vrijdag, december 16, 2005
ITunes Smaakprofiel
Jason Freeman, assistent professor/artiest aan de muziekafdeling van het Instituut voor technologie van Georgia, vond het moeilijk om aan de hand van zijn enorme muziekcollectie uit te leggen wat zijn muzikale voorkeur was. Daarom ontwikkelde hij een softwaretooltje dat een profiel cre
vrijdag, september 30, 2005
Alles over de reuzeninktvis
Na alle B-films over dit soort monsters vallen de bewegende plaatjes een beetje tegen, maar eindelijk is voor het eerst in de geschiedenis een levende reuzenpijlinktvis gefilmd. De harde feiten over deze ontdekking staan in een artikel dat de Japanse onderzoekers hebben geplaatst bij de The Proceedings of the Royal Society (dit is de pdf versie).
Clive Thompson van het blog collision detection volgt al jaren sightings van reuzeninktvissen. Voor de liefhebbers is dit zijn verzameling met cefalopod-posts.
De foto is trouwens uit een of andere film.
het strijkijzer van de toekomst
Het slimste huis van Nederland staat in dokkum. Het huis is volgepropt met de al bijna saaie domoticaanse trucjes, zoals een slimme ijskast die vertelt dat de melk zuur is, een spiegel waarop je het laatste nieuws kunt volgen, een thermostaat die je vanaf internet kunt regelen. En natuurlijk zijn alle mutimediale apparaatje verbonden met de centrale computer. Een Nederlandse kwaliteitskrant had er afgelopen dinsadg een stukje aan gewijd
dinsdag, september 27, 2005
waarom bloggen bij de volkskrant leuk is
Het wordt weer tijd om dit verwaarloosde blog weer nieuw leven in te blazen. Nadat mijn provider wat moeite had om een paar technische probleempjes op te lossen, besloot ik gelijk maar te upgraden naar MT 3.2 Dat was geen succes omdat sommige noodzakelijke plugins niet meer werkten. Ook de nieuwe templates van 3.2 gooiden mijn siteje onleesbaard door de war. ik heb nog niet de puf gevonden om die nieuwe templates te doorgronden.
Ondertussen ben ik bij de volkskrant het blog ab'stract gestart. Een blogje over euh.. internet. Ik heb daar al meer pageviews gehad dan op de topdagen op dit blog! Het is toch een stuk leuker om een groter publiek te hebben en wat meer in de converstaie te zitten. Ik heb hier het idee dat ik al die stukje zo in het niets verdwijen. Dus ik ga de meer toegankelijke posts op dit blog dan ook doorplaatsen als lokkertje naar deze site. Volgens mij doen dat er wel meer...
Oh en ook medi.ablogger gaat steady. ik lijk adam curry wel met al die blogs.
donderdag, augustus 25, 2005
Afbeeldi.jpg
Afbeeldi.jpg
Originally uploaded by ablogger.
De astronaut in de poort van de oude kathedraal van salamanca.
maandag, augustus 15, 2005
serious games
Nederlands enige cyberfilosoof, Jos de Mul, had afgelopen vrijdag in het CS van NRC (tot vrijdag als pdf en binnenkort hier) een mooie beschouwing nav het 2e congres van de Digital Games Research Association.
Een van de meest besproken onderwerpen was serious gaming, het gebruik van games om kennis inzicht en vaardigheden aan te leren. Een ander terugkerend thema was het vervagen van de grens tussen spel en werkelijkheid maw spelen wordt serieuzer en de alledaagse realiteit speelser.
Zo'n speelsere wereld is, volgens de Mul, niet per definitie aangenamer en serieuze games zijn niet op voorhand educatief verantwoord zoals blijkt uit de advergame van het amerikaanse leger, america's army en het door de hezbollah uitgebrachte specialforce.
Ok, een beetje abstracte samenvatting. Dus hieronder staan nog ter illustratie 2 actuele serious games die ik via metafilter heb gevonden, met als thema Disengagement. In het flashgamepje wild west bank moet je kolonisten van de Westbank verjagen voordat ze zich kunnen settelen. In de tweede flashgame speel je Sharon, aka de bulldozer, en moet je de protesterende scholieren met een bulldozer tegenhouden. (Druk op de gele balk om het spel te starten.)
woensdag, augustus 10, 2005
365 tomorrows
365 tomorrows is een project waar 1 jaar lang iedere dag een nieuw kort verhaal over de toekomst verschijnt. Met binnenkort ook discussieforums over de schrijvers, de verhalen en de toekomst. Er is een rss-feed. De site is gestart op 1 augustus 2005 en stopt op 31 juli 2006. leuk! (via futurismic)
dinsdag, augustus 09, 2005
Over de mighty mouse en de haptic chicken.
De apple-addicten zijn natuurlijk hartstikke happy, met de mighty-mouse, maar op het gebied van mens van mens-machine interfaces zijn er ook echte vernieuwingen te melden. Health Ranger Mike Adams geeft in Newstarget een overzicht van vernieuwende mens-machine interfaces. Ik zet ze op een rijtje:
[list]
[*]Stemherkenning.. Het beste dat er op dit gebied te krijgen is, is Dragon naturally speaking.
[*]Handcontrole. De computer interpreteert de vingers die op een tablet met bepaalde patronen bewegen, als commandos. Fingerworks, het bedrijfje dat deze techniek levert is inmiddels failliet.
[*]Hoofdtracking. Origin instruments heeft de headmouse extreme ontworpen die de beweging van het hoofd vertaalt naar de cursor op het scherm, alsof het een muis is.
[*]Oogtracking. Hierbij volgen cameraatjes de oogbeweging waardoor de cursor te besturen is. Volgens mike adams maakt deze techniek de meeste kans om door te breken bij het grote publiek. De grootse kanshebbers zijn Tobii Technology en EyeTech Digital Systems. Het artikel noemt er nog een paar.
[*]Gedachtencontrole. Het beroemde of beruchte voorbeeld is het experiment waarbij apen via een breinimplantaat een computerarm konden besturen. Cyberkinetcs is een van de leidende bedrijven op het gebied van breinimplantaten.
[*]Tactiele feedback. Een techniek waarmee je de computer 'voelt'. Immersion heeft een hele productrange van stuurtjes met forcefeedback tot cybergloves. Van een andere orde zijn de phantom devices van Sensable waarmee ontwerpers hun virtuele ontwerp in 3d kunnen maken en voelen. Ik ken nog een paar andere voorbeelden, zoals de haptische kip. Dit is een haptisch apparaat van het mixed reality lab waarmee je over het internet dieren of mensen kunt aanraken. En de sexindustrie heeft de internet enabled Rabbit..
[/list]
Mike Adams is futurist en op zijn site is een gratis e-boek beschikbaar over de 10 meest belangrijke opkomende technologieen voor de mensheid.
maandag, augustus 08, 2005
zweverige toekomstbespiegelingen
Volgens mij hebben we nog steeds niet door hoeveel er de komende 25 jaar gaat veranderen onder invloed van wetenschap en technologie. Zelfs Marcel van Dam gaf in zijn column in de vk van afgelopen donderdag aan dat de toekomstbespiegelingen die hij een aantal jaren nog zweverig vond steeds serieuzer neemt. De laatste maand ben ik een paar van die zweverige toekomstbespiegelingen tegengekomen die de moeite van het lezen waard zijn:
[list]
[*]Kevin kelly's essay in wired 13.08, 'we are the web'. Kelly verwondert zich erover wat het web in 4000 dagen heeft voorgebracht met maar 15% van de wereldbevolking aangesloten. In 2015 functioneert het internet, volgens hem, als een grote computer. Het heeft een rekencapaciteit en complexiteit bereikt die het menselijk brein voorbij gestreeft is. Het internet is ons collectieve brein geworden.
[*]The state of the future 2005 van the united nations university waarschuwt dat de technologie ons boven het hoofd groeit. De factoren die de groei van wetenschap en technologie versnellen, versnellen zelf ook. Het rapport beschrijft o.a. de toekomstige ethische kwesties waar we mee te maken krijgen, zoals: Hebben we het recht om ons en nieuwe generaties te veranderen in een nieuwe soort? Op de site staat voorts een overzicht van de 15 wereldomspannende uitdagingen waarvoor we onszelf gesteld zien.
