dinsdag, december 16, 2003
Wereldbrein
Het web wordt wel eens vergeleken met een brein of een organisme. Het artikel van Kristina Lerman: The Web as a Brain vergelijkt neuronen met webpagina's en de synapsen als hyperlinks die de informatie doorgeven. Volgens haar komen leerprocessen in de hersenen overeen met hoe het web informatie verwerkt. Johan Bollen komt in Adaptive Hypertext Networks tot dezelfde conclusies.
Francis Heylighen & Johan Bollen zien het web als een verlengstuk van onze hersenen. Het net is een collectief geheugen dat een symbiose zal aangaan met ons eigen brein. Zo ontstaat een Superbrein. In The Global Brain Group is hier meer over te lezen.
Over een aantal jaar is het net te bevragen met je Google-brainbar, uiteraard met een geintegreerd virusfilter.
maandag, december 15, 2003
Redundantie
Een van de dingen waarover je op het internet kunt verbazen is de enorme redundantie van informatie. Zoek op een willekeurig nieuwsbericht en je krijgt honderden artikeltjes die allemaal over hetzelfde nieuwsitem gaan.
Als die honderden journalisten over een onderwerp schrijven, zullen de feiten niet veel verschillen maar wel de manier waarop het stuk is geschreven. En daarvan hebben onderzoekers gebruikt gemaakt om een computer beter te leren omgaan met natuurlijke taal.
vrijdag, december 12, 2003
Van alles wat
Posthumane doeleinden is het laatste deel van Jos de Mul's Trilogie over the Matrix.
Het artikel is beter dan de film.
"Survival in het mensenpark: over kunst, cyborgs en posthumanisme" is een Oratie van Heleen Pott die gaat over de thema's die de Matrix beter had moeten uitwerken.
Ook Trouw heeft nog een leuk stuk over de Matrix en beschouwt de denkbeelden van de Matrix als Vanalleswatisme.
dinsdag, december 09, 2003
Miskend talent
Wired meldt dat de Braziliaan Santos-Dumont het eerste gemotoriseerde vliegtuig heeft gevlogen en niet de gebroeders Wright. Er zijn nog andere claims op de eerste gemotoriseerde vlucht.
De laatste tijd zijn wel meer gevallen van miskend talent 'ontdekt'.
Pas nog vond Dr. Raymond Damadian dat hem onrecht was aangedaan omdat de 2003 Nobel Prize in Physiology or Medicine niet ook naar hem is gegaan.
Zelfs Darwin schijnt zijn evolutietheorie niet geheel zelf bedacht te hebben, want hij heeft hoogstwaarschijnlijk een opzetje van de Geoloog James Hutton verder uitgewerkt.
dinsdag, december 02, 2003
Rondje Nano
Het kabinet investeert 800 miljoenin Nederlandse Kennisprojecten "om in 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld te zijn". 1 van de 21 speerpunten in deze nieuwe kennisecomonie is nanotechnologie.
Dat klinkt behoorlijk ambitieus. Maar de verwachtingen van Kurzweil over nanotechnologie zijn nog hoger, wat blijkt uit zijn commentaar op een recent debat tussen Drexler en Smalley, twee Amerikaanse nanoguru's:
"By the 2020s, molecular assembly will provide tools to effectively combat poverty, clean up our environment, overcome disease, extend human longevity, and many other worthwhile pursuits".
Ik heb maar eens een rondje gemaakt langs de Nederlandse Nano-sites om te zien waar Nederlandse nanologen zich mee bezig houden.
Een goed startpunt om te zien wat er in Europa gebeurt op nano-gebied is het TWAnetwerk, de trendwatchers voor innovatie en technologie. Bij alle genoemde internationale steden staan links over nanotechnologie behalve bij Den Haag, vreemd.
NanoImpuls is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken om de Nederlandse nano-kennis te bundelen en is vorig jaar gestart. Nanoimpuls moet overgaan in Nanoned (de site is nog niet in de lucht) en daarin werken de Universiteit Twente (MESA), Universiteit van Amsterdam (de Fotonica Groep), Technische Universiteit Delft (DIMES), Technische universiteit eindhoven, Rijksuniversiteit Groningen (BioMaDe), Katholieke Universiteit Nijmegen (NSR/RIM-instituut), Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen BioNanoTechnology) en TNO TPD samen met de Nederlandse industrie, waaronder Avantium, ASM International, ASML, DSM Research, Philips en Unilever.
Nanoimpuls heeft een aantal Flagships gedefinieerd.
- Nanofluidics
- Nano-Spintronics
- Nano-Instrumentation and Fabrication
- NanoPhotonics
dinsdag, november 25, 2003
Doemguru Joy
Bill Joy, ex-ubertechnoloog bij Sun, doet na zijn vrijwillige ontslag weer van zich spreken. In Wired verkondigt hij zijn zwaarmoedig verlichte visie met een paar sterke opmerkingen over democratie, nanotechnologie, Microsoft, TIA en een meditatiemuur.
Bovendien geeft hij commentaar op de impact van" Why the future doesn't need us", zijn apocalyptische essay over de gevaren van robotica, genetica, nanotechnologie. Waar overigens Martin Rees (zie eerdere blog) als commentaar op heeft dat de komende 20 jaar de kans op een biotechnologisch -of kernongeluk groter is.
In Nederland heeft Joys' visie nog niet geleid tot een grote (publieke) discussie over nanotechnologie en robotica na het verschijnen van een artikel in Computable en een Hoofdartikel met commentaar van Hans Achterhuis in NRC handelsblad. Waarschijnlijk omdat een groot deel van Nederland geen idee heeft wat nanotechnologie inhoudt.
Dat zal min of meer wel veranderen als Michael Crichton's technothriller "Prey" als film uitkomt. Wat ik ervan gehoord en gelezen heb is dat hij de Joy's ideeen heeft vertaald in een onzinnig verhaal.
dinsdag, november 11, 2003
MACHiNIMATRIX
De orgie van computer gegenereerde beelden in het laatse deel van de Matrix-trilogie, bevestigt nog eens dat "the machines" het in Hollywood al lang hebben gewonnen van de mensen (die een goed verhaal willen vertellen).
Computer gegenereerde films zijn door de "Wachowski's" met een iets kleiner budget ook thuis te maken. Met hulp van een game-engine kun je films geheel in virtual reality opnemen. Machinima is de naam van dit relatief nieuwe filmgenre. Onlangs is al weer voor het 2e jaar het Machinima Film Festival gehouden.
De huidige goede engines zijn al weer wat ouder, wat de mogelijkheden van de machinima's nog beperkt, maar een nieuwe generatie komt er aan. Als alles volgens de bijgestelde planningen verloopt, worden volgend jaar April eindelijk Doom III en Half-Life 2 gereleased.
