dinsdag, mei 31, 2005
Podcast museum audioguides
Ik geloofde niet zo in dat podcasten, immers, binnenkort streamen we toch radio/audio via UMTS. De noodzaak om een audiobestand te downloaden is dan verdwenen. Maar sinds ik een ipod heb voor mijn verjaardag heb gekregen ben ik om. Inmiddels ben ik een groot fan van It conversations en ook Radio online luister ik tegenwoordig in de Rotterdamse metro.
In de NYT stond deze week een artikel over een toepassing die ik nog niet kende. Prof. David Gilbert heeft samen met zijn studenten een alternatieve homemade audioguide voor het MOMA gemaakt. Op hun website kun je zelfgemaakte museumtours toevoegen. Leuk idee! Hopelijk bieden de musea binnenkort ook de officiele audioguides via hun websites aan. Die dingen zijn nl bijna altijd uitverkocht.
Hierdoor getriggered kwam ik op hotspodding, podcasts die je langs de hotspots van een stad loodsen. Maar natuurlijk is dat al uitgevonden:Podguides.net, een Belgische site, heeft al een aantal podguides.
zondag, mei 29, 2005
intelligent design live op het web
Jammer dat het debat over Intelligent Design (ID) zo wordt vertroebeld door de veronderstelling dat ID per definitie een religieuze stroming is. ID-ers verwerpen niet op voorhand de darwinistische evolutieleer en zijn ook geen Bijbelpuristen die het Bijbelse scheppingsverhaal letterlijk nemen. Bovendien laten ze in het midden of de intelligent ontwerper een God is of een buitenaardse intelligentie.
De 'thoughtleaders' van ID, Behe en Dembski, zijn hardcore wetenschappers, die op zijn minst interessante vraagtekens zetten bij de evolutietheorie. Het debat over ID is bijna live en uit de eerste hand te volgen op hun gezamenlijke weblog Intelligent Design the future en Dembski's weblog.
Natuurlijk heeft ook de wikipedia een uitputtend overzicht van ID.
Door het lezen van de voor- en tegenstanders van de ID-eeen, krijg je een gratis bijspijkercursus evolutieleer. Maar voor een beter begrip is het misschien toch verstandiger Darwin's Hofvijver van Tijs Goldschmidt te lezen.
woensdag, mei 25, 2005
Google zal zichzelf opeten
Een aantal kunstenaars uit Italie vindt dat ze wat moeent doen aan wereldheerschappij van Google. Hun project GWEI (Google will eat itself) oogt als een normaal businessblog over Google met Adsense advertenties. De grap is dat al het geld, dat de site verdient met Adsense, zal worden besteed aan Google-aandelen. Het uiteindelijke doel van het project is om Google te kopen. (Via Rhizome, dat sinds vandaag gratis toegankelijk is)
dinsdag, mei 24, 2005
3D rotstekeningen
Vorige week ben ik te druk geweest met andere dingetjes om mijn blog bij te werken. Ik heb onder meer - op uitnodiging van de jongens van Rabbit and Bear - deelgenomen aan Nextstage. Daar is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan: een bezoekje aan de CAVE, de virtual reality omgeving van SARA.
In de CAVE kregen we een demonstratie van een toepassing van Johnson & Johnson. Zij doen onderzoek aan het menselijk genoom. Informatie over genen en eiwitten ligt opgeslagen in een stuk of 30 databases, verspreid over de wereld. De informatie over relaties tussen bepaalde eiwitten en genen is complex en door de grote hoeveelheid, niet goed hanteerbaar.
De samenhang van die gegevens wordt pas goed duidelijk als je dat grafisch en in 3D visualiseert. Echt een fantastische ervaring om in een virtueel datalandschap rond te lopen (zie de filmpjes). Als je dat vergelijkt met de eerste visualisaties in grotten van 10.000-en jaren geleden, dan zijn we - technologisch gezien - toch 'aardig' bezig.
zondag, mei 15, 2005
Hello world
De 'API' van de BBC heeft de doorslag gegeven. Ik ga leren programmmeren. Ik ga niet meer afwachten totdat anderen de meeste mooie websites hebben gebouwd met de api's en webservices van Google, Yahoo, Amazon, Flickr en de BBC.