[*]Dr. Ian Pearson, hoofd Futurologie van British Telecom, gelooft (net als Kurzweil) dat we rond 2050 ons brein kunnen uploaden. Zijn instituut heeft een tijdlijn gemaakt met de uitvindingen die ons de komende tijd te wachten staan, waaronder video tattoeages, gebitsregeneratie, blindengeleide robots. En rond 2016 krijgen slimme machines de eerste robotrechten. Pearson vindt het noodzakelijk dat we een werelwijd debat starten over de ethiek van slimme machines.
[/list]
(foto: art of science competion)
zondag, augustus 07, 2005
geanimeerde zeecreaturen
Nog zo'n taal die ik graag zou willen leren: processing. Michael Chang heeft er het programma een manifest mee geschreven waarmee je prachtige zeecreaturen kunt animeren. (via futurefeeder)
dinsdag, augustus 02, 2005
vreemde ruis
Ruis
Originally uploaded by ablogger.
Ik stuitte vorige week op de film 'white noise'. Hij stond bovenaan in de mystery-lijst van torrentspy. Die film gaat over E.V.P. oftwel electronic voice phenomena. Het schijnt dat de doden of 'mensen' uit een parallele wereld met ons kunnen communiceren via bandopnames, de tv of foto's. Ik heb de film gezien en ik wist niet dat ruis zo gevaarlijk kon zijn... De site is eigenlijk spannender dan de film en heeft een heel vermakelijk overzicht over EVP. Het toppunt is toch wel het verhaal van het wetenschapsteam, 'the timestream research group' die 'aan de andere kant' de communicatie met ons probeert te verbeteren. Ook op het internet is er een heuse scene met een grote Nederlandse bijdrage, waar EVP bekend staat als 'bandstemmen'. Mijn vriendin was vorige week in Pompeii en zij heeft daar deze foto gemaakt. Er staat een hele rare ruis op. Het lijkt wel een soort klauw? Op flickr staat nog een foto die gelijk daarna geschoten is en daar staat niets op. Ik zou er bijna in gaan geloven. Misschien is het tijd voor een flickr-groep met vreemde ruis?
Ik stuitte vorige week op de film 'white noise'. Hij stond bovenaan in de mystery-lijst van torrentspy. Die film gaat over E.V.P. oftwel electronic voice phenomena. Het schijnt dat de doden of 'mensen' uit een parallele wereld met ons kunnen communiceren via bandopnames, de tv of foto's. Ik heb de film gezien en ik wist niet dat ruis zo gevaarlijk kon zijn... De site is eigenlijk spannender dan de film en heeft een heel vermakelijk overzicht over EVP. Het toppunt is toch wel het verhaal van het wetenschapsteam, 'the timestream research group' die 'aan de andere kant' de communicatie met ons probeert te verbeteren. Ook op het internet is er een heuse scene met een grote Nederlandse bijdrage, waar EVP bekend staat als 'bandstemmen'. Mijn vriendin was vorige week in Pompeii en zij heeft daar deze foto gemaakt. Er staat een hele rare ruis op. Het lijkt wel een soort klauw? Op flickr staat nog een foto die gelijk daarna geschoten is en daar staat niets op. Ik zou er bijna in gaan geloven. Misschien is het tijd voor een flickr-groep met vreemde ruis?
woensdag, juli 27, 2005
iCat, een robot met persoonlijkheid
iCat, het mediagenieke robotkatje van philips, is een van de blikvangers van het congres over autonome agents & multiagent systems dat momenteel in Utrecht wordt gehouden.
Dankzij technieken als spraakherkenning, computer vision, robotica en animatronics communiceert Icat al heel behoorlijk met mensen. Icat kan verbaasd, blij, droevig en boos kijken. Daarnaast verricht ze alledaagse taken, zoals het verzenden van elektronische boodschappen en het op afstand bedienen van je multimediale apparatuur. In dit filmpje zie je Icat in actie. En op de website van Albert van Breemen, de bedenker van iCat. is nog veel meer info over de werking van ICat te vinden.
Helaas is iCat alleen te koop voor onderzoekers.
zondag, juli 24, 2005
Geoethische nanotech
Reponsible nanotechnology heeft een geweldig verslag met veel powerpoints van de 1e jaarlijkse workshop over Geoethische nanotechnology...Ja, ik moest het ook even opzoeken: Het gaat over de te hanteren ethische principes voor nanowetenschappen/technologieen, omdat die een impact gaan krijgen op de aarde, onze biosfeer en uiteindelijk de cosmos. Hier een paar higlights van de workshop:
[List][*]Ray Kurzweil toont in tientallen sheets (al jaren) aan dat de groei van de verandering versnelt. Slecht nieuws dus voor de mensen die met het huidige tempo van veranderingen al moeite hebben. Hij laat zien dat Moore's wet equivalenten heeft op andere gebieden zoals biotechnologie, communicatietechnologie en nanotechnologie. Bekijk vooral ook de sheets over zijn boudste voorspelling: het reverse engineeren van het brein. In 2013 hebben we computers met de rekenkracht van ons brein en rond 2029 kunnen we ons brein uploaden.
[*]Professor Frank Tipler, beroemd/berucht om zijn omega point theory, sprak de toekomst van het heelal. Je had er, volgens mij, bij moeten zijn om alle sheets te snappen. Ik hou het hier bij zijn voorspelling:
[quote]"In this century, we will obtain ultimate power source, ultimate rocket, artificial intelligence, nanotechnology, human downloads, and quantum computers. AI
dinsdag, juli 19, 2005
Enorm beveiligingslek in Greasemonkey < 0.3.5
Mark Pilgrim:
[quote]"Uninstall Greasemonkey altogether. At this point, I don't trust having it on my computer at all. I would think that whoever is in charge of addons.mozilla.org should immediately remove the Greasemonkey XPI and post a large warning in its place advising people to uninstall it.
By the way, "Greasemonkey Hacks" is DEAD until we fix this. And I'm posting a big red blinking warning on every page of diveintogreasemonkey.org advising visitors to uninstall it, until all of these security holes are closed."[/quote] (via kottke)
Er is een nieuwere 'veilige' versie gelanceerd. Zie ook mijn post: spelen met vuur.
maandag, juli 18, 2005
medi.a blogger Reblog
Het is de laatste tijd wat stilletjes op ablogger. Dat komt omdat ik aan het experimenteren ben met een nieuw weblog: medi.a blogger. Het is een Reblog dat posts aggregeert die gaan over de huidige mediarevolutie. Ik schrijf niets zelf, maar 'copieer' alles van andere websites met volledige vermelding van de website en poster. Alle titels en onderschriften klikken door naar de originele poster en het originele artikel.
Waarom een reblog? Als officieus 'internetwatcher' voor een 'oud media' bedrijf werk ik met furl. Een van de nadelen van furl is dat de lezers af moeten gaan op de titel van de post, tenzij ik clippings maak. Maar die clippings komen weer niet mee in de nieuwsbrief en zijn te bewerkelijk. Ook kan ik met de ratings en de categorieen niet goed aangeven waarom het zo'n leuk artikel is en waarom ze het moeten lezen.
Het Reblog is gebruiksriendelijker, het is nu veel sneller te zien waar een post over gaat. En het biedt bijna dezelfde snelheid als het bookmarken met furl, waardoor tijdens werkuren niet al te veel tijd verloren gaat aan posten.
De software voor mijn Reblog is afkomstig van de mensen van Eyebeam. Het bestaat uit een refeed - een rss-reader - en een 2-tal plugins, 1 voor wordpress en 1 voor Movabletype. Eyebeam Reblog en unmediated zijn andere voorbeelden van een Reblog.
Medi.a blogger is nog in beta. Zo zijn de tags bij de post nog niet doorklikbaar. Omdat het 'not-done' is om geld te verdienen aan andermans werk, zal ik geen banners draaien. Ook stoei ik nog met de CC-licentie. En hoewel ik dit met de beste intenties doe en het blog reclame maakt voor de originele posters, vraag ik me af in hoeverre deze zich bestolen zullen voelen.
Ablogger blijft in de avonduren gewoon doordraaien. Nu ik me met mijn Reblog op mijn werk kan richten zal ablogger weer gaan over de echt leuke dingen als de toekomst, transhumanisme, techno-art, weirde wetenschap en extreme filosofie.
woensdag, juli 13, 2005
Jared diamond tv-serie
De amerikaanse Public Broadcasting Service heeft Jared Diamond's boek zwaarden, paarden en ziektekiemen, bewerkt tot een tv-serie. Op de bijbehorende prachtige website kun je meer informatie vinden over het boek en de serie.
In zijn boek onderzoekt hij de verschillen in ontwikkeling van delen van de wereld. bv Waarom hebben de Europeanen in vorige eeuwen de wereld kunnen veroveren en niet de Chinezen of de Inca's? Dat is volgens hem te wijten aan geografische, klimatologische en bacteriologische factoren.
Als je niet wilt wachten op de Nederlandse omroepen dan is uit het uitzendschema af te leiden wanneer je de afleveringen ongeveer op het web kunt verwachten. Ik hebt dit boek nog niet gelezen. Wel een soortgelijk boek: Het menselijk web van vader en zoon Macneill. Volgens hun is de evolutie van de menselijke beschaving vooral te verklaren door netwerken van uitwisseling van kennis en goederen, die al in de vroegste geschiedenis van de mensheid zijn gevormd. Ook een ongelofelijk rijk boek.
vrijdag, juli 08, 2005
i-tunes north sea jazz sampler
I-tunes heeft een leuke sampler van north sea jazz 2005 samengesteld. Jammer dat Leela James ontbreekt en ook niet in i-tunes te vinden is. Ze kreeg 5 bolletjes in een nrc-recensie, en terecht, wat mij betreft. Vrijdag ben ik te vinden bij de flamenco meets jazz en de jazztronic-sessies. Ik ben vooral nieuwsgierig naar Silhouette Brown met Bembe Segue. Allebei niet te vinden in I-tunes.
Update:
Op de vrijdag was het NSJ een soort improvisatie voor haringen. We zijn 3 keer uit een rij gestapt omdat het te lang duurde om bij optredens naar binnen te komen. Het gevolg was dat we veel niet hebben kunnen zien. Ben blij dat het naar Rotterdam komt.
Absoluut hoogtepunt: Tomatito in muzikaal gevecht met een flamencodanser en van horen zeggen: Al Green. Silhouette Brown viel tegen, daarentegen was Rinneradio een erg verfrissende combi: Een klarinettist en percussionist met een electronist. Het leek af en toe alsof mijn hartritme werd overgenomen omdat de bas zo hard stond.
I-tunes voor bioscoopfilms
Gord..eh Morgan Freeman heeft een bedrijf opgericht dat de wereld moet gaan redden van de filmuploaders. Het bedrijfje, Clickstar genaamd, wil met steun van Intel filmdownloads aanbieden op dezelfde dag dat de films in de bioscopen in premiere gaan. Nyt heeft de story.
Ondertussen gaat de RIAA door met haar tactiek om legale downloads en illegale uploads van films en muziek te verstoren. De aanvallen van antip2p-netwerken lijken zich nu ook te richten op bittorrent. Op sites als torrentspy en piratebay wordt in de fora veel geklaagd over nepbestanden en nepclients die rotzooi seeden bij de downloads van het 5e seizoen van 'six feet under'. Het aantal geblokkeerde ip-adressen via Safepeer loopt bij de downloadsessies in de duizenden.
dinsdag, juli 05, 2005
Intellectueel eigendom kost levens
Misschien ken je Rudi Calibrasi wel als programmeur van complearn en zijn paper, geschreven met professor Vitanyi: "Automatic Meaning Discovery Using Google" (of zie the newscientist).
Op Kuro5hin staat nu een aangrijpend verhaal over zijn strijd tegen Hepatitus C en intellectueel eigendom. Zijn ziekte is te onderdrukken met een medicijn dat in Europa is goedgekeurd. Maar vanwege een patent mag hij dit medicijn, dat zijn leven kan redden, niet invoeren in amerika. Op de actiewiki 'HCV action now' kun je een petitie tekenen of geld doneren.
zondag, juli 03, 2005
Ablogger goes engels door de vissen van Babel
Dit las ik op Cyberjournalist:
[quote]"U kunt CyberJournalist.net in 12 verschillende talen nu lezen, dankzij de Vertaling van de Vissen van Babel van SYSTRAN. De vertaling is niet perfect, maar hopelijk zal het helpen de plaats voor een breder publiek toegankelijker maken."[/quote]
Het gaat hier over Babelfish, het vertaalprogramma van Altavista. Bablefish vertaalt ook van het Nederlands naar het Engels. Dus voortaan kun je ablogger in het Engels lezen. De link staat hiernaast, bij gebrek aan een betere vertaler, want de huidige Googletranslator werkt (nog) niet voor het Nederlands.
Er komt een nieuwe aan, zoals je kunt lezen op Google Blogoscoped. Google maakt hierbij gebruik van - de door mensen vertaalde - documenten van de VN. De Googlemachines vergelijken de documenten. Uit de gevonden patronen worden regels afgeleid om teksten in een willekeurige taal te vertalen.
donderdag, juni 30, 2005
Google video, multimedian en Blinkx
Het valt me op dat google video zo ad-hoc-erig lijkt opgezet. Het uploadproces was onduidelijk, volgens erwin. Ook is het volgens Battelle niet duidelijk hoe het materiaal beschermd is en of een uploader geld krijgt of zelfs moet betalen. Daarnaast is er weinig geautomatiseerd, getuige deze uitspraken van Battelle op zijn blog:
[quote]"I neglected to mention that all the video in the "free" category has been "human scanned" for adult content and copyright violations, I'm told by a good source."
"The video will be searchable via the meta data provided by the submission process (no, there's no PageRank for video, yet)."[/quote]
Niet echt des Googles. Dat er meer mogelijk is dan het doorzoeken van metadata en handmatig scannen, wordt duidelijk bij Multimedian, een Nederlands high-tech, high science initiatief met een budget van 35 miljoen. Op de site staan allerlei projecten met als doel multimediale data zoals bv nieuwsarchieven te ontsluiten. Bij concurrent blinkx zijn video's (en sinds kort podcasts) al wel volledig doorzoekbaar obv spraakherkenning en videoanalyse.
woensdag, juni 29, 2005
virtual planet
Google earth is hartstikke leuk EN gratis maar de kaart van Rotterdam blijft - ook als je 'm kantelt - zo plat als een dubbeltje. Er zijn alleen van 38 Amerikaanse steden een aantal gebouwen in 3D-beelden beschikbaar. Met de Vplanet explorer schijnt het wel mogelijk te zijn om in hoge resolutie en in 3D over de aarde te scheren, volgens de video's. (via Piquepaille)
Vplanet is een project van Information Society Technologies en gebruikt virtual reality technieken om in 3D door geografische informatie te browsen. De software wordt binnenkort door het Institut G
dinsdag, juni 28, 2005
Wired's Nextfest snufjes
Nexfest, het futuristische techno gadget feestje van Wired is weer voorbij. Nu geeft wired die feestjes aan de andere kant van de Oceaan en was ik niet in de gelegenheid om er heen te gaan in mijn bionic dolphin of mijn moller skycar of mijn Segway centaur. Gelukkig zijn er een aantal blogs te vinden, zoals Quente Cafe, Core77 en I4U, die verslag doen van de nieuwste snufjes. Mijn persoonlijke favorieten van het moment:
[list]
[*]de FPGameRunner, een tredmolen waarmee je al lopend First Person Shooters kunt spelen en in shape blijft.
[*]Kick Ass Kung Fu. Een combinatie van sony's eye toy en het vechtspel Tekken.