De engines van deze games zijn in staat om met de juiste grafische kaart beelden te renderen van het niveau van Pixar's 8 jaar oude Toy Story. De engine van Half-life2, V-Source, is zelfs in staat om een virtuele acteur verschillende gezichtsuitdrukkingen te geven. En half-life2 schijnt nog
maandag, november 03, 2003
Nerdelandse games
Nederland heeft kent geen echte Gamesindustrie. Davilex is de enige ontwikkelaar geweest die meerdere (matige) titels heeft uitgebracht. Inmiddels heeft Davilex de ontwikkeling van haar games uitbesteed. En de grootste prestatie van Lost boys op gamegebied is tot nu toe Schippers van de Kameleon. De game Call of the dragonfly is nooit "Gold" geworden. Ondertussen is de spelletjestak van Lost boys verder gegaan onder de naam Guerilla. Het veelbelovende Killzone moet hun eerste titel worden.
Momenteel zijn nog enkele kleine ontwikkelaars in Nerdeland actief. ZZICT werkt aan de first-person shooter Lost Legion; BumbleBeast heeft Big Scale Racing ontwikkeld, een doorontwikkeling? van gamerws, lijkt het. daxx heeft in maart een aantal mobiele spelletjes geintroduceerd. En Playlogic zal dit kwartaal met een aantal spelletjes op de markt komen. Ook Lunagames - Mobile Gaming heeft een aantal mobiele spelletjes ontwikkeld. Op IGDA Amsterdam Chapter staan nog een aantal Nederlandse ontwikkelaars.
Misschien dat Level Up | Gamesconference 2003 tot nieuwe Nederlandse ontwikkelaars kan inspireren. Het congres wordt georganiseerd door een internationaal gezelschap, Digital Games Research Association in samenwerking met de Universiteit van Utrecht
Dat er wel potentie op game-gebied is, bewijzen 2 Nerdelandse Game-helden:
Arjan Brussee is de ontwerper van het wereldwijd nog steeds populaire Jazz Jack Rabbit. In de jaren negentig heeft hij Orangegames opgericht dat later is opgegaan in Lost Boys.
Maar de held van het moment is Mr Elusive, Jan Paul van Waveren, AI-bot designer voor Quake III bij id Software, de spelletjes(-engine)ontwikkelaar die sinds Wolfenstein 3D al 10 jaar de standaards bepaalt in de 3D gamewereld. Dit is een interview met Jan Paul in Kijk.
Als alle 'oude' nerds hun 20 jaar geleden ontwikkelde Commodore, Amiga en zx-spectrum spelletjes 'porten' naar de Nokia N-gage, staan we als mobiel hightech gameland in 1 keer op de kaart.
dinsdag, oktober 28, 2003
Robosuck
De verkoop van het aantal robots voor prive-gebruik is wereldwijd in het eerste half jaar met 26% toegenomen tov vorig jaar.
Mijn speciale belangstelling gaat uit naar de robotstofzuigers.
Nu was er al de Electrolux Trilobite, maar deze is met zijn prijs van 1600,- euro nog aan de dure kant. Gelukkig is in Amerika de Roomba Robotic Floorvac te koop voor maar 200 dollar!
Je kunt Roomba gewoon bij Amazon.com bestellen. Lees vooral ook de recensies.
maandag, oktober 27, 2003
Elegante Strings
Op 28 november en 8 oktober zendt PBS "The Elegant Universe" uit. Dit is een 3,5 miljoen dollar kostende documentaire waarin de String Theorie wordt uitgelegd. De kosten zijn voornamelijk gaan zitten in de visualisaties zodat ook ik als geinteresseerde leek me iets bij deze theorie kan gaan voorstellen.
De NYTimes.com schetst de achtergronden van "The Elegant Universe" dat wordt gepresenteerd door Brian Greene, auteur van het gelijknamige boek.
Het zal wel even duren voordat de documentaire in Nederland wordt uitgezonden en in Amerika is de DVD pas vanaf januari 2004 beschikbaar. Maar op de website van The Elegant Universe, staat het programma al grotendeels online.
Alleen zijn ze, zo te zien, Robbert Dijkgraaf, een van de betere deskundigen op dit gebied, vergeten te interviewen. Een gemiste kans want op zijn website staan ook voor niet-wiskundigen heldere "populaire" artikelen over strings.
vrijdag, oktober 03, 2003
Alternatieve Nobelprijs
Vandaag zijn de
dinsdag, september 30, 2003
Levenskunst
In den beginne was er Thomas S. Ray, cyberbioloog en ontwerper van Tierra. Thomas S. Ray wil met Tierra en haar opvolgers, op Internet digitale reservaten stichten voor digitale wezens die zich voeden met ongebruikte processortijd en bandbreedte. Zo kan op Internet een nieuwe vorm van intelligentie evolueren. In dit gedachten experiment gaat hij hier dieper op in.
Sinds Thomas S. Ray's Tierra heeft op het internet een soort Cambrische explosie van digitale werelden plaatsgevonden. Naast de synthetische wezentjes evolueren vooral de digitale (parallelle?) werelden pijlsnel. De doelstellingen van deze werelden zijn niet zo ambitieus als die van Tierra maar ze zijn alleen al vanwege de mooie bewegende plaatjes de moeite van het bekijken waard:
Zooland!
The Digital Life Lab at Caltech
alife.fusebox
Iedereen met een project over digitaal leven kan zich inschrijven voor de
Art & Artificial Life International Competition in Madrid.
Ook arty virussen zijn welkom.
Tegen beter weten in..
En nu maar hopen dat dit alleen voor beurshandelaren geldt:
Stock market traders show signs of zero intelligence: Economic fluctuations appear to result from random decisions.
zaterdag, september 27, 2003
Freelancester
Friendster is hot, althans in Amerika. Fransisco van Jole was uiteraard een van de eersten om dit internetnieuwtje aan het grote publiek te melden in Volkskrant Magazine en SmallZine.
In Amerika groeit het Friendsternetwerk razendsnel. Dat is niet zo raar want Amerikanen zijn in staat om je als vriend te beschouwen nadat je ze de weg hebt gevraagd.
Maar je kunt voor Friendster nog andere toepassingen bedenken; Probleemoplossende netwerken (solvester), vrouwennetwerken (womenster), politieke netwerken ((Politicster) bijv. Wouter Bos). Het zoekprofiel stem je af op de soort toepassing.
