maakte Norvig, directeur zoekkwaliteit van Google, bekend dat ook Google een project is gestart om zoekresultaten te clusteren. Het project, genaamd 'named entities abstraction' is erop gericht om meerdere betekenissen van woorden te begrijpen.

dinsdag, januari 04, 2005

De vraag van het jaar 2005

Goeie vraag van Edge: [quote]"Wat is volgens jou waar, hoewel je het niet kunt bewijzen?"[/quote] Deze vraag legde Edge voor aan wetenschappers van de 'third culture'. Het resultaat: 119 bijdragen in 60.000 woorden. Het leukste antwoord, dat ik tot nu toe ben tegengekomen, is van Piet Hut: [quote]"Science, like most human activities, is based on a belief, namely the assumption that nature is understandable." [/quote]

maandag, januari 03, 2005

Mensen van het Jaar: Bloggers

In Nederland doet het nrc webloggen af als een opinieplatform voor pubers. Terwijl een respectabel mediabedrijf als ABC news vindt, dat de bloggers behoren tot de 'People of the Year', dankzij de verslaggeving rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de orkaan in florida en de ramp in Azie. [s]Hoe kan dat toch?[/s] (Was weer eens te cryptisch) Hoe kan het toch dat onze blogosfeer zo afwijkt van de internationale weblogscene? In de Engelstalige wereld staat boing boing, een soort weblogneefje van wired, bovenaan de ranglijst van best bezochte weblogs. En in Frankrijk geeft Le Monde haar lezers een weblog en is webloggen voorpaginanieuws in Liberation (dank je Frank). Kom op NRC, Geenstijl en volkomenkut zijn oud nieuws. De Nederlandse Blogosfeer is het afgelopen jaar wel iets volwassener geworden.

zondag, januari 02, 2005

Tsunami-smsjes

(STEUN AZIE) In een uitzending van de gezamenlijke omroepen vertelde bijzonder hoogleraar Georg Frerks (op 1u:32m in real) dat, zelfs als er een waarschuwingssysteem zou zijn en deze tsunami te voorspellen was geweest, het heel moeilijk zou zijn om een waarschuwing te verspreiden onder de bevolking. De NYTimes heeft nav de Tsunami een artikel over SMS als waarschuwingssysteem voor calamiteiten. Op Boing Boing wordt hier verder over gediscussieerd. In het artikel vertelt de NYTimes dat er in Nederland een proef loopt met SMS als waarschuwingssysteem. Het gaat hier om de SMS alarmdienst van Zorg en veiligheid. De dienst is sinds 4 augustus 2004 in bedrijf (update: of gaat het om deze smsdienst?). In de Tiburgse wijk Reeshof loopt nog een ander SMS project, SMS-Alert, om de politie te helpen bij opsporing en surveillance. SMS heeft tijdens de ramp al een belangrijke rol gespeeld. Dankzij SMS zijn er ook slachtoffers gered. En via SMS doet Senanayake op zijn weblog verslag van de ramp vanuit Sri Lanka. Boing Boing heeft hier al uitgebreid aandacht aan geschonken. (de foto is van Digital Globe) Vergeet de ik de belangrijkste nog: je kunt via een smsje ook geld doneren.

zaterdag, januari 01, 2005

Meng-TV

sciencecommons.gif Leuk, Mix-TV van BBC R&D (via r-win). BBC R&D doet onderzoek naar manieren om computergraphics te mixen met tv-beelden. Het spectaculairst zijn de 3D-figuurtjes die zonder scherm op een speciaal plankje bewegen. In Nederland wordt vooral rond Eindhoven onderzoek gedaan naar nieuwe vormen van tv kijken. Zo organiseerde de TU/E in September ICEC2004, een congres over entertainment computing waar o.a onderwerpen als computerspelletjes, mobiel vermaak en virtuele, verrijkte en gemengde werkelijkheid ter sprake kwamen. Helaas was het congres voor mij te duur en de papers zijn alleen bij Springer, tegen betaling, verkrijgbaar (lang leve de science commons). Maar op het net zijn nog wel restanten van ICEC2004 te vinden. Een van de presentaties ging over het bevorderen van de thuis fitness ervaring. De wetenschappers hebben in het homelab van Philips onderzocht of een virtuele omgeving en biofeedback via een virtuele coach, de motivatie vergroot om op je hometrainer te kruipen. En ja, het helpt. Met een interactieve en multi-protagonist (ik heb het opgezocht = hoofrolspeler) film kun je ervoor kiezen om het verhaal via een andere hoofdrolpeler te volgen. In hun paper verwijzen de onderzoekers naar een ander voorbeeld: 'Three angry men' is een augmented realityfilm waarin de kijker in het hoofd kruipt van de hoofdrolspeler. Voor de liefhebbers is er vast meer te vinden.

Afbeeldi.jpg

Afbeeldi.jpg

Gelukkig nieuwjaar!