[/list]
zoekmachine manipulaties
De oratie van Nico van Eijk, bijzonder hoogleraar Media- en Telecommunicatierecht aan de Universiteit van Amsterdam, die onlangs te gast was in radio-online, staat online (pdf). In zijn oratie pleit hij ervoor om de werkwijze van zoekmachines, op zijn minst, transparant te maken want de zoekresultaten van bv Google worden op verschillende manieren gemanipuleerd. Leuk leesvoer voor geinteresseerden in zoekmachines. Wie manipuleren volgens hem de zoekmachines:
[list]
[*]Zoekmachines. Allereerst worden de resultaten bepaald door de algoritmes van de zoekmachines zoals bv pagerank van Google. Daarnaast filteren zoekmachines bewust de resulaten die in sommige landen verboden zijn. Zo verwijderen Google en Yahoo bronnen die de Chinese overheid bekritiseren uit de resultaten bij zoekvragen uit China.
[*]Aanbieders van Informatie. Zij kunnen hun plaatsing in de zoekmachines verbeteren met al dan niet illegale techieken als 'spamdexing', 'cloaking', 'linkfarming', 'webrings', 'redirects
zondag, juni 26, 2005
Atlassen van waarden en veranderingen
Deze maand zijn 2 bijzondere atlassen uitgekomen:
[list=1]
[*]De atlas of European values. Een atlas die de ideeen en opvattingen van Europeanen visualiseert in bijna 200 kaarten en grafieken. (via de tot 1 juli gratis te bekijken Wetenschap & Onderwijs bijlage van NRC)
[*]One planet, Many people. The atlas of our changing environment van het United Nations Environment Programme. Deze atlas laat - in o.a. prachtige (satelliet)beelden - zien hoe de menselijke activiteiten het landschap veranderen. Het dient als wake-up call. Als je wilt schrikken, bekijk dan de verschillen tussen oude en nieuwe beelden van de poolgebieden. (pdf).
(via worldchanging)
[/list]
Beide atlassen zijn als boek te koop. Daarnaast is 'One planet, many people' geheel gratis te bekijken en te downloaden als pdf. Het zou toch aardig zijn als je met deze gegevens via Googlemaps door de tijd heen kunt browsen. Misschien is het mogelijk met Gmaptrack een site waarmee je zelf eenvoudig gegevens op Googlemaps kunt projecteren. Maar dan moet Google eerst de rest van de wereld even mappen.
woensdag, juni 22, 2005
Rotterdam in Google Maps
Hiha, Googlemaps heeft nu ook satellietfoto's van Rotterdam en andere delen van Nederland. Ga naar Google Maps en dan naar satellite. Zoom vervolgens in op Nederland. Van de donkergekleurde vlakken zijn gedetailleerde foto's beschikbaar en daar kun je verder op inzoomen. Hier woon ik. (via Marketingfacts)
Oerol foto's
(Originally uploaded by mindfulness.)
Oerol zit er weer op. Het was weer en het weer was, de laatste dagen, fantastisch. Vooral het theater op de bijzondere locaties maken Oerol tot het meest fotogenieke evenement van Nederland. De NRC heeft op haar site zelfs een aparte slideshow met foto's van Sake Elzinga en op de oerolsite kun je hele mooie foto's bekijken en bestellen van Marleen Swart en Anne Zorgdrager.
En dit jaar hebben we Flickr. Met gepaste trots presenteer ik jullie de Oerol-pool met te gekke foto's van 2005 en andere jaargangen.
Het valt me wel tegen hoe weinig Oerolgangers Flickr al kennen. Bij de voorstellingen - waar je mag fotgraferen - hoor je overal om je heen het gezoom, geklik en gepingel van digitale camera's. Maar op Flickr is daar weinig van terug te zien.
woensdag, juni 15, 2005
Besmette media winnaars
De winnaar van de Contagious Media Showdown is bekend: the-forget-me-not panties, met ingebouwde hartslagmeter, temperatuurmeter en GPS-tracking om dochter of vriendin overal te kunnen volgen. Deze fake-winkel had het grootste aantal unieke bezoekers. Hier was het allemaal om te doen:
[quote]"In an era where the proliferation of information has been accelerated through technological advancement and the Internet, how do people decide what information they will share with others? Contagious Media explores this question in an exhibition of recent projects developed specifically to quickly spread socio-political messages through the digital equivalent of "word of mouth.""[/quote]
De andere winnaars zijn minstens net zo weird: crying while eating, blogebrity en de ringtone dancer.
dinsdag, juni 14, 2005
3D desktops
Project Looking glass is een poging van SUN om de 2D-desktop om te vormen naar een 3D-java-omgeving. De demo is zeer indrukwekkend, maar na de initiele buzz, tijdens de introductie in 2003/2004, heb ik er niet zo veel meer over gehoord.
Het project blijkt nog te bestaan. Het is zelfs onderdeel van Google's summer of code, een project om studenten bekend te maken met open source softwareontwikkeling. Op de looking glass wiki staan ideeen om een 3D-browser, een 3D-filemanager, een 3D-chatomgeving en een 3D-websearch user interface te ontwikkelen voor de desktop.
Overigens is er ook een project om XP te transformeren naar 3D. Ook mooi!
maandag, juni 13, 2005
Augmented Reality bril & mobiele games
Op planet - mijn 3 meest trouwe ab logger lezers kenden het natuurlijk al - stond een stukje over Human pacman, een augmented reality game. Die pacman spelers lopen erbij als terranauten dankzij de joekel van de 'headmounted display' die nodig is om die computergegeneerde beelden te zien.
In Japan heeft Olympus nu een prototype - een soort headmounted terminator display voor de forensende kantoorklerk - ontworpen voor alledaags gebruik. Het is een omgebouwde (zonne)bril, in combinatie met GPS, waarop de aankomst van treinen of een emailalert is af te lezen. (via wonderland)
Overigens zijn er ook al spelletjes die de camerabeelden van je mobieltje vermengen met computergegenereerde beelden. Ojom heeft 2 games voor de nokia 60 serie en de siemens sx1: attack of the killer virus en mosquitos. In de games moet je muggen of virussen van je lijf schieten. Ik vertelde al eerder dat dit tot komische taferelen leidt als gamers met hun mobieltje wild om zich heen schieten in de metro.
airrace rotterdam
Originally uploaded by Rlol.
Wat was de airrace een geweldige show. Mij is het niet gelukt coole foto's te schieten. Gelukkig bestaat er zoiets als Flickr. Op de tag airrace zijn prachtige foto's te vinden. Dit vond ik een van de mooiste, genomen vanaf Montevideo.
De show is later op de dag op tv verslagen door SBS6 en op de Red bull Airrace-site staan ook video's van de show in rotterdam. Jammer genoeg geen beelden van de de ererondjes want die waren het spectaculairst. Een van die amerikanen vloog, ondersteboven, 4 meter boven het water. Ik ben op zoek naar een vlogger met die beelden.
zaterdag, juni 11, 2005
voetbal analyse?
De NOS had aangekondigd dat ze tijdens NOS Wk tot 20 zou experimenteren met een nieuw elektronisch analysesysteem, het Tracab Image Tracking System. Het systeem kan laten zie hoe spelers over het veld bewegen, wat hun topsnelheid is geweest, wat de afstand tot het muurtje is, snelheid van de bal etc..
Ik heb vrijdag alle programma's van NOS/BNN bekeken en er was alleen een lullig statistiekje over de het aantal gelopen meters van de Nederlandse Elftalspelers in de 1e helft van Nederland-Japan. Nu is het tournooi net gestart, dus ik heb nog hoop.
Nog een leuke ontwikkeling uit Nederland en helaas ook nog niet in gebruik is Goalgle, een voetbal video zoekmachine.
dinsdag, juni 07, 2005
hyperlokale maps
Ongelofelijk hoe snel die ontwikkelingen rondom mapping gaan. Scoble heeft een videointerview (+ demo) met de makers van Virtual Earth, het antwoord van MSN op Google Maps. VE komt in juli online met, helaas, alleen 'maps' van de States. Ondertussen komen er steeds meer coole toepassingen voor Google Maps op het web. Smart mobs heeft een post over een aantal die werken met backstage van de BBC:
[list]
[*] De traffic jam cams van Londen
[*] Map the News
[*] Reisinformatie voor Engeland
[*]Lokaal nieuws per County
[/list]
Hier zijn nog een paar anderen:
[list]
[*] Huizen die te koop/huur staan op Craigslist.