Volgens mij is het een ideaal systeem voor freelancers. Ook zij werken via persoonlijke netwerken. Als iemand een opdracht heeft waar hij meerdere mensen voor nodig heeft dan kan hij via via in het netwerk aan de juiste professionals komen.
Er zijn natuurlijk wel marktplaatsen die opdrachtgevers en freelancers met elkaar in contact brengen. Maar de meeste opdrachten gaan toch via het informele circuit. De techniek van een friendster sluit hier uitstekend bij aan. Het probeert de bestaande communicatiekanalen niet te vervangen, maar breidt de mogelijkheden om te communiceren juist uit.
Een ander sterke punt van Friendster-achtige sytemen is dat het de grote zwakheid van internet omzeilt; de betrouwbaarheid van de informatie. Zonder enige controle kunnnen je op Internet een andere identiteit aannemen of verkeerde informatie verspreiden. Met Friendster is dat door de sociale controle moeilijk.
En waarom was Fransico van Jole nu uiteraard een van de eersten? Omdat hij die sterke punten van Friendster (al weer 2 jaar geleden) heeft beschreven in Valse Horizon, voordat Friendster bestond.
vrijdag, september 26, 2003
Genoa II
Ondanks wat tegenslag aan het budgetfront, gaat DARPA door in haar oorlog tegen het terrorisme met Genoa II.
Volgens Future Watch van Computerworld moeten de secret agents het veld ruimen voor software agents. SRI's Artificial Intelligence Center is al weer aan de slag met HARP een project voor Genoa II.
Het grootse deel van TIA is eigenlijk te beschouwen als het Starwars-project van het begin van deze eeuw.
Het kost een gemiddeld bedrijf jaren om een datapakhuis te bouwen voor de bestaande transactie- en klantgegevens. De grotere pakhuizen lopen al tegen de grenzen aan van de huidige hardware en databasetechnologie. Alleen al door de enorme hoeveelheid data die de burgers in de VS produceren is het onbegonnen wwerk. Ook al mag TIA gebruik maken van de bestaande datapakhuizen van de grote Amerikaanse bedrijven als banken, vliegtuigmaatschappijen en supermarkten in de VS. Hiervoor is databasetechnologie nodig die nu nog niet beschikbaar is. (federated databases en flexibele datamodellen)
Een manier om die verschillende databases te benaderen is via een repository. Dit is een soort electronisch woordenboek waarin staat welke gegevens er zijn en wat ze betekenen. Maar vraag eens naar de definitie van een klant in een willekeurig bedrijf en na 2 afdelingen is het duidelijk hoeveel moeite het zal kosten om zo'n repository samen te stellen. Bovendien komt de repository-technologie net uit kraamkamer van softwarebedrijven. De techniek is hier niet de beperkende factor maar de afstemmig over de juiste data, waar die te vinden is en wat het betekent en dat over een overweldigend aantal databronnen.
Als dit al zou lukken dan moeten analisten met datamining technologie op zoek naar (verborgen) verbanden die terroristische activiteiten doen vermoeden. Maar de huidige dataminingtechnieken gaan uit van een doelvariabele. Bijv. Welke variabelen bepalen de prijs (doelvariabele) van een huis? Bij creditcardfraude, waarvoor datamining het meest wordt ingezet, is het doel ook duidelijk. Bij vermeende terroristische aanslagen moet het dus van tevoren helder zijn om wat voor aanslag het zal gaan. Zodat analisten op zoek kunnen gaan naar de geschikte data om verbanden te kunnen vinden.
Daarnaast is het met de huidige business intelligence technieken (want dat zijn het) alleen voor grote (doel)groepen mogelijk om van te voren het gedrag te voorspellen met behulp van statistiek. De doelgroep 'terroristen' is zo klein dat het dit niet mogelijk is om daar statistische significante uitspraken over te doen (maar gezien het huidige beleid van de VS zal dit voorspellen vanzelf beter gaan). Bovendien is business Intelligence nu niet meer dan achterom kijken hoe het in het verleden is gegaan. Ook creditcardfraude is alleen achteraf vast te stellen.
Genoa II is gebaseerd op technologie die al wel beschikbaar is en waar de laatste jaren veel onderzoek naar wordt gedaan (software agents). De kans dat dit project gaat slagen is daarom een stuk groter.
En de spin-off? Die zal uiteindelijk wel terecht komen in versie 10 van bijv. Business Objects
zondag, september 21, 2003
Bewegingskunst
Wired News meldt de geboorte van bewegende beelden die je in een soort mist kunt projecteren. FogScreen inc., een Fins bedrijfje, is de uitvinder.
In Finland waren dit jaar nog meer vernieuwingen te zien in het Kiasma, het museum voor hedendaagse kunsten in Helsinki. Daar gaf de tentoonstelling Future Cinema een inspirerend kijkje in de toekomst van bewegende beelden. Zo kon je bij AlphaWolf tegen een virtueel wolfje huilen, grommen en blaffen om hem te laten interacteren met andere virtuele wolven.
In Rotterdam had V2 dit jaar DEAF03 georganiseerd. Het meest simpele en briljante idee was PainStation, een nieuwe uitvoering van Pong waarbij je bij ieder verloren potje een steeds wisselende en heftiger pijnstoot krijgt. Degene die dit het langst volhoudt wint.
Mijn ideale combinatie onstaat als naast die beelden ook wij moeten gaan bewegen. Stel je voor, over een aantal jaar: een game geinspireerd op de De dodenrit van Drs. P. Je rent door een mistig woud, achtervolgd door alphawolfjes die bij iedere beet in je enkels voor een (kleine) pijnprikkel zorgen.
Ideaal voor de fitness-school. Je hebt een tredmolen nodig, wat fogscreens en een paar sporters die huilend en hijgend als alphawolfjes achter je aan rennen op andere tredmolens. Dat is beter dan de rode ledjes waar ik nu tegenaan moet lopen.
donderdag, september 11, 2003
Parallelle theorieen
Max Tegmark noemt zichzelf ook wel mad max. Hij is momenteel een van de meest prikkelende cosmologen door zijn uitstapjes naar andere wetenschapgebieden en zijn publicaties over parallelle universa.
In zijn laatste artikel in Scientific American beschrijft hij 4 verschillende niveau's van parallelle universa; 2 op cosmologische schaal, 1 op quantum niveau (many worlds theorie) en 1 wiskundige waarin iedere wereld verschillende natuurkundige wetten heeft.
Volgens Tegmark kunnen we in de komende jaren meten of de cosmologische niveau's wel of niet bestaan. Met de oudste van de 4, de Many Worlds Interpretation van Hugh Everett, is dat (nog) niet mogelijk.
Deze interpretatie stamt al weer uit 1957 en is een alternatief voor de Copenhagen Interpretation of Quantum Mechanics, de meest werkbare en gangbare interpretatie van de wereld van kleine deeltjes. Al blijkt uit een enquete dat 58% van cosmologen en quantumlogen gelooft in many worlds. De stand op het internet is 126.000 pagina's voor Copenhagen en 266.000 voor Many Worlds.
Hier is een Nederlandse site met een helder overzicht van Interpretaties van de quantumtheorie. Ook deze Google Directory - Science > Physics > Quantum Mechanics > Interpretations is een goed startpunt.
Slate legt uit waarom je wel of niet in parallelle werelden moet geloven. Voorlopig hou ik het maar op de many worlds. In een van die werelden is vast ook de Copenhagen Interpretatie waar. ..duh?
zondag, september 07, 2003
Wedden dat..
Martin Rees heeft Onze laatste eeuw geschreven. Hij maakt duidelijk dat de gevaren van (misbruik van) onze technologie zo groot zijn dat onze overlevingskans in deze eeuw 50% is.
Hij heeft een weddenschap gemaakt dat voor het jaar 2020 1 miljoen mensen door bioterreur of bioerreur om het leven zullen komen. Bij Long Bets [ On the Record: Predictions ] kun je inzetten op deze of andere lange termijn voorspellingen. Op de site staan ook vrolijker voorspellingen:
"Brooke Shields will be be a recipient of the Kennedy Center Honors for her lifetime contributions to American culture through the performing arts, within the next fifteen years."
zaterdag, september 06, 2003
Een kudde dombos
Hoeveel weegt een gemiddelde wolk?
Ongeveer net zo veel als 100 olifanten. Maar hoeveel dombos gaan er in een orkaan?
Bij MadSciNet kun je zelf dit soort prangende vragen stellen aan wetenschappers die 24 uur per dag en 7 dagen per week voor je klaar staan.
dinsdag, september 02, 2003
Holistisch georienteerd programmeren
John Nisbett heeft de verschillen in denken onderzocht tussen Aziatische en Westerse mensen. In het NRC Krantenarchief is voor Abonnees nog een commentaar te lezen . Hier staat een samenvatting van zijn boek The Geography of Thought: How Culture Colors the Way the Mind Works.
Oost-Aziaten denken holistisch, ze bekijken 'een object' in relatie tot zijn omgeving en focussen minder op categorieen en logica. Westerlingen daarentegen hebben een analytische benadering, ze richten zich op het 'object' en de categorieen waartoe het behoort en proberen aan hand van formele regels het gedrag te voorspellen.
Nisbett betoogt, volgens NRC, dat vooral die verschillen in de sociale psychologie over het hoofd zijn gezien en dat daardoor uitkomsten uit psychologische onderzoeken die vooral op Amerikaanse studenten zijn gedaan, niet automatisch universeel toepasbaar zijn. (Gelukkig voor alle dames en psychologieblaadjes wonen wij in het Westen.) Hij concludeert ook dat Aziaten die in Amerika wonen na een generatie de Westerse denkmethode overnemen.
Gezien het aantal oosterse meditatie-, massage, japanse bloemschik-, Feng Shui- en accupunctuur cursussen nemen ook veel Westerlingen juist het Oosters denken in relaties over (al is het maar voor een paar uur per week).
In de wetenschap is Holisme nog steeds een vies woord. Superspecialisatie is de norm. Met als gevolg een enorme versplintering van kennis. Je zou verwachten dat in deze tijd van database publishing en internet een nieuw soort wetenschap ontstaat om die enorme lappendeken van kennis weer aan elkaar te knopen. In Amerika heeft Edge: JOHN BROCKMAN een beginnetje gemaakt door wetenschappers die over hun vakgebied heen durven te kijken, met elkaar te laten discussieren op het web.
In Nederland hadden we 10 jaar geleden voor het laatst Wim Kayzer die iets soortgelijks deed op tv. Wat Wim Kayzer deed was incidenteel en speelde zich af in het publieke domein.
Maar de universitaire wereld denkt nog veel te voorzichtig over vakoverschrijdend, interdisciplinair of meta-onderzoek. Verzuiling zit blijkbaar te veel in onze Nederlandse cultuur ingebakken.
Het zal nog wel even duren voordat Holistisch programmeren een nieuw paradigma in de Informatica is.
maandag, september 01, 2003
Nooit meer vergrijzing
Volgens een aantal wetenschappers is er een oplossing voor vergrijzing: Onsterfelijkheid. Mensen die nu geboren worden zullen nooit meer sterven.
Dat klinkt overdreven, maar biotechnologische onderzoeksinstituten boeken momenteel grote vooruitgang bij het ontrafelen van het geheim van veroudering. In Mere immortals staan een aantal recente ontdekkingen in genetica en biotechnologie beschreven.
Aging research aan Harvard heeft enzymen gevonden die het verouderingsproces vertragen.
Aubrey de Grey van de Cambridge Universiteit verklaart dat in het jaar 2100 onze levensverwachting 5000 jaar zal zijn.
Als we nu heeel gezond aan leven en veel rode wijn drinken, dan kunnen we nog net onsterfelijk worden.
zaterdag, augustus 23, 2003
Sociaal Netwerkverkeer
Een van mijn orginelere ideeen (vond ik) was ooit om het interne en externe emailverkeer van een bedrijf te visualiseren en dat te mappen op het organigram van een organisatie en haar omgeving. Zo zou je inzicht kunnen krijgen in de werkelijke organisatievorm van een bedrijf. Maar een idee uitwerken is natuurlijk weer een heel ander verhaal.
Zoals wel bij meer van mijn 'goede' ideeen het geval is, ben ik niet de enige: Dit document beschrijft gedetailleerd hoe je zo'n emailanalysetool moet opzetten. Met UCINET 5 of Routines for Social Network Analysis kun je de data visualiseren. De universiteit van California heeft een tool met nog fraaiere weergaves van emailrelaties. BTW: Momenteel zou een virus als blaster de sociale relaties behoorlijk verstoren.
Deze analyses komen voort uit het onderzoek naar sociale netwerken. Een overbekend voorbeeld is het Small World Project van de Columbia University. Dat dit vakgebied meer bestudeert of 2 personen elkaar via 6 stappen kennen, laat de gallerij van Netwerk Visualisatie Case studies zien.
Maar niemand heeft een emailanalyse al commercieel ingezet. Dus het zou nog kunnen. Natuurlijk moeten nog wel eerst een aantal privacybeschermende maatregelen getroffen worden. Je sluit bijv. alle privemailtjes uit want die verstoren toch de analyse. Heeft iemand interesse?
zondag, augustus 17, 2003
Achilles en Hofstadter
De paradox van Achilles en de Schildpad (zie vorige blog) activeert in mijn hersenen altijd Hofstadter's Godel, Escher, Bach: An Eternal Golden Braid. Het boek dat in de jaren '80 bijna iedereen ongelezen in de kast had staan. En de wereld verdeelde in 'hofstadter-analfabeten', 'eerste-100-bladzijde-lezers' en de 'bewonderendswaardige doorzetters'.
Hij won met GEB de Pullitzerprijs, werd columnist bij Scientific American en in de jaren daarna schreef hij nog een aantal andere boeken:
Metamagical Themas: Questing for the Essence of Mind and Pattern en The Mind's I samen met Daniel C. Dennett. In de jaren '90 en '00 waar Dennet een mediafiguur werd, verdween Hofstadter uit het zicht van het grote publiek.
Maar waar is hij gebleven?
Daarvoor hebben we natuurlijk internet en Google: Douglas Hofstadter werkt nu hoofd van het Center for Research on Concepts and Cognition . Uit de wetenschappelijke literatuurlijst blijkt dat hij niet gestopt is met schrijven.
Zijn verzamelde onderzoeksartikelen heeft hij populair wetenschappelijk beschreven in Fluid Concepts & Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms of Thought. Zelfs de categorie doorzetters zou het hier moeilijk mee hebben. Het schijnt ook geen filosofieboek te zijn, maar een praktische uitwerking van zijn ideeen uit GEB. Volgens een Amazonrecensie is het herdefinitie van AI en zeer de moeite van de inspanningen waard. Toch maar eens lezen, ook al is het weer 8 jaar oud.
In 1997 heeft hij zijn vooralsnog laatste boek geschreven:
Le Ton Beau De Marot: In Praise of the Music of Language. Een boek waarin hij meer dan honderd keer het gedicht uit de boektitel vertaalt. Het gaat over de betekenis van betekenis.
Diepfilosofisch lijkt het, maar in dit interview: Hoogleraren over taalgedrag mens en machine wordt duidelijk wat je er mee kunt. Geinspireerd door Hofstadter heeft Wim Scherpenisse een aantal Vertalingen van 'Der Lattenzaun' gemaakt. In Nederland zijn twee linkjes te vinden over Hofstadters laatste boek! Zonde dat zo'n schrijver niet meer gelezen wordt of minstens in de boekenkast staat.
Op Douglas Hofstadter - Gnod's statistics staan aan hofstadter verwante schrijvers die wellicht beter te verteren zijn. Pas op want Rowling staat gevaarlijk dicht bij Hofstadter.
En op CHESH RULES staat een mooi spel uit hofstadter's 'Le Ton Beau De Marot'. Nog makkelijker. Of misschien moeten we wachten op Hofstadter the movie.
Labels:
Kunst,
Wetenschap
donderdag, augustus 14, 2003
Paradox van Lynds
Peter Lynds, een 27-jarige universitaire dropout, beweert de2500 jaar oude paradox(en) van Zeno opgelost te hebben. En wat de aard van tijd is.
Net als Einstein is hij uit het niets verschenen met een artikel dat het paradigma in ons denken over tijd, kan verschuiven. Zijn stuj wordt in het wetenschappelijk tijdschrift 'Foundations of Physics Letters' gepubliceerd. En op het web woeden nu bij universe today, bij MIND Exchange en Slashdot hevige discussies over Peter Lynds en zijn idee van tijd. T H E Q U A N T U M M A C H I N E volgt de ontwikkelingen rondom Peter Lynds en zijn publicatie.
Lynds centrale thema is dat tijd niet in te delen is in een aantal exacte/discrete momenten. Een moment bestaat altijd uit een interval van twee momenten. Je kunt proberen nog preciezer meten, maar het zal altijd mogelijk zijn om van dat moment een nog (oneindig) kleiner interval te bepalen.
Bij Cern is het inmiddels fameuze artikel getiteld 'Time and Classical and Quantum Mechanics : Indeterminacy vs. Discontinuity' op te vragen. Bij de Guardian staat een online interview met Lynds.
Het belang van het stuk is nog niet duidelijk. In de fora wordt zelfs beweert dat het een hoax is. Bovendien hebben gezaghebbende wetenschappers en bladen nog geen commentaar gegeven.
Maar op het eerste gezicht lijkt mij dat Lynds een variant op paradoxen van Zeno van Elea heeft bedacht. Zeno was een volgeling van Parmenides. Parmenides nam aan dat het universum ondeelbaar was, terwijl het toen gangbare wereldbeeld was dat de wereld in objecten op te delen is, tot aan atomen toe. Zeno bedacht een aantal paradoxen om te bewijzen dat je tot absurde conclusies moet komen als je de wereld beschouwt als iets dat in 'objecten' in te delen is.
De bekendste paradoxen zijn Achilles en de Schildpad en Zeno's Pijl. Een variant is de Dichotomie. Een voorbeeld van de dichotomie afkomstig uit '101 filosofische problemen' is het omslaan van een bladzijde. Als je een bladzijde wilt omslaan moet je dat eerst doen voor de helft, vervolgens voor een kwart en daarna voor een achtste, etc. Je moet een bladzijde dus in een oneindig aantal kleiner wordende stukjes omslaan. Je kunt volgens Zeno niet een oneindige reeks van bewegingen in een bepaalde tijd maken. Beweging bestaat niet. In bovenstaande link beschrijft Lynds een aantal alternatieve oplossingen van deze paradoxen.
Wat Lynds volgens mij beweert is dat je ook tijd niet in een oneindig aantal stukjes kunt opdelen en dat, redenerend volgens Zeno, ook tijd niet bestaat.
De ene paradox lijkt ingewisseld voor de andere. Daarentegen concludeert Lynds dat er geen absolute positie van een bewegend object te bepalen is op een bepaald moment in de tijd omdat een moment altijd uit een interval bestaat. ZENO'S PARADOX: A RESPONSE TO MR. LYNDS van Eric Engle is wat degelijker dan mijn weerwoord.
Of we een nieuw paradigma krijgen is nog niet zeker, maar een leuke filosofische discussie over tijd is het in ieder geval aan het opleveren. En ook over het bewustzijn heeft lynds nog een artikel voor ons in petto.
Hier is alvast mijn kleine bijdrage: In onderstaand plaatje kun je niet tegelijkertijd een vrouw en een heks waarnemen. Onze hersenen lossen dit door ze 1 voor 1 te laten zien en het begrip tijd te introduceren.
Labels:
Filosofie,
Wetenschap
donderdag, juli 31, 2003
Ironische wetenschap
John Horgan legt in Edge uit waarom we het einde van de wetenschap naderen. Alle grote wetenschappelijke ontdekkingen zijn gedaan. Wat ons rest is ironische wetenschap:
"Ironic science resembles literature or philosophy or theology in that it offers points of view, opinions, which are, at best, "interesting," which provoke further comment. But it does not converge on the truth."
Vooral zijn idee van het einde van de wetenschap is door de pers en de wetenschappelijke wereld met de grond gelijk gemaakt, maar van ironische wetenschap zijn toch wel een paar leuke staaltjes te vinden. Hier is er een:
Neem bewustzijn en quantummechanica, twee onderwerpen waar we nog geen verklaring voor hebben, mix dit en je hebt de Quantum-Mind. Zelfs een wetenschapper van het kaliber Sir Roger Penrose is door het onderwerp gegrepen. Ook hij gaf op dit congres een lezing gehouden.
Ik snap het niet. Ook de hersenen van een vlieg zouden moeten werken volgens quantummechanische principes en ik ben nog geen bewuste vlieg tegengekomen.
De aanpak van Damasio lijkt wat realistischer. Misschien moeten de organisatoren van het congres interview met neuroloog Antonio Damasio eens lezen. Volgens zijn bijna-verklaring zetelt het bewustzijn op een hoger niveau in de hersenen. En is bewustzijn een wisselwerking van de regulatieprocessen van het lichaam, emoties en gevoelens over die emoties. Damasio geeft aan het eind van het interview nog een goede tip:
"beware of explanations that rely on data from one single level, whatever the level may be"
BTW: Ook wij Nederlanders hebben een nuchtere bijdrage aan het Quantum mind- congres geleverd in de vorm van Pim van Lommel:
"About the continuity of consciousness: Near-death experience during cardiac arrest." (gepubliceerd in de Lancet) Een citaat uit de samenvatting:
"Our opinion on death changes fundamentally because of the almost unavoidable conclusion that on physical death consciousness can continue to exist in another dimension in which all past, present and future is enclosed. Could death, like birth, then be a mere passing from one state of consciousness to another?"
Zeker interessant, maar wetenschap?
Labels:
Filosofie,
Wetenschap
donderdag, juli 24, 2003
Googel-trucjes
Ok, Google is heilig verklaard in de media. Google is god, alwetend, het Orakel etc. etc. Maar wat zou nu nog beter kunnen? Digging for Googleholes van Steven Johnson toont 3 gaten in Google aan. Ik geef 'm wel gelijk want hier zijn mijn aanvullingen bij zijn verhaal.
Het eerste gat gaat over shops. Tik in google iets in over (de problemen met ) je videokaart en je TV-kaart en je moet eerst langs tientallen hardwarewinkels. In groups gaat dat natuurlijk beter. Maar je zou mogen verwachten dat in het webgedeelte de leveranciers bovenaan staan. En het liefst met de posts uit het forum van de leveranciers.
Nu zou zo'n leverancier het forum wel voor Google afgeschermd hebben. Want wie wil nu bovenaan staan in Google met een post over het problemen met zijn product. God neemt dus veel 'goed' nieuws tot zich ("..en Google zag dat het goed was" Genesis 1:12). Dit is natuurlijk geen probleem van Google, maar geeft wel aan dat niet altijd de meest relevante informatie met Google te vinden is.
Nog een ander probleem is het zelf toevoegen van links. Het duurt wel erg lang voordat Google een link verwerkt, als ie ooit verwerkt wordt.
Het tweede gat is niet zo interessant (lees maar). Maar het derde gaat o.a. over nieuws. De A-merken van het nieuws komen in Nederland amper voor in de eerste pagina's van een zoekresultaat als het nieuws vers is. Google zoeken: kelly blair levert alleen de Telegraaf op als (vooruit) A-merk op de eerste bladzijde. De Volkskrant komt op de 25e plek en NRC volgt op 122. Terwijl de Pageranks van NRC en Volkskrant hoger zijn.
Op Voelspriet staat een uitleg over de werking van pageranking. Daar staat ook een leuke truc om de pageranks van Nederlandse sites in Google op te vragen: http:// site:.nl
Tenslotte is er veel te doen geweest over privacy en Google. NETKWESTIES gaat in op de paranoia over de 'privacy-schendingen' van Google. Google heeft zelfs een watchclub: Google Watch. Een van de redenen om Google in de gaten te houden is dat Google een ex-medewerker van de NSA in dienst heeft. Die persoon heeft vast deze site gemaakt: Google Search: .
Deze zoekt alleen maar in Amerikaanse overheidsites.
maandag, juli 21, 2003
ablog is verplaatst
ik heb mijn log verplaatst naar ab logger. Blogger biedt te weinig mogelijkheden. Ik heb nu movable type geinstalleerd. ik wil nl MySQL eens proberen. En ik denk dat movable type nog net iets meer mogelijkheden biedt dan pivot.
Als je de handleiding van MT leest en het forum goed doorzoekt, valt het installeren wel mee. Het grootste probleem in het begin was om een goede directory structuur op te zetten. Daar is de handleiding veel te onduidelijk over. Maar op het net zijn een aantal alternatieve installatiepagina's te vinden.
Na 2 dagen stoeien is nu al wel duidelijk dat het aanpassen van de standaardtemplates en stylesheets een grote strijd gaat worden.
Doodnormale kennis
Ondanks tientallen jaren onderzoek lukt het AI-onderzoekers maar niet om computers intelligent te maken. Marvin Minsky, een van de grondleggers van AI, verklaart AI zelfs dood. (Een uitgebreidere versie staat in een eerdere Wired ).
AI moet volgens Minsky weer een stapje terug. Zolang computers niet weten dat een muis op de tafel moet liggen om de cursor over het scherm te bewegen en niet dat je ermee naar het scherm moet wijzen en een 'cd branden' wat anders betekent dan 'm in de fik te steken, wordt het nooit wat met ze.
De truc is dat je een computer alledaagse regeltjes leert die wij als vanzelfsprekend beschouwen. Bij Cycorp zijn ze al twintig jaar een computer aan het opvoeden.
Een niet-commerciele tegenhanger is OpenMind Commonsense (voor meer achtergrondinformatie). In deze database kun je ook zelf alledaagse regeltjes en feitjes toevoegen. Dat is best lastig.
woensdag, juli 16, 2003
tech-no-verheidsbeleidscommunicatie
Wat een goed idee de Partij voor de Informatiesamenleving. Een politiek initiatief uit de samenleving om na te denken over ICT, dat nu eens niet door de overheid geinitieerd lijkt te zijn.
Tot nu toe voeren hoofdzakelijk ambtenaren het debat over Technologie & maatschappij. Sites van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid en het Rathenau Instituut zijn ook wel erg stoffig. Een doorsnee internetter zal zich hier niet regelmatig laten informeren. Het hermetisch taalgebruik en de dikte van de p(d)ffff-en nodigen niet uit om te lezen welke bedoelingen deze instituten met onze samenleving hebben. Bovendien moet je voor een aantal rapporten betalen!! Het bedrijfsleven moet aan e-commerce doen, niet de overheid.
Meer toegankelijk is het inmiddels ter ziele maar nog steeds actuele Infodrome, met tientallen andere links naar Technologie & Overheids-initiatieven/projecten/organisaties.
Naast de Partij voor de Informatiesamenleving bestaan al een aantal maatschappelijke organisaties om de technologie in Nederland op een hoger plan te brengen. De meest pragmatische is Kennisland.
Een nieuwssite over politiek en nieuwe media is Politiek-digitaal.nl. Heel vernieuwend is bijvoorbeeld de issuetracker in de rechterkolom, bedacht door Govcom.org Foundation Amsterdam. Deze trackt hoe vaak een issue van een politieke partij in de landelijke dagbladen wordt genoemd.
Een idee ga ik in ieder geval op het forum van de pvdi publiceren. Of we de forums met een stelling anders kunnen organiseren. De huidige opzet van forums leidt niet tot meer inspraak en democratie. Op ieder forum moet je eerst langs een hoop bullshitters voordat je iemand tegenkomt met een zinnige opmerking, als je al niet afgehaakt bent.
Forums zou je op meerdere niveau's moeten hebben. Je begint op het laagste niveau. En als je goed genoeg bevonden bent door je eigen leden en door leden op een hoger niveau, kun je promoveren. Dat zou het niveau van de discussies kunnen verbeteren. Je moet alleen het gekakel op het laagste niveau zien te overleven.
maandag, juli 14, 2003
Ray Kurzweil essay's
Ray Kurzweil heeft een bundel samengesteld met essay's over Kunstmatige Intelligentie, virtuele werkelijkheid, levensverlenging, bewuste machines en de beloften en gevaren van nieuwe technologie in de toekomst.
De toon van zijn site, KurzweilAI.net, is voor ons Europeanen misschien iets te Amerikaans optimistisch over de menselijke (en binnen 20 jaar machinale) technologische vooruitgang. De site is gewijd aan zijn idee dat de groei van technologische veranderingen exponentieel is. Hij verwacht in de 21e eeuw een groei van technologie die gelijk staat aan 20.000 jaar!! Als je op de de wekelijkse nieuwsbrief bent geabonneerd krijg je ook het gevoel dat deze maand bij Dell de eerste quantumcomputer is te bestellen.
Maar Kurzweil is een van Amerika's meest vooraanstaande technologen. Hij is bekend en rijk geworden met zijn uitvindingen, waaronder de synthesizer, een leesmachine voor blinden en spraakherkenningssoftware. Een permanente link naar zijn site staat hiernaast.
zondag, juli 13, 2003
Personal Information Awareness: Lifelog
De Moblog en Mylifebits zijn nog maar een voorproefjes van wat ons te wachten staat. DARPA gaat met Lifelog nog veel verder. Lifelog moet naast alle (trans)acties die je met je computer, fax en telefoon doet, ook fysieke data vastleggen. Visuele, auditieve en haptische sensoren leggen vast wat je ziet, hoort en voelt. Deze sensoren draag je op je lichaam en scannen en loggen al je gelezen boeken, kranten- en tijdschriftartikelen en gevoerde gesprekken.
Lifelog lijkt wel rechtsreeks afkomstig uit Snow Crash van Neal Stephenson. In zijn boek komen twee typen informatieverzamelaars voor: Gargoyles en Stringers.
"Gargoyles represent the embarrassing side of the Central Intelligence Corporation. Instead of using laptops, they wear their computers on their body[..]They serve as human surveillance devices.."
Dit in tegenstelling tot een stringer. "Hiro (een stringer ab.) gets information. It may be gossip, videotape, audiotape, a fragment of a computer disk, a xerox of a document. It can even be a joke based on the latest highly publicized disaster. ... Millions of other CIC stringers are uploading millions of other fragments at the same time. CIC's clients, mostly large corporations and Sovereigns, rifle through the Library looking for useful information, and if they find a use for something that Hiro put into it, Hiro gets paid. ... [But] he has been learning the hard way that 99 percent of the information in the Library never gets used at all."
Als het DARPA lukt om Stephenson's visie te realiseren wordt blogging binnenkort een betaalde job! De natte droom van veel bloggers en de nachtmerrie van iedere privacy-voorvechter. Maar Internet zou leuker zijn geworden als DARPA de Metaverse en Avatars als onderzoeksdoel had gekozen.
woensdag, juli 09, 2003
Personal Information Awareness: Mylifebits
Gordon Bell is met zijn MyLifeBits Project al zijn oude brieven, bonnetjes, foto's en aantekeningen aan het digitaliseren. Als hij hiermee klaar is wil hij in een volgende stap zijn telefoongesprekken en zijn favoriete radio- en televisieprogramma's vastleggen. In 2003 wil hij geheel papierloos zijn.
Mylifebits is een project van Microsoft Research en onderzoekt hoe je gegevens zo op kunt slaan dat je ze weer makkelijk kunt terugvinden. En als je ze vindt weet je dan nog wat of wie het was? Dus vooral de verklarende informatie over de gedigitaliseerde gegevens is belangrijk.
Het project wil ook de hierarchische directorystructuur (van windows) vervangen. In de nabije toekomst zullen we documenten niet in mappen opslaan maar in een database. Het grote voordeel zou moeten zijn dat je bijv mailtjes niet meer alleen via outlook kan zoeken en lezen en dat je fotos weer een met ander programma moet doorzoeken. Longhorn, de opvolger van XP, gebruikt waarschijnlijk een database in plaats van een filesysteem.
Een ander belangrijk onderdeel van mylifebits is de visualisatie van informatie. Op het internet zijn aantal voorbeelden van visualisatie te vinden zoals bij de Openbare Bibliotheek Eindhoven die werken met de Aquabrowser van Medialab Solutions, KurzweilAI.net van TheBrain Technologies Corporation en Scopeware - Information Management Solutions.