Via 43 things kwam ik in aanraking met de programeertaal Ruby. Ruby is bovenal gratis, redelijk eenvoudig te leren en heeft een grote, bloeiende community.
Ondertussen heb ik mijn eerste lessen in Ruby achter de rug. En via Ruby on rails heb ik al, als een volleerde scriptkiddy, een website met een todo-list gebouwd. De Rubybijbel ligt startklaar voor mijn eerste grote project, het Google Media Center. Ok een beetje ambitieus, maar ik heb geen zin meer om via dit blog te beschrijven wat er gaat gebeuren:
[quote]"The best way to predict the future is to invent it." (Alan Kay)[/quote]
Spelen met vuur(vos)
Leuk dat greasemonkey. Maar hoe verstandig is het om greasemonkey-javascriptjes te downloaden? Nog niet al te lang geleden werd geadviseerd om javascript in Firefox uit te zetten vanwege een groot veiligheidsgat. En het zal niet de laatste keer zijn dat javascript veiligheidrisico's veroorzaakt.
Als browsers ergens gevoelig voor zijn dat is het wel voor javascript vulnerabilities. Het is wachten op trojans vermomd als handige greasemonkeyscripts.
Alleen van betrouwbare sites de greasmonkeyscripts downloaden is dus het devies van de makers. Maar wat is betrouwbaar op een internet waar websites niet meer zijn wat ze lijken door phishing en greasemonkey?
maandag, mei 09, 2005
Confereren als avatar
De Second Life Future Salon Blog organiseert sinds kort lezingen in Second Life. De 26e mei is de 2e lezing met Julian Lombardi, een van de architecten - waaronder Alan Kay, de uitvinder van de Grafische Userinterface - van het Croquet project.
Croquet is, kort gezegd, een open source conferentiesysteem waarin je in een virtuele 3D wereld met elkaar samenwerkt. In deze 3D wereld kun je gezamelijk emailprogramma's, browsers, tekstverwerkingprogramma's, etc. aanroepen.
De vraag is of het Croquet wel lukt om DE standaard 3D-omgeving op het web te worden - zodat we met z'n allen straks als avatars op het web vrijuit kunnen rondstruinen ipv te bladeren met firefox 8.1 - want het is een enorme chaos in de Metaverse.
Naast andere open source metaverses in ontwikkeling zoals MUPPETS, het open source metaverse project en Solipsis, zijn er tientallen commerciele 3D werelden op het web.
Er is zelfs nog een kans dat de 3D-standaard voor het web eindelijk zal doorbreken. Die standaard zou moeten komen van het W3D consortium. De oude standaard, VRML, (het 3D zusje van HTML) dat in 1999 is doodverklaard, is in 2002 herboren als X3D (het 3D broertje van XML).
X3D Techart is een goede graadmeter van de stand van zaken: zie bv X3Dxperience, Searchscapes, Cybrid Landscape, Whitechapel of the library (pas op: sommigen vragen om IE met een aparte plugin) en oordeel zelf of het wat met een X3D-metaverse gaat worden. Ik zet mijn geld op Croquet.
zaterdag, mei 07, 2005
gegenereerde spelers content
De ontwikkelingskosten van games swingen de pan uit. De gemiddelde kosten van de huidige games liggen zo rond de 10 miljoen dollar. En de kosten van de next-gen games zullen exploderen. Peter Molineux en Will Wright zoeken de oplossing in 'player generated content'.
In de games-industrie hebben veel games al gereedschap om spelers eigen mappen (omgevingen) of games te laten herontwerpen (Mods). De nieuwe games van Will Wright en Peter Molyneux hebben een radicaal andere aanpak: Het maken van content wordt het doel van het spel.
GDCTV heeft een videosessie met demo's, waarin Peter Molineux zijn nieuwe games Black and White 2 en The movies demonstreert. Vooral The Movies is een revolutionair concept. Hierin run je een filmstudio waar je filmscripts schrijft, decors ontwerpt, sterren maakt of breekt en je eigen genre film - van horror tot sciencefiction - regiseert. Deze met de game-engine gemaakte films - ook wel machinima's genoemd - zijn uiteraard via het internet te delen.
