woensdag, december 08, 2004
Le Monde weblogs
In Frankrijk is een revolutie in de krantenwereld uitgebroken. Het gepeupel bestormt met succes de burelen van de krantenredactie van Le Monde. Le monde is op 1 december een weblogdienst gestart voor haar lezers en webloggers. Lezers kunnen artikelen aanbevelen. Het lukt de amateurs nu al om weblogs van de Le Monde journalisten uit de top10 te verdringen.
Degenen die Dan 'We Media' Gillmore's weblog lezen, weten dat dit een zijstap is in de evolutie naar een toekomstige wereld waar de media worden gedomineerd door multimediaal nieuws dat geaggregeerd is door zoekmachines en aanbevelingssystemen en afkomstig is van lezers/webloggers. Het flashfilmpje EPIC 2014 trekt zijn visie heel indrukwekkend en tot in het extreme door. De NYT is er in 2014 alleen voor de elite omdat zij nog een papieren krant kunnen betalen.
Ook ik ben een aanhanger van Gillmore's geloof op de micro persuasion manier. Maar er moet in die 10 jaar verdomd veel veranderen, wil ik geld verdienen met mijn nieuws. Met Adsense heb ik in de 6 maanden dat ik het draai geeneens genoeg geld bijeen gegrabbeld om een pakje sigaretten te kopen. Ik ben de enige die tot nu toe op mijn BOL-aanbevelingen heeft geklikt. Waar hebben we het over! Van die 50 bezoekers per dag kan ik niet leven of ik moet geld krijgen voor mijn Dali foto die voor de 50 andere bezoekers zorgt omdat een of andere Italiaan die foto naar zijn site linkt (en mijn heilige statistieken verpest).
De weg van Le Monde, een symbiose tussen weblogs en de oude media, lijkt me niet verkeerd. Kranten hebben (nu nog) een grote lezersschare maar kunnen slechts een klein gedeelte van het nieuws verslaan en verliezen lezers aan o.a. de almaar groeiende populatie van weblogs.
Webloggers belichten nieuws vanuit een ander en informeler standpunt en berichten over het overige nieuws maar hebben een micropubliek. En welke weblogger zou niet het genoegen willen smaken om met een artikel in een top10 van een landelijk dagblad te komen? Welke Nederlandse krant durft de Reformatie aan?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten