Ben een weekje spelen in de sneeuw.
zaterdag, januari 29, 2005
Vloeibare informatie
Webpagina's waarop ieder woord een hyperlink is. Is dat de toekomst van het web? Volgens Dougland Engelbert wel. Op de liquid information project website heeft hij een demo van de CNN-website, om een idee te krijgen van zijn bedoelingen.
[quote]"But this is only the beginning, Hegland insisted. The Liquid Information project has much grander aims. Eventually, users would be allowed to process information in any way imaginable. For example, if readers prefer The New York Times to Wired News, or Fox News to AlterNet, they will be able to add subsets of preferred sites to hyperword menus."[/quote]
(via Wired)
Het heeft wel iets weg van de tags(hype) van Technorati en del.icio.us. Handig, die woorden of categorieen waar je doorheen kunt browsen, maar ze zijn nooit specifiek genoeg. Wat moet je nu met de tag music en 8000 hits? 1 woord is vaak niet genoeg om de juiste informatie te vinden. Dat clusteren en categoriseren kun je toch beter over laten aan zoekmachines?
Blinkx pakt het slimmer aan. Deze zoekmachine scant het document (mail, webpagina, officedocument, etc.) dat je leest en levert, 'on the fly', gerelateerde informatie, gebaseerd op de inhoud van het document en niet op grond van een enkel woord, zonder enige context. Bovendien clustert Blinkx informatie naar categorieen en daar komt geen handmatig ingevoerde tag aan te pas.
vrijdag, januari 28, 2005
top150 van groene landen
Experts van de universiteiten van Yale en Columbia hebben landen gescoord op milieuvriendelijkheid . Bovenaan staat Finland, helemaal onderaan staat Noord Korea. Nederland komt wereldwijd op de 41e plaats. Binnen de Europese Unie staan we op de 13e plaats. Op het Eurovisie songfestival doen we het wel eens slechter.
Vooral op bevolkingsdichtheid scoort Nederland 'slecht'. We staan op de 2e plaats onder respectievelijk Japan en Duitsland. De samenvatting van het rapport is hier (pdf) te downloaden.
De experts hebben de landen op 21 punten, zoals de uitstoot van broeikasgassen en de kwaliteit van het water, gescoord. De landenranglijsten per punt kun je hier downloaden.
dinsdag, januari 25, 2005
Huygens en de vermiste data
Weblogs zijn leuk maar er gaat toch niets boven een degelijk journalistiek werkje met informatie uit de 1e hand. Nature vertelt wat mis is gegaan met de transmissie van de gegevens van de Huygensprobe.
[quote]"The Channel A receiver was simply not turned on during the mission. "There's no mystery why it didn't turn on," says one scientist on the imaging team, who was upset by the loss. "The command was never sent to switch it on.""[/quote]
Net als bij een echte ramp zijn er meerdere dingen mis gegaan. Er had ook een waarschuwing moeten afgaan als de switch niet aanstond. Ook dit is niet gesignaleerd of gebeurd. Govert Schilling had het in de volkskrant over een programmeerfoutje. De ESA zoekt nog verder uit wat hier precies is misgegaan.
Ook gegevens van de metingen van de windsnelheid (het dopplerverschuivings experiment) zijn niet goed aangekomen. Deze data kan nog (gedeeltelijk) gereconstrueerd worden mbv een netwerk van radiotelescopen die de gegevens van Huygens rechtstreeks hebben opgevangen.
Kennis delen
maandag, januari 24, 2005
Op lokatie gebaseerde mobiele berichtjes
zondag, januari 23, 2005
Grootste scherm ter wereld
BBC clickonline heeft een videorapportage vanaf de Consumer Electronics Show uit Las Vegas over 3D-TV, mobiele tv, ambiente informatiedragers, het grootste scherm te wereld en als klapstuk, een interview met Bill Gates over de toekomst van windows.
woensdag, januari 19, 2005
Titan special
maandag, januari 17, 2005
De wereld in 2020 volgens de CIA
De CIA heeft een openbaar rapport gepubliceerd onder de titel 'Mapping the Global Future: Report of the National Intelligence Council's 2020 Project'. De CIA schetst vier scenario's tot het jaar 2020:
[list=1]
[*]Davos World: De Aziatische reuzen en andere zich snel ontwikkelende landen blijven beter presteren dan de westerse economieen.
[*]Pax Americana: De Amerikaanse dominantie overleeft de radicale veranderingen in het globale politieke landschap.
[*]A new Caliphate: Een nieuw Kalifaat, een krachtige tegenideologie, wordt uitgeroepen die wijdverspreide aanhang krijgt.
[*]Cycle of Fear: De angst voor de algemene verspreiding van massavernietigingswapens zorgt voor het nemen van 'intrusieve' maatregelen op grote schaal.
[/list]
Worldchanging maakt het rapport met de grond gelijk omdat de scenarios de echte veranderingen zoals klimaatverandering buiten beschouwing laten. Niettemin is het de moeite waard om te lezen hoe de CIA tegen de wereld aankijkt en in het bijzonder, tegen Europa. Een citaat uit het hoofdstuk: Could Europe become a superpower?:
[Quote]"The experts felt that the current welfare state is unsustainable and the lack of any economic revitalization could lead to the splintering or, at worst, disintegration of the European Union, undermining its ambitions to play a heavyweight international role."[/Quote] .
zondag, januari 16, 2005
17e eeuwse wetenschap
zaterdag, januari 15, 2005
Het jaar van Einstein
vrijdag, januari 14, 2005
hype-rlokale diensten
woensdag, januari 12, 2005
Technorati 2.0
dinsdag, januari 11, 2005
Marqui betaalt bloggers
maandag, januari 10, 2005
zoekresultaten Clusteren
dinsdag, januari 04, 2005
De vraag van het jaar 2005
Goeie vraag van Edge:
[quote]"Wat is volgens jou waar, hoewel je het niet kunt bewijzen?"[/quote]
Deze vraag legde Edge voor aan wetenschappers van de 'third culture'. Het resultaat: 119 bijdragen in 60.000 woorden. Het leukste antwoord, dat ik tot nu toe ben tegengekomen, is van Piet Hut:
[quote]"Science, like most human activities, is based on a belief, namely the assumption that nature is understandable." [/quote]
maandag, januari 03, 2005
Mensen van het Jaar: Bloggers
In Nederland doet het nrc webloggen af als een opinieplatform voor pubers. Terwijl een respectabel mediabedrijf als ABC news vindt, dat de bloggers behoren tot de 'People of the Year', dankzij de verslaggeving rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de orkaan in florida en de ramp in Azie.
[s]Hoe kan dat toch?[/s] (Was weer eens te cryptisch) Hoe kan het toch dat onze blogosfeer zo afwijkt van de internationale weblogscene? In de Engelstalige wereld staat boing boing, een soort weblogneefje van wired, bovenaan de ranglijst van best bezochte weblogs. En in Frankrijk geeft Le Monde haar lezers een weblog en is webloggen voorpaginanieuws in Liberation (dank je Frank).
Kom op NRC, Geenstijl en volkomenkut zijn oud nieuws. De Nederlandse Blogosfeer is het afgelopen jaar wel iets volwassener geworden.
zondag, januari 02, 2005
Tsunami-smsjes
zaterdag, januari 01, 2005
Meng-TV
Abonneren op:
Posts (Atom)