[*] Chicagocrime, de misdaadcijfers gemapt.
[*] Geen toepassing maar een blog over google maps, googlesightseeing met o.a. Ufo-waarnemingen . Volgens mij zijn het weerbalonnen.
[/list]
zondag, juni 05, 2005
De elektronische eeuw podcasts
Herbert Blankenstein heeft al een tijdje een geweldig goed radioprogramma over ICT bij Businessnieuwsradio. De uitzendingen van 'De Elektronische Eeuw' zijn sinds vandaag als Podcast te beluisteren. Op het bijbehorende weblog, de log van de eeuw, kun je reageren.
De eerste podcast is een hele interessante over Luuk van Dijk die verhaalt over zijn ervaringen als nieuwe werknemer in het walhalla voor ict-ers. Een andere aanrader, 'ouderwets' gestreamd, is een interview met Ben van der Burg, de ex-schaatser die voor Vodafone in Japan werkt. Hij vertelt o.a. over forensen die met hun mobieltjes met motionsensor hun golfslag oefenen of hun medepassagiers neerschieten.
vrijdag, juni 03, 2005
Ipod in epic2015
Robin Sloan heeft zijn beroemde flashfilmpje epic2014 geupdated. Het filmpje is uitgebreid met Apple's wifipod. In 2015 zullen we met de WIFipods, GPS-tagged buurtradio maken. Het filmpje is via bittorrent te downloaden.
Sloan's voorspelling voor het jaar 2010 is al een beetje bewaarheid in 2005:
[quote]"Using a new algorithm, Googlezon
donderdag, juni 02, 2005
De kunst van het binnendringen
De spectaculaire Israelische bedrijfspionage-zaak met spyware zou niet hebben misstaan in het nieuwe boek van Kevin Mitnick. In 'The art of intrusion' beschrijft de legendarische hacker en social engineer soortgelijke cases.
[quote]"Each chapter begins with a computer crime story that reads like a suspense novel; it is a little unnerving to learn how one's bank account is vulnerable to digital thieves or how hackers with an interest in gambling can rake in thousands of dollars in just minutes at a compromised slot machine. The hack revealed, Mitnick then walks readers step by step through a prevention method. Much like Deception, this book illustrates that hacking techniques can penetrate corporate and government systems protected by state-of-the-art security."[/quote]
dinsdag, mei 31, 2005
Podcast museum audioguides
Ik geloofde niet zo in dat podcasten, immers, binnenkort streamen we toch radio/audio via UMTS. De noodzaak om een audiobestand te downloaden is dan verdwenen. Maar sinds ik een ipod heb voor mijn verjaardag heb gekregen ben ik om. Inmiddels ben ik een groot fan van It conversations en ook Radio online luister ik tegenwoordig in de Rotterdamse metro.
In de NYT stond deze week een artikel over een toepassing die ik nog niet kende. Prof. David Gilbert heeft samen met zijn studenten een alternatieve homemade audioguide voor het MOMA gemaakt. Op hun website kun je zelfgemaakte museumtours toevoegen. Leuk idee! Hopelijk bieden de musea binnenkort ook de officiele audioguides via hun websites aan. Die dingen zijn nl bijna altijd uitverkocht.
Hierdoor getriggered kwam ik op hotspodding, podcasts die je langs de hotspots van een stad loodsen. Maar natuurlijk is dat al uitgevonden:Podguides.net, een Belgische site, heeft al een aantal podguides.
zondag, mei 29, 2005
intelligent design live op het web
Jammer dat het debat over Intelligent Design (ID) zo wordt vertroebeld door de veronderstelling dat ID per definitie een religieuze stroming is. ID-ers verwerpen niet op voorhand de darwinistische evolutieleer en zijn ook geen Bijbelpuristen die het Bijbelse scheppingsverhaal letterlijk nemen. Bovendien laten ze in het midden of de intelligent ontwerper een God is of een buitenaardse intelligentie.
De 'thoughtleaders' van ID, Behe en Dembski, zijn hardcore wetenschappers, die op zijn minst interessante vraagtekens zetten bij de evolutietheorie. Het debat over ID is bijna live en uit de eerste hand te volgen op hun gezamenlijke weblog Intelligent Design the future en Dembski's weblog.
Natuurlijk heeft ook de wikipedia een uitputtend overzicht van ID.
Door het lezen van de voor- en tegenstanders van de ID-eeen, krijg je een gratis bijspijkercursus evolutieleer. Maar voor een beter begrip is het misschien toch verstandiger Darwin's Hofvijver van Tijs Goldschmidt te lezen.
woensdag, mei 25, 2005
Google zal zichzelf opeten
Een aantal kunstenaars uit Italie vindt dat ze wat moeent doen aan wereldheerschappij van Google. Hun project GWEI (Google will eat itself) oogt als een normaal businessblog over Google met Adsense advertenties. De grap is dat al het geld, dat de site verdient met Adsense, zal worden besteed aan Google-aandelen. Het uiteindelijke doel van het project is om Google te kopen. (Via Rhizome, dat sinds vandaag gratis toegankelijk is)
dinsdag, mei 24, 2005
3D rotstekeningen
Vorige week ben ik te druk geweest met andere dingetjes om mijn blog bij te werken. Ik heb onder meer - op uitnodiging van de jongens van Rabbit and Bear - deelgenomen aan Nextstage. Daar is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan: een bezoekje aan de CAVE, de virtual reality omgeving van SARA.
In de CAVE kregen we een demonstratie van een toepassing van Johnson & Johnson. Zij doen onderzoek aan het menselijk genoom. Informatie over genen en eiwitten ligt opgeslagen in een stuk of 30 databases, verspreid over de wereld. De informatie over relaties tussen bepaalde eiwitten en genen is complex en door de grote hoeveelheid, niet goed hanteerbaar.
De samenhang van die gegevens wordt pas goed duidelijk als je dat grafisch en in 3D visualiseert. Echt een fantastische ervaring om in een virtueel datalandschap rond te lopen (zie de filmpjes). Als je dat vergelijkt met de eerste visualisaties in grotten van 10.000-en jaren geleden, dan zijn we - technologisch gezien - toch 'aardig' bezig.
zondag, mei 15, 2005
Hello world
De 'API' van de BBC heeft de doorslag gegeven. Ik ga leren programmmeren. Ik ga niet meer afwachten totdat anderen de meeste mooie websites hebben gebouwd met de api's en webservices van Google, Yahoo, Amazon, Flickr en de BBC.
Via 43 things kwam ik in aanraking met de programeertaal Ruby. Ruby is bovenal gratis, redelijk eenvoudig te leren en heeft een grote, bloeiende community.
Ondertussen heb ik mijn eerste lessen in Ruby achter de rug. En via Ruby on rails heb ik al, als een volleerde scriptkiddy, een website met een todo-list gebouwd. De Rubybijbel ligt startklaar voor mijn eerste grote project, het Google Media Center. Ok een beetje ambitieus, maar ik heb geen zin meer om via dit blog te beschrijven wat er gaat gebeuren:
[quote]"The best way to predict the future is to invent it." (Alan Kay)[/quote]
Spelen met vuur(vos)
Leuk dat greasemonkey. Maar hoe verstandig is het om greasemonkey-javascriptjes te downloaden? Nog niet al te lang geleden werd geadviseerd om javascript in Firefox uit te zetten vanwege een groot veiligheidsgat. En het zal niet de laatste keer zijn dat javascript veiligheidrisico's veroorzaakt.
Als browsers ergens gevoelig voor zijn dat is het wel voor javascript vulnerabilities. Het is wachten op trojans vermomd als handige greasemonkeyscripts.
Alleen van betrouwbare sites de greasmonkeyscripts downloaden is dus het devies van de makers. Maar wat is betrouwbaar op een internet waar websites niet meer zijn wat ze lijken door phishing en greasemonkey?
maandag, mei 09, 2005
Confereren als avatar
De Second Life Future Salon Blog organiseert sinds kort lezingen in Second Life. De 26e mei is de 2e lezing met Julian Lombardi, een van de architecten - waaronder Alan Kay, de uitvinder van de Grafische Userinterface - van het Croquet project.
Croquet is, kort gezegd, een open source conferentiesysteem waarin je in een virtuele 3D wereld met elkaar samenwerkt. In deze 3D wereld kun je gezamelijk emailprogramma's, browsers, tekstverwerkingprogramma's, etc. aanroepen.
De vraag is of het Croquet wel lukt om DE standaard 3D-omgeving op het web te worden - zodat we met z'n allen straks als avatars op het web vrijuit kunnen rondstruinen ipv te bladeren met firefox 8.1 - want het is een enorme chaos in de Metaverse.
Naast andere open source metaverses in ontwikkeling zoals MUPPETS, het open source metaverse project en Solipsis, zijn er tientallen commerciele 3D werelden op het web.
Er is zelfs nog een kans dat de 3D-standaard voor het web eindelijk zal doorbreken. Die standaard zou moeten komen van het W3D consortium. De oude standaard, VRML, (het 3D zusje van HTML) dat in 1999 is doodverklaard, is in 2002 herboren als X3D (het 3D broertje van XML).
X3D Techart is een goede graadmeter van de stand van zaken: zie bv X3Dxperience, Searchscapes, Cybrid Landscape, Whitechapel of the library (pas op: sommigen vragen om IE met een aparte plugin) en oordeel zelf of het wat met een X3D-metaverse gaat worden. Ik zet mijn geld op Croquet.
zaterdag, mei 07, 2005
gegenereerde spelers content
De ontwikkelingskosten van games swingen de pan uit. De gemiddelde kosten van de huidige games liggen zo rond de 10 miljoen dollar. En de kosten van de next-gen games zullen exploderen. Peter Molineux en Will Wright zoeken de oplossing in 'player generated content'.
In de games-industrie hebben veel games al gereedschap om spelers eigen mappen (omgevingen) of games te laten herontwerpen (Mods). De nieuwe games van Will Wright en Peter Molyneux hebben een radicaal andere aanpak: Het maken van content wordt het doel van het spel.
GDCTV heeft een videosessie met demo's, waarin Peter Molineux zijn nieuwe games Black and White 2 en The movies demonstreert. Vooral The Movies is een revolutionair concept. Hierin run je een filmstudio waar je filmscripts schrijft, decors ontwerpt, sterren maakt of breekt en je eigen genre film - van horror tot sciencefiction - regiseert. Deze met de game-engine gemaakte films - ook wel machinima's genoemd - zijn uiteraard via het internet te delen.
In Will Wright's Spore evolueer je een bacterie tot een galactische beschaving. Hoe die evolutie zich voltrekt is afhankelijk van de fantasie van de speler. Ieder fase in de evolutie wordt namelijk door de speler zelf vormgegeven. De game is een combinatie van o.a. pacman, simcity, populous, civilization en simearth. Uiteindelijk trekt jouw beschaving via het internet erop uit om in het heelal de beschavingen van andere spelers te verkennen.
Vooral Spore zou wel eens de Blogger voor de game-industrie kunnen worden. Op de komende E3 worden meer details over beide games bekend.
maandag, mei 02, 2005
Gehoorzaam je advertentie!
The insitute for Infinitely Small Things zoekt Corporate Commands. Dit zijn reclamespreuken in de gebiedende wijs zoals: 'Just Do It, 'Be There!', 'Think different'. In de internationale database met corporate commands staan momenteel 200 spreuken. Het instituut wil de implicaties van een continue stroom van commerciele (her)programmering beter leren begrijpen:
[quote]"Individuals in free-market capitalist societies believe themselves to be "free" though their wishes, desires, values and futures are predicted by expert demographics and engineered by entertainment machines. As a preliminary foray into this territory, the Institute for Infinitely Small Things has targeted Corporate Commands as one manifestation of this deployment of power."[/quote]
Voeg hier je voorbeelden toe! (via Rhizome.org)
zondag, mei 01, 2005
De krant als one-stop information shop
Staatsgeheim heeft een interessante audiostream van Henk Blanken (zijn weblog is alleen met IE te bekijken), ex-internetchef Volkskrant en nu adjunct hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden.
Blanken vertelt over de gemiste kansen van kranten op het web: De classifieds zijn verloren gegaan aan ebay/marktplaats; Ilse is op het web de belangrijkste informatieaanbieder in Nederland met de startpagina's, met web-log.nl en met nu.nl; De huizenmarkt is vergeven aan Funda; Personeelsadvertenties worden geplaatst bij monsterboard; En Google laat zien hoe je met advertenties op het web geld kunt verdienen.
Voor de classifieds, de huizenmarkt en banen zou ik niet zo snel een oplossing weten. Maar persoonlijk zie ik nog wel kansen voor kranten als ze zich gaan manifesteren als one-stop-information-shops waar informatie over actuele onderwerpen op 1 plek wordt geselecteerd, gefilterd en geaggregeerd door journalisten, technologie en lezers. Een aantal voorbeelden:
[list]
[*]Gerelateerd nieuws. De BBC heeft bij haar artikelen gerelateerd nieuws (zie dit voorbeeld) van concurrerende nieuwssites, ander websites en het BBC-archief mbv de zoekmachine van autonomy (blinkx). Met autonomy is het ook mogelijk om gerelateerde video's te vinden van bv het NOS-journaal.
[*]Gerelateerde blogs. Whitelabel.org gebruikt de Technorati API om een kolom toe te voegen met weblogs die een artikel becommentarieren. The annotated NYT aggregeert weblogs die refereren aan de NYT.
[*]Social Bookmarking. Tools als furl en del.icio.us stellen lezers in staat het nieuws op te slaan in categorieen die weer met anderen te delen zijn. Via dit collaborative filtering principe krijgen lezers hints van andere lezers. 'Lezers die dit artikel bookmarkten hebben ook deze artikelen gebookmarkt..'.
[*]Personalisatie. Een voorbeeld is het almaar populairder wordende Findory dat nieuws en weblogs aggregreert en hints geeft obv gelezen artikelen. Een andere mogelijkheid is om via RSS een persoonlijke pagina met nieuws samen te stellen, zoals je kunt zien op paginanieuws en Yahoo News. Of neem een topix.net waarmee ieder willekeurig onderwerp te volgen is via een rss-watchlist.
[*]Zoekmogelijkheden. Google is goed, maar zoekt obv populariteit en niet op kwaliteit (zie Balkenende). Er is nog plaats voor een zoekmachine of aggregatiesite die zoekt in bronnen die op 'kwaliteit' geselecteerd zijn. De Google api biedt daarvoor misschien wel mogelijkheden.
[/list]
donderdag, april 28, 2005
Nokia & Ipod & Yahoo! & Sixapart & Ixus
Nokia heeft een reeks van nieuwe multimediatoestellen - de Nokiabaas wil liever niet meer spreken van telefoons - aangekondigd, waar iedere gadget-liefhebber al tijden op wacht. De toestellen kosten tussen de 500 en 700 euro, maar dan heb je wel een Ipod, Ixus en Nokia verenigd in een toestel. Reuters heeft een videoverslag. Daarnaast lanceert Nokia, nog dit jaar, een aantal nieuwe diensten. Hieronder heb ik de nieuwe diensten en multimedia-apparaten voor je op een rijtje gezet:
[list]
[*]De Nokia 60 serie komt voortaan met voorgeinstalleerde Yahoo!diensten. Kopers beschikken over Yahoo! entertainment services als ringtones, wallpapers, games en Yahoo! Search for Mobile. (nog niet beschikbaar in Nederland)
[*]Nokia Lifeblog wordt geintegreerd met Livejournal, de weblogcommunity van Sixapart. Voor typepad was lifeblog al beschikbaar.
[*] Nog voor de kerst lanceert Nokia met OD2 en Microsoft een mobiele muziekdownloaddienst.
[*] De N90 heeft een 2-megapixel camera, met Zeiss-lens, flash, autofocus, 20x digitale zoom en video capture.
[*] De N70 beschikt naast een 2-megapixelcamera over visual radio, fm radio en een muziekspeler.
[*] De N91 multimedia speelt MP3's, AAC's en WMA's en heeft een 4Gb-schijf en een 2-megapixelcamera. De N91 is aan het eind van dit jaar leverbaar.
[/list]
dinsdag, april 26, 2005
orienteren op media centers
Wat de meeste mediacenters wel kunnen is:
[list=1]
[*] internetradio streamen.
[*] bekijken en opnemen van reguliere tv-programma's mits je mediacenter een tv-kaart heeft
[*] mp3's, avi's en foto's vanaf je harde schijf bekijken
[/list]
[*] streamen van tvprogramma's als uitzendinggemist en hollanddoc, 3voor12 en dsltv.
aar wat die settopboxen volgens mij niet kunnen is:
Met mijn showcenter in combin met een tv-kaart, is optie 2 te lastig. optie 1 lukt alleen met radiostations en optie 3 gaat uitstekend
ik ben toe aan nieuw media center in de huiskamer.
Ik ben me alvast aan het orienteren op een goedkope oplossing.
Ik zou mijn computerpark graag willen uitbreiden zo'n Apple mini als media center. Een prachtig apparaatje dat het prima staat in de huiskamer. Volgens Engadget kost het behoorlijk wat moeite om zo'n dingetje daarvoor geschikt te maken. Bovendien Apple heeft geen media center software. En het opensource initiatief ... is pas in de alphafase.
Daarna nog on-demand lost, 24 en CSi en ik ben klaar
maandag, april 25, 2005
donderdag, april 21, 2005
Stoeien met digitale content
De traditionele mediamaatschappijen zijn flink aan het stoeien met het web. De muziekindustrie biedt schoorvoetend legale muziekdiensten aan. Uitgevers weten amper raad met 'civiele journalistiek'. En nu staan de filmindustrie en de tv-maatschappijen aan de vooravond van grote veranderingen.
Op C|Net.com staat een serie artikelen over de toekomst van de Amerikaanse tv en tv-series (via DutchCowboys). Het enorm populaire downloaden van tv-series via bittorrent, Tivo en 'on demand tv' van Comcast ondermijnen de huidige businessmodellen met hun vaste uitzendschema's en de reclame die op deze schema's is afgestemd.
De reactie van de traditionele tv-maatschappijen laat vooralsnog op zich wachten omdat er in hun ogen nog geen goed verdienmodel is voor 'on demand tv'. Ondertussen proberen ze het verlies aan inkomsten te compenseren met de verkoop van tv-series op DVD (die via bittorrent..) of experimenteren met mobiele tv.
Ook de grote filmstudios krijgen dankzij het web te maken met meer concurrentie. Onafhankelijke filmmakers die het web slim inzetten, kunnen nu de strijd aan met de grote filmstudio's. In zijn presentatie, 'Models for sustainable cinema' heeft Eli Chapman een aantal originele ideeen om met een film geld te verdienen op het web.
Zijn centrale idee is om fans en consumenten bij alle fases van het productieproces van een film te betrekken. Verkoop aan de fans vervolgens, via micropayments (zie Bitpass), alle digitale artifacten zoals scripts, audities, achter de schermen-scenes, stills etc., die tijdens het filmproces onstaan. Want delen worden meer waard dan het geheel; een ringtone kost in NL als snel 1,50 en de originele track op Itunes, 99 cent.
'The Strand Venice', van de makers van de Blair Witch Project is een voorbeeld van zo'n nieuw aanpak.
dinsdag, april 19, 2005
Wachten en orienteren op ADSL2+
Mmm, dat aanbod van Versatel klinkt wel heel aantrekkelijk. 20Mb downstream en een jaar lang gratis 'live' voetbal voor minder dan mijn ADSL Basic van XS4ALL. Maar ik wacht eerst nog even de reactie van KNP af, voordat ik, na 5 jaar uitstekende service, afscheid neem van XS4ALL. KPN zal toch moeten reageren om haar huidige marktaandeel te behouden? Hoewel, ik had eigenlijk al een reactie verwacht bij de introductie van de goedkope ADSL-pakketten van Scarlet en Tiscali.
Op Michiel Frackers' weblog is meer - inside - informatie te vinden over de huidige ADSL2+-ontwikkelingen in Nederland. In een van de reacties staat bovendien dat Versatel nog een aantal technische hobbels heeft te nemen. Nog een reden om niet onmiddelijk over te stappen.
Nederland is niet het eerste land waar IPTV wordt geintroduceerd. Op Unmediated staat een verwijzing naar een werelwijde analyse over de opstartproblemen van buitenlandse aanbieders: slechte netwerkinfrastructuren, lastige regelgeving, rechtenkwesties, hoge en onvoorspelbare kapitaalkosten, de beveiliging van de content en de onzekerheid of klanten wel willen overstappen. Het verraste me dat Europa met IPTV verder is dan Amerika.
maandag, april 18, 2005
Alle marketeers zijn leugenaars
Ik word gillend gek van die zilverglimmende stukken blik die, door mijn scherm, langs spectaculaire natuurlandschappen - onaangetast door autoverkeer - rijden op een - blijkbaar op 1 uitzondering na - autoloze zondag.
Marketinggoeroe Seth Godin legt in zijn nieuwe boek, 'All Marketers are Liars' waarom dit soort reclames wel succesvol zijn. Het zijn leugens waarin consumenten graag willen geloven.
[quote]"Every marketer tells a story. And, if they do it right, we believe them. We believe that wine tastes better in a $20 glass than a $1 glass. We believe that an $80,000 Porsche Cayenne is cooler than a $36,000 VW Touareg, which is virtually the same car. We believe that $225 Pumas will make our feet feel better than $20 no-names... and believing it makes it true."[/quote]
Op zijn allmarketersareliars-weblog haalt hij grappige voorbeelden aan van verhalen waarin consumenten willen geloven. Leuk om ook zelf te doen. Want het is soms best lastig om een reclame niet te willen geloven. Zo heeft mijn vriendin me al betrapt op het kopen van Knorr Vie en zelfs mjn huisarts raadde me al Yakult aan. (via Joi Ito)
zaterdag, april 16, 2005
Gameverslaving
"You're in luck - pizza is just a few key strokes away! While playing EverQuest II just type /pizza .."
Boulderweekly over de verslavende werking van MMORPG's. Voor degenen die zich in het artikel herkennen: er is een On-Line Gamers Anonymous. (via Buzzcut)
woensdag, april 13, 2005
Voorspellen met Google
Woody Allen zei het al: "Ik denk veel aan de toekomst, want ik zal er de rest van mijn leven doorbrengen." Mark Frauenfelder van Boing Boing telde met Google het aantal voorspellingen over 5, 10, 15 en 20 jaar. Hierdoor geinspireerd, leek het me aardig de voorspellingen voor het jaar 2020 aan Google.nl te vragen. Waarom 2020? Het is blijkbaar een mijlpaal voor planners & statistici. Bijna alle toekomstscenario's lopen tot 2020. Hieronder staat een kleine selectie van de voorspellingen uit betrouwbare bronnen:
KLIMAAT
[list]
[*] Het Great Barrier Reef dat zich uitstrekt over tweeduizend kilometer langs de Australische kust dreigt binnen twintig jaar te verdwijnen door stijgende zeetemperaturen.
[*]Projecties van temperatuurveranderingen voor het jaar 2020 die gebaseerd zijn op statistische extrapolatie vanuit het verleden, zijn consistent met voorspellingen op basis van klimaatmodellen. De jaargemiddelde temperatuur in Nederland zal toenemen van 10.4 plus minus 0.4 graden Celcius in 2003 naar 10.7 plus minus 0.6 graden Celcius in 2010 en 11.1 plus minus 1.0 graden Celcius in 2020. Hierdoor zal in de toekomst minder energie nodig zijn voor ruimteverwarming maar meer voor koeling.