In Will Wright's Spore evolueer je een bacterie tot een galactische beschaving. Hoe die evolutie zich voltrekt is afhankelijk van de fantasie van de speler. Ieder fase in de evolutie wordt namelijk door de speler zelf vormgegeven. De game is een combinatie van o.a. pacman, simcity, populous, civilization en simearth. Uiteindelijk trekt jouw beschaving via het internet erop uit om in het heelal de beschavingen van andere spelers te verkennen.
Vooral Spore zou wel eens de Blogger voor de game-industrie kunnen worden. Op de komende E3 worden meer details over beide games bekend.
maandag, mei 02, 2005
Gehoorzaam je advertentie!
The insitute for Infinitely Small Things zoekt Corporate Commands. Dit zijn reclamespreuken in de gebiedende wijs zoals: 'Just Do It, 'Be There!', 'Think different'. In de internationale database met corporate commands staan momenteel 200 spreuken. Het instituut wil de implicaties van een continue stroom van commerciele (her)programmering beter leren begrijpen:
[quote]"Individuals in free-market capitalist societies believe themselves to be "free" though their wishes, desires, values and futures are predicted by expert demographics and engineered by entertainment machines. As a preliminary foray into this territory, the Institute for Infinitely Small Things has targeted Corporate Commands as one manifestation of this deployment of power."[/quote]
Voeg hier je voorbeelden toe! (via Rhizome.org)
zondag, mei 01, 2005
De krant als one-stop information shop
Staatsgeheim heeft een interessante audiostream van Henk Blanken (zijn weblog is alleen met IE te bekijken), ex-internetchef Volkskrant en nu adjunct hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden.
Blanken vertelt over de gemiste kansen van kranten op het web: De classifieds zijn verloren gegaan aan ebay/marktplaats; Ilse is op het web de belangrijkste informatieaanbieder in Nederland met de startpagina's, met web-log.nl en met nu.nl; De huizenmarkt is vergeven aan Funda; Personeelsadvertenties worden geplaatst bij monsterboard; En Google laat zien hoe je met advertenties op het web geld kunt verdienen.
Voor de classifieds, de huizenmarkt en banen zou ik niet zo snel een oplossing weten. Maar persoonlijk zie ik nog wel kansen voor kranten als ze zich gaan manifesteren als one-stop-information-shops waar informatie over actuele onderwerpen op 1 plek wordt geselecteerd, gefilterd en geaggregeerd door journalisten, technologie en lezers. Een aantal voorbeelden:
[list]
[*]Gerelateerd nieuws. De BBC heeft bij haar artikelen gerelateerd nieuws (zie dit voorbeeld) van concurrerende nieuwssites, ander websites en het BBC-archief mbv de zoekmachine van autonomy (blinkx). Met autonomy is het ook mogelijk om gerelateerde video's te vinden van bv het NOS-journaal.
[*]Gerelateerde blogs. Whitelabel.org gebruikt de Technorati API om een kolom toe te voegen met weblogs die een artikel becommentarieren. The annotated NYT aggregeert weblogs die refereren aan de NYT.
[*]Social Bookmarking. Tools als furl en del.icio.us stellen lezers in staat het nieuws op te slaan in categorieen die weer met anderen te delen zijn. Via dit collaborative filtering principe krijgen lezers hints van andere lezers. 'Lezers die dit artikel bookmarkten hebben ook deze artikelen gebookmarkt..'.
[*]Personalisatie. Een voorbeeld is het almaar populairder wordende Findory dat nieuws en weblogs aggregreert en hints geeft obv gelezen artikelen. Een andere mogelijkheid is om via RSS een persoonlijke pagina met nieuws samen te stellen, zoals je kunt zien op paginanieuws en Yahoo News. Of neem een topix.net waarmee ieder willekeurig onderwerp te volgen is via een rss-watchlist.
[*]Zoekmogelijkheden. Google is goed, maar zoekt obv populariteit en niet op kwaliteit (zie Balkenende). Er is nog plaats voor een zoekmachine of aggregatiesite die zoekt in bronnen die op 'kwaliteit' geselecteerd zijn. De Google api biedt daarvoor misschien wel mogelijkheden.
[/list]
Abonneren op:
Posts (Atom)