Maar deze werken alle drie nog met een onderliggende mappen. Volgens Ted Nelson is iets fundamenteel mis met een hierarchische directorystructuur, het web en XML:"The Web isn't hypertext, it's DECORATED DIRECTORIES[..]XML is not an improvement but a hierarchy hamburger. Everything, everything must be forced into hierarchical templates! [...]There is an alternative. Markup must not be embedded. Hierarchies and files must not be part of the mental structure of documents. Links must go both ways." mmm..Dat biedt nog meer blogmogelijkheden.
Anyway, in Telephone, Television and Radio in the home of the Future is al goed te zien hoe MylifBits bij ons in de huiskamers zal gaan werken. En het is te hopen voor Gordon dat zijn project slaagt.
dinsdag, juli 08, 2003
MIT OpenCourseWare
Speaking of MIT. Als de baas weigert jouw MBA-opleidng te betalen dan kun je altijd nog een gratis cursus Marketing Management aan de Sloan-School-of-Management volgen via het internet. Een MBA of Certificaat valt niet te behalen, maar het is wel goedkoop.
Op de MIT OpenCourseWare site kun je online op elk wetenschapsgebied vakken volgen, compleet met college sheets, te lezen literatuur en examens. Bij filosofie, Brain and Cognitive Sciences en Electrical Engineering and Computer Science kun je al meerdere colleges surfen.
Iedere faculteit moet volgens de planning in de herfst 2003 een aantal vakken online hebben staan.
Labels:
Cybeuropa,
Wetenschap
maandag, juli 07, 2003
Open Government Information Awareness
Het MIT is Open Government Information Awareness programma gestart als antwoord op TIA. Alles wat over een overheidspersoon, -orgaan of over een band met de overheid bekend is kun je toevoegen. Er zal geen poging worden gedaan om het waarheidsgehalte van de inbreng te verifieren.
"It's sort of a citizen's intelligence agency," said Chris Csikszentmihalyi, assistant professor at the MIT Media Lab.
hihi.
Genoa
Een onderdeel van Terrorism Information Awareness-programma is al afgerond: Genoa. Genoa moet onder meer samenwerking tussen de terroristenjagers faciliteren. Een tool dat hiermee in verband wordt gebracht is Groove. Een (overigens fantastisch) p2p-tool om in virtuele teams projectmatig samen te werken over het internet of een intranet. Ieder lid van een team kan documenten toevoegen die in de 'workspace' voor de andere leden direct beschikbaar zijn. Groove zelf en add-ins van derden bieden allerlei mogelijkheden om deze documenten te beheren.
Groove kan dus zo goed als zeker dienen als het 'organisatorische geheugen', waar bij Genoa sprake van is. Bij groove staan al een case study van het Inter-American Committee Against Terrorism en een certificatie voor Ministerie van Defensie op de site.
Mitch Kapo, een van de oprichters van Groove Networks, heeft vanwege Groove's medewerking aan TIA ontslag genomen. Ray Ozzie, bedenker van Lotus Notes en het brein van Groove, werkt nog bij Groove Networks. En misschien ook wel aan Genoa II.
Grootscheepse inbreuk op de privacy hoeven we van dit programma niet te verwachten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zal niet de bedoeling hebben om de dossiers van een paar honderd miljoen amerikanen met Groove te beheren.
zaterdag, juli 05, 2003
Terrorism Information Awareness
De amerikaanse overheid wil moorden voorspellen voordat ze gepleegd zijn. En wij maar denken dat Enemy of the state of Minority Report paranoide sciencefictionfilms zijn. De voorspellingen van de genetische gemanipuleerde paranormaal begaafde mensen uit Minority Report worden in de werkelijkheid vervangen door database, datamining, beeldherkenning en spraaktechnologie. Min of meer op dezelfde wijze als de NSA in Enemy of the state gebruikt.
Alle informatie die over iemand electronisch beschikbaar is moet toegangelijk gemaakt worden. Elke bank-, supermarkt-, vliegtickettransactie, iedere bit informatie bij de overheid en elke verstuurde email, google-opdracht of klik moet traceerbaar zijn.
DARPA is de hoofduitvoerder van het Terrorism Information Awareness programma, voorheen Total Information Awareness. Onderzoeksinstellingen en bedrijven kunnen een voorstel voor onderzoek indienen. In de TIA FAQ probeert DARPA een aantal misverstanden uit de wereld te helpen.
donderdag, juli 03, 2003
Rekenkunst
Hier worden de grenzen van flash opgezocht. Levitated is een prachtige site. De makers noemen hun kunst zelf 'visual poetry'. Helaas zijn de visuele gedichtjes niet te bewaren als screensaver. Dat kan wel met AARON. Een artificieel intelligente schilder waarin dertig jaar aan traditionele schilderkunstexpertise is verwerkt. Oordeel zelf of computers kunst kunnen maken en welke richting in 'computation' betere kunst produceert. Is dat een programma die een klassieke schilder probeert na te bootsen? Of door mensen bedachte en toegepaste rekenregels die met een computer gevisualiseerd worden? Of is gaat het om de uitwerking van een 'idee' en niet alleen maar mooie plaatjes?
rekenkunst
Hier worden de grenzen van flash opgezocht. Levitated is een prachtige site. De makers noemen hun kunst zelf 'visual poetry'. Helaas zijn de visuele gedichtjes niet te bewaren als screensaver. Dat kan wel met AARON. Een artificieel intelligente schilder waarin dertig jaar aan traditionele schilderkunstexpertise is verwerkt. Oordeel zelf of computers kunst kunnen maken en welke richting in 'computation' betere kunst produceert. Is dat een programma die een klassieke schilder probeert na te bootsen? Of door mensen bedachte en toegepaste rekenregels die met een computer gevisualiseerd worden? Of is gaat het om de uitwerking van een 'idee' en niet alleen maar mooie plaatjes?
maandag, juni 30, 2003
Essays over de matrix
Jos de Mul is cyberfilosoof aan de Erasmus en heeft, geinspireerd door de vele filosofietjes over de matrix, in het NRC 2 artikelen geschreven over de 3 kernvragen van de filosofie van Kant: Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Bij het verschijnen van Matrix Revolutions volgt in november nog een essay over de derde vraag. Op zijn site staan een aantal bonusartikelen en goede links over de matrix.
Abonneren op:
Posts (Atom)
Labels
Blogarchief
-
▼
2003
(39)
-
►
juli
(14)
- Ironische wetenschap
- Googel-trucjes
- ablog is verplaatst
- Doodnormale kennis
- tech-no-verheidsbeleidscommunicatie
- Ray Kurzweil essay's
- Personal Information Awareness: Lifelog
- Personal Information Awareness: Mylifebits
- MIT OpenCourseWare
- Open Government Information Awareness
- Genoa
- Terrorism Information Awareness
- Rekenkunst
- rekenkunst
-
►
juli
(14)