[*] Als de gezamenlijke industrielanden in 2020 hun broeikasgasemissies zouden terugbrengen tot 30% beneden het niveau van 1990, dan wordt een belangrijke stap gezet op de weg naar het realiseren van de huidige klimaatdoelstelling van de Europese Unie. Volgens deze doelstelling mag de gemiddelde temperatuurstijging in deze eeuw ten hoogste 2 graden Celcius bedragen ten opzichte van het pre
maandag, april 11, 2005
Virtueel vreemdgaan, echte virtuele detective.
James Wagner behoort tot de nieuwe generatie gamesjournalisten. Hij is een van de eerste journalisten die verslag uitbrengt over het "tweede" leven in Second Life, een online MMPORG. Dit is zijn fantastische verhaal over privedetectives die door mensen in de echte wereld ingeschakeld worden, om hun partner in de virtuele wereld te volgen en ze te betrappen op een virtuele liefdesaffaire.
Soms is volgen alleen, niet genoeg. Een van de detectives huurt ook aantrekkelijke vrouwelijke avatars in, om potentiele vreemdgangers te verleiden. Als bewijs van vreemdgaan geldt een foto van de dader in een minder discrete situatie.
De zaken gaan goed. Een detective heeft in 3 maanden tijd al 12 clienten geholpen. Een ander hoopt zijn terrein te verleggen naar de nachtclubs. Het gerucht gaat nl dat een aantal nachtclubs te lijden heeft van sabotage en vandalisme van concurrenten.
zondag, april 10, 2005
Tetris spelen op het kpn gebouw
(Originally uploaded by mrbadguyva.)
Het is al een oude droom van me: Pong, Pacman of Tetris spelen op het KPN gebouw in Rotterdam. Dit kan met Blinkenlights, een installatie waarmee je met je mobiel kunt gamen op gebouwen. (via het jaloersmakend goeie Belgische Engelstalige weblog we make money not art.)
Het idee is niet nieuw. In Delft hebben ze al in 1995 Tetris gespeeld op het universiteitsgebouw. En de makers, de Chaos Computer Club, doen het al sinds 2001, maar in Rotterdam hebben we het nog niet gespeeld.
donderdag, april 07, 2005
patent op afstandsbediening voor het brein
Sony heeft een aantal patenten gekregen op een techniek waarmee het brein op afstand is te bedienen. De patenten hebben betrekking op een apparaat dat heel precies ultrasoundpulsen op het brein afvuurt. Hiermee kan Sony, zonder chirurgisch ingrijpen, geur, smaak, beelden en geluiden 'implanteren' in onze hersenen. Voor spelletjes... en bepaalde vormen van blindheid en doofheid heeft dit enorme implicaties. Helaas zijn het nog maar patenten. In Newscsientist vertelt Elizabeth Boukis, van sony Electronics, dat het werk speculatief is:
[quote]"There were not any experiments done. This particular patent was a prophetic invention. It was based on an inspiration that this may someday be the direction that technology will take us."[/quote]
Dan zijn ze in het Radboud Universitair Medisch Centrum verder met de uitwendig bestuurbare mens. Door magnetische stimulatie van gebiedjes in de hersenen is het mogelijk om tijdelijk iemand het spreken onmogelijk te maken. De techniek wordt ook experimenteel ingezet om depressies te behandelen. In het NRC in Wetenschap en Onderwijs van 3 april staat een helder artikel (voor abonnees) over deze methode. De foto is van CSI
dinsdag, april 05, 2005
Gmail torrents
Aardig natuurlijk van Google dat ze de mailbox oneindig vergroot (2058.591504 megabytes and counting). Maar het lost mijn probleem met email niet op. Het is nog steeds onmogelijk om een bestand van rond de 700MB via de mail te versturen. Want via Gmail mag je niet meer dan 10MB per email verzenden.
De manier om deze limiet te omzeilen is, via Winrar je bestand van 700MB op te delen in 70 stukken van 10MB en die vervolgens te versturen via 70 Gmailtjes. Eigenlijk is dit een soort van handmatige bittorrent voor Gmail dat net even te veel tijd kost. Is er geen handige hacker die voor Gmail een programma kan schrijven dat bv mijn 700MB 'vakantiefilmpje' opdeelt in 70 emailtjes van 10MB, dat automatisch verstuurt en bij de ontvanger weer aan elkaar plakt? Er zijn al genoeg andere tooltjes en plugins voor Gmail geschreven (via Frankwatching) .
Ook ouderwets ftp-en (tooltip:filezilla) blijft een oplossing maar dat kun je een gemiddelde gebruiker niet aandoen. Een ander mogelijkheid is Yousendit. Bij Yousendit mag je gratis een bestand tot 1 Gig beveiligd droppen. De ontvangende partij stuur je een mail met het adres waar het bestand af te halen is.
maandag, april 04, 2005
Cyberzoo
CyberZoo is een virtuele dierentuin waar je de wildste vormen van kunstmatig leven kunt bezichtigen. De missie van cyberzoo is om bedreigde diersoorten en hun habitat te conserveren. Cyberzoo is betrokken bij diverse internationale projecten voor de bescherming van bedreigde diersoorten en neemt deel aan verschillende projecten om kunstmatig leven te herstellen en te herintroduceren. Start hier de rondleiding.
zondag, april 03, 2005
Mobiele scanners
Op Radio Tros Online was te horen dat in Japan het gebruik van een fotomobieltje als barcodescanner razend populair is. Zo kunnen Japanners met een mobiele barcodescan bij Amazon Japan prijzen vergelijken. Maar ze schijnen vooral weg te zijn van Sem@code omdat ze daarmee zelf webadressen kunnen aamaken.
Het MIT Advertising Lab (ook als je niet van reclame houdt) heeft twee posts over Amerikaanse toepassingen van mobiele scanners waarmee printadvertenties opeens weer leuk worden:
[list]
[*]Neomedia een Amerikaans bedrijf dat met Paperclick, naast barcodes, ook woorden en eigen codes scant. (ook via Gerrit Visser). De toepassingen zijn eindeloos.
[*]Met Mobot kunnen lezers foto's maken van een advertentie. Mobot stuurt vervolgens informatie over bv verkooppunten.
[/list]
donderdag, maart 31, 2005
Giant Steps
Mooi animatiefilmpje met 'Giant Steps' van John Coltrane als uitgangspunt. Het is de afstudeeropdracht van Michal Levy voor de 'The academy of Arts and Design' te Bezalel.
[quote]"Coltrane made a major break through with his album "Giant Steps" in the year 1959. It was the first time in the history of Jazz music that someone based his music on symmetrical patterns, which stemmed from a mathematical division of the musical scale."[/quote]
Numenta, een nieuwe Hawkins startup
Ik schreef onlangs al dat Jeff Hawkins, oprichter van Palm(one), On Intelligence heeft geschreven, een boek waarin hij een nieuwe theorie uit de doeken doet over het functioneren van ons brein.
De man praat blijkbaar geen stierenpoep want hij heeft Numenta opgericht om zijn theorie te bewijzen. De technologie van dit bedrijf, 'Hierarchical Temporal Memory' (hier een conferentie) genaamd is gratis voor onderzoekers en programmeurs, zolang het bij Numenta ook nog in ontwikkeling is. Wat kun je ermee?
[quote]"The applications of this technology are broad and can be applied to solve problems in computer vision, artificial intelligence, robotics and machine learning."[/quote]
donderdag, maart 24, 2005
Aladin vs Brainboost vs Google Answers
Oeps, ik heb gisteren per ongeluk een stomme vraag gesteld aan al@din, de zoekmachine van Bibliotheek.nl. Nadat ik op de verzendknop had gedrukt, kwam ik er pas achter dat bibliothecarissen de vragen beantwoorden. Hopelijk steken ze niet te veel tijd in mijn vraag.
Aladin heeft wel wat weg van Google Answers. Net als bij Google zijn eenmaal beantwoordde vragen beschikbaar voor anderen, maar Al@din is gratis voor de 'eerste vragensteller'.
Heel toevallig, stuitte ik gisteren op een andere zoekmachine die vragen beantwoordt zonder menselijke tussenkomst: de Brainboost Answering Engine. Ik heb gelijk gevraagd of Brainboost Aladin kent: What is aladin?.
Abonneren op:
Posts (Atom)